Funkčná anatómia pohybovej sústavy jazdca

Je dôležité poznať svoje telo a vedieť ho ovládať, aby sme jazdili korektne a pozitívne tým ovplyvňovali zdravie koňa i seba. Prevzaté od Sally Swift (Ježdění podle Sally Swift), ktorá to krásne vysvetľuje.

Panva a bedrové kĺby:

Panva tvorí „most“ medzi chrbticou (tá sa na ňu pripája krížovou kosťou vzadu hore) a bedrovými kĺbmi (tie sa pripájajú vpredu dole), pôsobí ako tlmič nárazov pri chôdzi (a mala by aj pri jazde na koni). Bedrové kĺby sú guľové, majú obrovskú pohyblivosť, ak ich neobmedzíme poskracovanými stehennými svalmi. Pre jazdca je dôležité mať ich uvoľnené, aby mohli nohy splývať po bokoch koňa bez kŕčovitého zvierania a aby mohol používať holene vpredu aj vzadu bez toho, aby si pokrivil sed a zablokoval panvu (viď nižšie časť o cvičení).

Na koni by sme mali sedieť sedacími kosťami aj sedacími svalmi, panva by mala byť jemne podsadená – jej spodná časť smeruje mierne dopredu (nie príliš, aby nás to nezvádzalo k hrbeniu – chrbát a brucho ostávajú rovné). Pre mužov je to jednoduchšie, keďže nemajú takú výraznú dolnú lordózu ako ženy. Ak prehnete bedrá a kríže, spodná časť panvy sa naklopí dozadu, vaše stehná sa zdvihnú, bedrové kĺby sa zablokujú – budete na koni nestabilne poskakovať, akoby ste sedeli „nad koňom“, nebudete môcť dávať dobre pomôcky sedom ani holeňami. Naopak keď spodok panvy posuniete dopredu, teda si sadnete na sedacie kosti aj na sedacie svaly, vaša bedrová chrbtica sa príjemne vyrovná a uvoľní, nohy budete môcť voľne zvesiť, budete sedieť pohodlne, hlboko, stabilne, akoby „v koni“. Ak sú panva, bedrová a krížová chrbtica aj bedrové kĺby v správnej pozícii a uvoľnené, váš sed bude pružný – vlastne necháte koňa, aby vami hýbal, vy aktívne nebudete robiť žiadny pohyb. Potom sa bude pozorovateľovi zdať, že sa na koni vôbec nehýbete – akoby ste boli prilepení o sedlo, zrastení s koňom. Keby ste sa na koni však naozaj nehýbali – zaťali by ste svaly v bedrách, panve a stehnách, pozorovateľ by uvidel nepekné rajtovanie dopredu-dozadu, vo vyšších chodoch aj hore-dole, čo samozrejme koňa ruší a bolí a jazdca taktiež.

Kolená a holene:

Predstavte si, že od kolien dole nohy vôbec nemáte. Nedržte sa koňa kolenami, nechajte nohy „dýchať“ s koňom.

Chrbtica:

Dvojitým esovitým zakrivením sa chrbtica sama balansuje – akonáhle zvýrazníme jedno zakrivenie, zvýraznia sa aj ostatné . Na koni by sme sa mali snažiť o mierne vyrovnanie týchto zahnutí – nepredsúvať hlavu, nehrbiť sa, nevypínať hruď, neprehýbať kríže. Predstavte si, že ste bábka visiaca za povrázok pripevnený uprostred vrchu vašej hlavy. Ako vás povrázok ťahá za hlavu nahor, váš chrbát sa naťahuje, predlžuje. Povrázok vás ťahá hore, ťažké nohy vás ťahajú dole. Predstavte si jednotlivé stavce ako kocky, ktoré majú byť nastavané na sebe ako krásna rovná veža – ak sa kocky vykrivia do strany, veža spadne (čiže váš kôň sa pod vami skriví). Otvorte ramená, aby ste sa nehrbili – urobte nimi veľký kruh a nechajte ich voľne spadnúť dozadu a dolu, precíťte pohyb lopatiek vzadu po rebrách. Takto sa vystriete, ale nestuhnete, zostanete uvoľnení. Dobrá je aj predstava, že vaše kľúčne kosti a ramená sú rovná tyč a na jej koncoch visia laná s vedrami s vodou (to sú vaše ruky) – tyč musí byť rovná, laná s vedrami sa voľne hojdajú.

Kostra človeka zboku (obrázok zo zbynekmlcoch.cz)

Hrudný kôš:

Rebrá sú vzadu pripojené k hrudným stavcom kĺbmi a vpredu k hrudnej kosti, resp. k predošlému rebru) mäkkými chrupavkami, ktoré umožňujú ich rozťahovanie pri dýchaní (posledné dva páry sú úplne voľné). Uvedomujte si túto pružnosť, predstavujte si, že rebrá otvárate ako dvere – budete dýchať hlboko a chrbát ostane rovný, lopatky naplocho položené.

Krk a hlava:

Hlava by mala sedieť uvoľnene na vrchole krku uprostred (medzi ušami) – jemnými pohybmi si to uvedomte. Nedržte hlavu rovno napätím krku, ale uvoľnene ju tam nechávajte balansovať. Uvoľňujte si krk predkláňaním a zakláňaním (zároveň uvoľníte celú zadnú a prednú stranu tela), ukláňaním (ucho na rameno; zároveň uvoľníte telo zboku), otáčaním – krk a trapézy bývajú v západnej spoločnosti miestom, kam „ukladáme stres“. Čeľuste sú tiež uvoľnené, inak stuhne krk (a aj všetko ostatné).

Vzájomné vzťahy:

Celé telo je prepojené, akonáhle vznikne napätie, dysbalancia na jednom mieste, telo sa to bude snažiť kompenzovať vznikom napätia na inom mieste. A samozrejme, telo a myseľ sú jeden celok, vzájomne sa ovplyvňujú – (ne)pohoda tela spôsobí (ne)pohodu mysle a naopak, často je to potom bludný kruh. Prelomíme ho tým, že začneme pozitívnym naladením, afirmáciami, imagináciami (viď nižšie) a naviažeme cvičením a celkovo zdravým životným štýlom, ktorý pomôže aj nášmu telu. Pri jazdení treba byť neustále plne prítomní v tele, nekaziť si to negatívnymi myšlienkami, sústrediť sa na predstavu toho, ako to MÁ vyzerať, nie ako sa to nepodarí. ;-) A nenúťte sa do korektnej pozície nasilu. Predstavujte si, že to robíte a dovoľte to telu, nenúťte ho. Nemusí to byť hneď dokonalé – rokmi poskracované svaly a šľachy, zatuhnuté kĺby, potrebujú svoj čas na to, aby sa opäť ponaťahovali, zmäkli a uvoľnili – doprajte im ho.


Použité zdroje a literatúra:
Beran, A. (2009). S respektem! Praha: Brázda.
Diacont, K. (2010). Jak to řeknu mému koni. Praha: Brázda.
Karl, P. (2008). Omyly moderné drezury. Praha: Brázda.
Swift, S. (2015). Ježdění podle Sally Swift. Praha: Brázda.
Weeks, Jo (2009). Mistrovské lekce jezdeckého umění. Praha: Metafora.
Wood, P. (2009). Výcvik jezdeckého koně: Vychovejte si ze svého koně dokonalého, spolehlivého partnera. Praha: Metafora.