Odpočinkové prejavy koní

Funkcia – šetrenie a načerpanie energie na presuny za potravou a vodou, únik pred predátormi, získavanie partnera na párenie, starostlivosť o mláďatá...

Driemanie – poklesnutý krk a hlava, privreté oči, uši nabok, povolený spodný pysk, striedavo zafixované jedno alebo druhé jabĺčko – zatiaľ druhá zadná noha odpočíva opretá o zem iba špičkou kopyta.

Spánok – kone naozaj spia iba poležiačky, REM spánok je možný iba na boku s položenou hlavou a natiahnutými končatinami (ten prispieva k osvieženiu tela a konsolidácii spomienok v hipokampe). Koňom sa v REM spánku snívajú sny, môžu chrápať. Dospelé kone spia 1-3 hodiny denne, žriebätá až 8-9 hodín – nie však naraz, ale po krátkych úsekoch (môže ich byť aj 15 denne, najdlhší sa vyskytuje medzi polnocou a 4. hodinou rannou).V jednom spánkovom cykle  (asi 15 min.) sa vystriedajú povrchný, hlboký a paradoxný (REM) spánok. Koňom nezáleží až tak na tom, či je deň, alebo noc, podstatný je pre ne pocit bezpečia, tak v skupine koní, ako aj čo sa týka okolia. Zvyčajne kým jeden alebo viacero koní odpočívajú, minimálne jeden stojí nad nimi a stráži. Typické sú „škôlky“, kde jedna kobyla stojí pri „kôpke“ spiacich žriebät a dáva na ne pozor. Ak je kôň spánkovo deprivovaný (často po zmene skupiny, miesta), môže nevedomky usínať, mať znížený výkon, byť v psychickej nepohode. Iným stavom je narkolepsia, keď kôň usína bez zjavnej príčiny, napr. pri česaní hrivy, ale niekedy aj pri jazdení, čo môže byť veľmi nebezpečné.

Použité zdroje a literatúra:
Duruttya, M. (2005). Velká etologie koní. Košice-Praha: HIPO-DUR.
Skipper, L. (2005). Let Horses Be Horses. London: L. A. Allen.
Waring, G. H. (2003). Horse Behavior. Norwich: William Andrew Publishing.
Wendt, M. (2011). How Horses Feel and Think. Richmond: Cadmos Publishing.
Wendt, M. (2011). Trust Instead of Dominance. Richmond: Cadmos Publishing.
Wendt, M. (2012). A Quiet Word with your Horse. Richmond: Cadmos Publishing.

Späť na Správanie