Kone a hudba

Už dlho mám množstvo nápadov na rôzne nekonvenčné a takpovediac burcujúce články o koňoch, no týkajú sa natoľko rôznorodých tém, že som dlho nevedela, aký seriál by z toho asi tak mal vzniknúť. A tak som sa napokon rozhodla pre úplne samostatnú rubriku – jej názov už poznáte. Budú to kritické zhodnotenia rôznych konkrétnych predmetov nekonečných diskusií, s ktorými sa ľudia okolo koní denne potýkajú a riešia ich naozaj rôzne – a často sa pri tom nezhodnú (aj to bude v niektorom z ďalších „Kritických zhodnotení“ rozobraté).

V úvode článku vždy najprv predstavím predmet diskusie, jeho údajné a skutočné „pre“ a „proti“. Mýty, ktoré sa v súvislosti s témou vyskytnú, sa potom pokúsim vyvrátiť osvetlením pravých príčin problémov, pričom budem vychádzať v prvom rade z vedecky overených teórií (a aj z vlastných skúseností) a hlavne – budem sa snažiť ísť do hĺbky. Napokon vždy ponúknem alternatívne riešenie založené na logickom a kritickom myslení (a nie na kognitívnych omyloch typu „veď sa to tak robilo vždy“ alebo „veď to tvrdia známi tréneri“ a podobne).

V dnešnom článku sa pozrieme len na mierne diskutabilnú tému, ktorá nespôsobuje v jazdeckom svete až toľko rozbrojov... Kone a hudba – ako to vlastne je? Je to dobré alebo zlé, vhodné alebo neprospešné? Pozrime sa na to bližšie...


Proti

Mnohí ľudia sú toho názoru (aj keď to často nepovedia priamo), že pri koňoch treba zachovávať úplné ticho. Žiadne rádio v stajni, ticho pri práci, s koňom sa zbytočne „nerozprávať“ – údajne preto, aby sme ho neľakali, nerozrušovali, nerozptyľovali. Ale je to naozaj nevyhnutné...?


Pre

Muzikoterapia pre ľudí je známy a vychytený obor. Jej pozitívne účinky sú zjavné, veľmi dobre pôsobí na naozaj široké spektrum problémov – mnoho oblastí v lekárskej starostlivosti (napr. tolerancia bolesti, zlepšenie prospievania plodov a novorodencov, zlepšenie dýchania...), najrôznejšie psychické poruchy (depresia, neurotické poruchy, psychózy, poruchy osobnosti, závislosti na návykových látkach, hyperaktivita, poruchy správania, autizmus, mentálne retardácie, demencie...) ale aj na celkom „obyčajný“ stres, migrény (Kantor et al., 2009)... A ak hudba takto pôsobí na ľudí, prečo by nemala mať podobné účinky aj na zvieratá, ktoré sú napokon k takýmto emočným záležitostiam oveľa citlivejšie než my?

Okrem toho, ak sa chceme s koňom zúčastňovať pretekov, mali by sme sa snažiť privyknúť ho na hlasité zvuky a hudbu, ktoré budú aj na súťaži, aby potom z toho nebol zbytočne vyvedený z miery. Hlavne pre drezúrnych jazdcov je zvládnutie jazdenia na hudbu nevyhnutnosťou – kür sa bez zvuku predsa jazdiť nedá! :D Iste dobre viete, ako dokáže dobre zvolená pesnička zmeniť predtým nudné jazdecké video na dynamický „trhák“! A tak je to aj pri jazdení samotnom...

Správne zvolená hudba pri každodennej práci zo zeme i zo sedla navyše podporuje správny rytmus, dodáva pohybom koňa i jazdca uvoľnenosť, pružnosť, hravosť a eleganciu – práca s koňom sa tak stáva skutočným tancom! :)


Riešenie

Mne osobne sa práca s hudbou veľmi dobre osvedčila. Rozjasní a zmení rutinu všedných dní, dodá Vám i koni novú energiu a nadšenie, tie správne emócie na to, aby ste sa čo najlepšie naladili na skvelý výkon – a zároveň z neho mali skutočné potešenie!

Pozor však na to, akú hudbu zvolíte, je to veľmi dôležité. V prvom rade si musíte uvedomiť, čo idete s koňom robiť. Pesničky si treba vybrať a usporiadať aj podľa obsahu a štruktúry výcvikovej lekcie – pokojné a pomalšie skladby na začiatok a na koniec, keď chceme, aby sa kôň upokojil a uvoľnil; niečo mierne živšie a rytmickejšie (no nie príliš agresívne!) pre klus na uvoľnenie, hravú hudbu pre ľahkú prácu na ohybnosť, pieseň s meniacim sa rytmom pre prácu na prechodoch, rytmickú a ráznu hudbu pre cvalovú prácu (najmä pre lenivé, tlačivé kone je vhodná skutočne pulzujúca hudba, ktorá doslova „nabíja energiou“) a samozrejme opäť niečo pokojnejšie na prestávky medzi prácou. Pri skokoch záleží od postoja Vášho koňa - ak na skoky ide neochotne, zvoľte si "akčnú" hudbu, ktorá ho preberie, naopak, ak sa na prekážky nervózne ženie, skáčte pri pokojnej, tichej hudbe.

