Prechod z R- na R+ a kombinovanie

Mnoho ľudí, ktorí sa prvý raz dozvedia o tréningu pozitívnou motiváciou, si nevie predstaviť, ako sa dá zaviesť do reálneho života. Chceli by to skúsiť, ale nevedia, čo robiť v prechodnom období, kým ešte koňa nenaučili cez R+ všetko, čo potrebujú. Myslia si, že musia hneď zahodiť všetko, čo doteraz koňa naučili cez R– a všetko preučiť od nuly cez R+. A to ich odrádza, pretože si predstavujú, že to potrvá minimálne rovnako dlho ako učenie cez R–, ak nie aj dlhšie (ak vôbec – to sa týka hlavne jazdenia), obávajú sa, či to zvládnu a ako sa dokážu medzičasom vôbec o koňa postarať – ako ho vyvedú do výbehu, ako mu vyčistia kopytá, nasedlajú?!

Netreba robiť paniku. Pokojne môžete fungovať ako doteraz a R+ tréningy zaviesť postupne do vášho spolužitia s koňom. Samozrejme, ak je vaším cieľom prejsť na čisto R+ fungovanie, postupne si môžete všetko preučiť odznova, dať pod kontrolu signálmi (tie môžu pokojne vyzerať ako tie bežné, tlakové, aby bol kôň v prípade potreby „použiteľný“ aj cudzími, R+ neznalými ľuďmi) a R– prácu odbúravať, až ju nakoniec celkom zrušíte. Ale ak sa R– nechcete vzdať, nemusíte zúfať, jednoducho si cez R+ naučte to, čo chcete, môžete to mať ako spestrenie tréningu, niečo „navyše“, čo obohatí váš vzťah s koňom. Časom možno zistíte, že chcete viac, ísť do hĺbky – alebo aj nie a zostanete pri takej „intenzite“, ako vám vyhovuje. Často sa stane, že vďaka poznatkom z R+ tréningu človek zjemní aj svoju prácu cez R–, pretože zrazu lepšie vníma emócie koňa a signály, ktorými ich dáva najavo, naučí sa lepšiemu načasovaniu odobrania tlaku, naučí sa rozfázovať cvik na menšie kroky, takže nemá na koňa prehnané nároky, namiesto stupňovania tlaku zrazu vidí, že kôň neposlúcha, pretože proste nemôže, nie preto, že by bol „dominantný“, atď. – a to všetko robí tréning efektívnejším a pre koňa (i človeka) príjemnejším.

Avšak ak sa rozhodnete kombinovať R+ a R–, je dôležité vedieť, akým spôsobom je vhodné to robiť – aby ste u koňa nevytvárali zbytočnú nedôveru a frustráciu. Ako prvé je nutné uvedomiť si, čo je to vlastne kombinovanie pozitívneho a negatívneho posilňovania a čo nie je. Až potom môžeme uvažovať nad tým, ako to robiť voči koňovi korektne.

Čo (nie) je kombinovanie R+ a R-?

Začnime tým, čo nie je kombinovanie. Pretože práve toto si mnoho ľudí myslí (prípadne ešte horšie, myslia si, že je to R+!). Keď použijeme na vyvolanie správania averzívny podnet, vykonané správanie posilníme odobratím tohto podnetu a následne použijeme bridge a dáme koňovi odmenu, NIE JE TO KOMBINOVANIE R+ s R–! Nie je to samozrejme ani R+. Je to jednoducho R– s protipodmieňovaním. Bridge tomu pridá trochu na presnosti, ale podstatné sú EMÓCIE, základná motivácia koňa, prečo správanie vykoná – v prvom rade sa chce vyhnúť tlaku, odmena je len bonus, akási „náplasť“, ktorá zmierňuje nepríjemné pocity vyvolané použitím tlaku. Nemyslím, že takéto odmeňovanie po R– je zlé, tréning to určite zefektívni a pre koňa aspoň trochu spríjemní. Nemá to však nič spoločné s tréningom pozitívnou motiváciou. Tam je základnou motiváciou získať niečo príjemné a predovšetkým – kôň tam má možnosť voľby, či bude trénovať, alebo nie. V R– tréningu kôň takúto možnosť nemá, nemôže len tak odkráčať z jazdiarne, kruhovky, dať signál, že chce ísť domov z prechádzky a očakávať, že jazdec by to rešpektoval.

