Odpor

Je to telesne-emočná reakcia na potenciálne škodlivý podnet – niečo, čo vzhľadom, pachom či chuťou pôsobí, že šíri infekciu, že je to jedovaté a pod.. Každý živočíšny druh je vrodene naprogramovaný cítiť odpor k iným podnetom. U ľudí sú to často napr. jedovaté živočíchy ako hady a pavúky, červy prezrádzajúce hnilobné procesy, pach pokazeného mäsa... U koní sú to neobvyklé pachy a chute, ktoré by mohli napovedať o jedovatosti rastlín. O tom sa presviedčame často pri odčervovaní pastou, zavádzaní nového krmiva, vitamínov či orálne podávaných liekov – kone cítia aj minimálne množstvo a väčšinou čudne chutiacu/páchnucu hmotu odmietnu zožrať. Často ich treba na nové chute zvykať veľmi dlho a postupne, po kávových lyžičkách a zároveň kamuflovať chuť džúsom, výživou či medom. Veľký problém to býva pre vytrvalostných jazdcov, keďže potrebujú, aby kôň pri prestávke vypil dostatok vody s elektrolytmi, no kone cudziu vodu často odmietajú. Tu príde veľmi vhod tréning pozitívnym posilňovaním – koňa totiž možno pomerne ľahko naučiť piť na povel – a za odmenu vypije aj vodu, ktorá mu nechutí.

Či kone cítia odpor k hadom a pod. ako my, je ťažké zistiť, ale určite z nich majú strach (zvyčajne) a boja sa napr. aj hadice – to je priestor pre systematickú desenzitivizáciu. Zaujímavé je aj to, že kone sa boja, keď cítia pach zdochliny (ktovie, či cítia aj odpor) – pozostatok inštinktov, pretože zdržiavať sa v blízkosti zdochliny je nebezpečné, nablízku môže byť predátor.

K čomu však kone určite odpor necítia, sú ľudia s telesným či mentálnym handicapom, nedokonalým vzhľadom... Prijímajú ich bezpodmienečne, nehodnotia, nevysmievajú sa. Záleží im iba na tom, ako sa k nim človek správa a podľa toho reagujú – to je úžasný terapeutický faktor v hipoterapii. Čo sa týka ich vzťahu k postihnutým koňom, je to rôzne, ale obvykle v dobre zohranej skupine zdravé kone tomu chorému (napr. slepému) pomáhajú, chránia ho. Ak je však v skupine napätie z dôvodu nenaplnených potrieb (málo priestoru, potravy, vody, prístreškov, nevhodné zloženie stáda, nesprávne socializované kone, kone nie sú spolu nepretržite), môže sa stať, že slabšieho jedinca budú odháňať, prípadne naňho môžu až zaútočiť (zažila som aj prípad usmrtenia).


Použité zdroje a literatúra:
Panksepp, J. (1998). Affective Neuroscience: The Foundations of Human and Animal Emotions. New York: Oxford University Press Inc..
Plháková, A. (2003). Obecná psychologie. Praha: Academia.
Skipper, L. (2005). Let Horses Be Horses. London: J. A. Allen.
Wendt, M. (2011a). Trust Instead of Dominance. Richmond: Cadmos Publishing Ltd..
Wendt, M. (2011b). How Horses Feel and Think. Richmond: Cadmos Publishing Ltd..

Späť na Emócie