Čo sa žánru týka, každý preferuje samozrejme niečo iné, no pri práci s koňom sa proste "nedá svietiť" – ak chcete, aby Vaša „muzikoterapia“ mala na koňa požadovaný efekt, musíte sa prispôsobiť tomu, čo je príjemné jemu. A tak som napríklad ja kvôli nervnej a ustráchanej kobyle, s ktorou pracujem, musela z mobilu vyhádzať všetky svoje obľúbene rockové, alternatívne a dnb kapely a nahradiť ich Enyou, Maokom, Enigmou, soundtrackmi a starými pesničkami zo 60.-90. rokov, dokonca aj pár skladbami z dnešnej pop-music (aj keď ja ich až tak nemusím, tieto žánre sa mi osvedčili, minimálne pre kone s citlivou nervovou sústavou ;-)). Len raz som skúsila „rockový tréning“ a poviem Vám, po pár minútach som doslova hmatateľne cítila, ako napätie u kobyly vzrastá priam geometrickým radom! Pre každý tréning si vždy pripravím cestou na kone nový playlist, podľa aktuálneho tréningového plánu, atmosféry, prípadne ho potom upravím podľa naladenia koňa – tu treba byť naozaj flexibilný!

Ideálne médium na prehrávanie hudby pri práci s koňom sú zabudované reproduktory a veža, no povedzme si úprimne – koľko z nás má takéto možnosti? Postačí nám aj obyčajný cd-prehrávač, prípadne mp3-prehrávač / Ipod s reproduktormi. Ja osobne nemám dokonca ani tieto možnosti, a tak využívam tú najjednoduchšiu – mp3 v mobile, zvuk dám naplno a reproduktormi nahor si mobil strčím do vrecka na rajtkách. :D Poprípade, ak máte spevácke nadanie a nehanbíte sa, médiom môžete byť Vy sami – mnoho koní má veľmi rado, keď sa im potichu spieva. :)

Ak Váš kôň s hudbou zatiaľ do kontaktu veľmi neprišiel, privykajte ho na ňu postupne – začnite so skutočne jemnou a tichou hudbou, koňa len zo zeme hlaďte dlaňami po celom tele a upokojujte ho, aby si s hudbou vytvoril len samé príjemné asociácie. Ak sa z celej sily budete snažiť koni vnútiť svoj obľúbený hip-hop, rap, disco, heavy metal či techno, asi veľmi nepochodíte – v tom najhoršom prípade u koňa môžete takouto hudbou po dlhšej dobe dokonca vyvolať agresivitu! Naopak, vhodne zvolená hudba pri kontakte s koňom prehlbuje a upevňuje Váš vzťah, dáva mu nový rozmer, koňa upokojuje, uvoľňuje a dodáva mu chuť k pohybu.

Napokon ešte jeden tip pre Vás – hudbu nemusíte využívať len pri práci s koňom! Pustite si nejakú jemnú relaxačnú muziku aj pri čistení a sedlaní, dobre to naladí a uvoľní Vás i Vášho tátoša. Kto vie dať svojmu koni aspoň základnú uvoľňovaciu masáž (alebo ho stačí len dobre vymasírovať gumeným žbilkom či slameným vechťom), využije hudbu aj pri tejto – pre koňa veľmi príjemnej – činnosti. Aj vhodná hudba pustená počas dňa v stajni má dokázané pozitívne účinky (napr. dojnice dojili preukázateľne viac, keď sa im v maštali púšťala klasická hudba; Albright, Arave, 1997), len treba zvoliť vhodnú hlasitosť a žáner. Samozrejme, ticho tiež lieči, a tak by sme ani hudbou nemali kone „predávkovať“.


Jazdenie je tanec a k tancu patrí hudba!


Záver

S hudbou u koní môžeme dosiahnuť mnoho dobrých výsledkov. Nielenže to dodá nášmu jazdeniu viac estetiky, no veľmi pozitívne to vplýva aj na psychiku koňa (i jazdca). Avšak musíme si veľmi starostlivo zvoliť žáner, striedanie pesničiek a hlasitosť. Nevhodná hudba v lepšom prípade nebude mať žiaden účinok (ak máme otupeného koňa), v tom horšom spôsobí nervozitu, strach, či až agresiu. A povzbudenie pre Vás – neváhajte sa do toho pustiť aj napriek nedôverčivým či posmešným pohľadom a slovám druhých! Nevedia, o čo prichádzajú! ;-)


Použité zdroje a literatúra:
Kantor, J., Lipský, M., Weber, J., a kol. (2009). Základy muzikoterapie. Praha: Grada.
Albright, J. L., & Arave, C. W. (1997). The behaviour of cattle. Wallingford: CABI.