A čo teda je kombinovanie R+ s R–? Keď jedno správanie vyvoláme cez R–, druhé cez R+, ďalšie cez R+, potom R–, R+, R–, R–, R–, R+, R–, R+,R+... Alebo keď to isté správanie raz vyvoláme cez R+ a raz cez R–. Môže to byť aj striedanie lekcií R+ a R–, pričom pri oboch používame rovnaký bridge, kapsičku, výstroj... Proste náhodné striedanie kvadrantov bez jasného rozlišovacieho signálu, ktorý by koňovi dal najavo, ktorý kvadrant je práve „v hre“. To je neskutočne mätúce – strácate tým dôveru koňa, pretože nevie, kedy môže povedať svoj názor a kedy nemôže. Kedy má očakávať, že ho donútite, ak neposlúchne a kedy môže slobodne odísť. Predstavte si tú neistotu – raz môžem partnerovi vyjadriť kritiku a druhý raz mi za to priletí facka – poviem mu niečo ešte niekedy...? Takéto nejasné kombinovanie vám síce možno zefektívni na čas tréning cez R–, ale zhorší vám motiváciu koňa k R+ tréningu a v dlhodobom horizonte sa môže časom zhoršiť aj R– práca, pretože aj tam si kôň prestane byť istý, kedy sú určené aké hranice.

Ako teda (ne)kombinovať?

Ak teda nemáte tú ideálnu možnosť alebo nechcete robiť s koňom od začiatku čisto „pozitívku“, môžete dočasne (alebo aj nastálo) striedať R+ a Rlekcie. Veľmi jasne si odlíšte, kedy pracujete tlakom a kedy pozitívkou – používajte iný bridge (napr. kliker pre pozitívku, pochvalu pre tlak), inú kapsičku na odmeny, iný výstroj, majte iný signál na začiatok a koniec lekcie... Proste urobte všetko preto, aby kôň za každých okolností presne vedel, čo sa bude diať, či má alebo nemá možnosť voľby. Tak zaistíte, že budete v jeho očiach spoľahliví, dôveryhodní a tréningy v oboch kvadrantoch budú dobre prebiehať. A nezabúdajte, že kôň sa učí neustále, aj keď nemáte zrovna „lekciu“ – tiež si vyberte, ako budete fungovať v „bežnom živote“ a dodržiavajte to, nie raz tak, raz onak (samozrejme, že ak je vaším cieľom čistá pozitívka, tak príde deň, keď budete môcť aj v bežnom živote prestať používať tlak – tam bude možno isté prechodné obdobie, keď bude kôň neistý, ale keď pochopí, že pravidlá sa zmenili, bude to už ok).

Ešte sa mi na tomto mieste žiada drobná poznámka pre tých, ktorým sa zdá „čistá pozitívka“ príliš scifi, či dokonca fanatizmus. Ono prísne vedecky vzaté, nič ako „čistá pozitívka“ neexistuje. Život neustále prináša pôsobenie všetkých štyroch kvadrantov, či sa nám to páči, alebo nie. A aj my sme len ľudia a občas nám niečo nevyjde a kôň bude niečo prežívať ako tlak alebo trest – tým sa netreba trápiť. To je život, je to normálne a kôň potrebuje mať určitú frustračnú toleranciu. Nemôže žiť ako myš v akváriu, v dokonalých umelých podmienkach. Musí byť pripravený na to, že občas sa stane niečo nepredvídané, čo sa mu možno nebude úplne páčiť. Nemusíme ho neuroticky chrániť pred svetom. Na druhej strane sa však v tréningu snažíme stres minimalizovať a koňa na všetky možné situácie privykať postupne, jeho vlastným tempom a tak príjemne, ako sa len dá – presne preto, že život koňa v zajatí je už i tak dosť stresujúci (umelým odstavom počínajúc, cez zmeny ustajnení a majiteľov, až po rôzne nedostatky v kŕmení, voľnom pohybe, atď.), nemusíme mu ešte pridávať. My chceme byť tým svetielkom v živote koňa, aby sa na našu spoločnosť tešil a nie z nej bol otrávený (alebo sa nás nebodaj bál). A či už sa rozhodnete pre čisté R+, čisté R–, alebo kombináciu oboch, nezabúdajte predovšetkým na to, že tréning nie je všetko. Ak chceme, aby bol kôň naším priateľom, musíme si zobrať príklad z konských priateľov – tí trávia väčšinu času spoločným ničnerobením, čiže pasením a odpočívaním – robte s koňom hlavne to. Menšiu časť tvorí spoločné robenie niečoho (tréning) a chodenie niekam (vychádzky za trávou, ovocím, vodou...). Nebuďte mechanistickí, užívajte si spoločné chvíle, na tom predsa hádam najviac záleží – aby ste boli spolu šťastní – no, nie? ;-)

Použité zdroje a literatúra:
Wendt, M. (2012). A Quiet Word with your Horse. Richmond: Cadmos Publishing Limited.
Karrasch, S. (2012). You Can Train Your Horse To Do Anything! On Target Clicker Training and Beyond. USA.
Kurland, A. (2007). Clicker Training for Your Horse. Waltham: Sunshine Books, Inc..
Pryor, K. (2011). Svého psa nestřílejte. Praha: Práh.
Šusta, F. (2014). Trénink je rozhovor. Praha: Plot.