Všeobecné zásady kŕmenia

1. Vláknina musí byť nonstop k dispozícii – ak treba, obmedziť príjem náhubkom a/alebo slowfeedermi, NIE nechať koňa hladovať! Samozrejme aj voda musí byť nonstop k dispozícii.
Kôň nesmie byť bez vláknitej, objemovej potravy viac ako 2-3 hodiny vkuse, inak sa mu začínajú tvoriť žalúdočné vredy. Ich riziko zvyšuje aj stres (ktorý vzniká už z hladovania  samotného, ale aj z nedostatku pohybu – box, z nedostatku kontaktu s ostatnými koňmi, z nevhodných výcvikových metód, z častých zmien v stáde, v ustajnení, z prevozov, súťaží), časté podávanie nesteroidných protizápalových liekov (fenylbutazon), podávanie jadrového krmiva nalačno, jazdenie nalačno (kyselina špliecha na nechránené steny žalúdka). Preto nie je vhodné kŕmiť kone nárazovo 2-3x za deň. Ideálne je, ak majú nonstop prístup k pastve alebo k senu v slowfeederoch; alebo kŕmiť aspoň 4-5x denne, na noc dať toľko, aby im to vydržalo do rána.
Ak má kôň zdravotné problémy (nadváha, metabolické poruchy, schvátenie), musíme príjem pastvy obmedzovať náhubkom a/alebo časovým obmedzením pobytu na pastve v presne daných hodinách (vhodný čas – večer, v noci, skoro ráno; nevhodný čas – medzi 10:00-18:00, v období sucha, za prízemných mrazov) a príjem sena obmedzovať slowfeederovou sieťou s najmenšími okami 3x3cm, prípadne seno aj máčať (1h) alebo naparovať. Na sieť treba kone zvykať postupne, aby z nej nemali stres, začať s väčšími okami a nechať k dispozícii aj trochu voľného sena, postupne voľné seno uberať a veľkosť otvorov zmenšovať. Siete by mali byť ideálne na zemi alebo blízko pri zemi, pozor ak máte okuté kone – v tom prípade musia byť siete zabezpečené tak, aby do nich nemohli hrabať kopytami (aby sa nezachytili v sieti podkovákmi alebo ozubami). Obézne kone netrápime hladom, jednak vzniknú vredy, koliky, jednak je to psychické týranie a je aj dokázané, že to chudnutiu vôbec nenapomáha.

2. Seno, voda a balancer – zdravému koňovi v ľahkej záťaži postačia.
Rekreačným koňom a aj väčšine koní v nižších súťažiach naozaj na pokrytie všetkých nárokov postačí kvalitná pastva a/alebo seno (v množstve 2-3% váhy koňa v sušine, čiže cca 10-12kg sena pre 500kg koňa), čistá pitná voda – oboje nonstop k dispozícii – a balancer na mieru, ktorý doplní chýbajúce minerály, vitamíny a esenciálne aminokyseliny. Je zbytočné až škodlivé prikrmovať jadrom takéto kone v ľahkej záťaži (áno, aj keď jazdíte každý deň, stále je to ľahká záťaž). Ak vám kôň chudne, vždy najprv pridajte seno, vybalancujte minerály a aminokyseliny.

3. Ak nestačia, hľadať príčinu – zuby, červy (rozbor trusu), krvný obraz, stres...?
Ak vášmu koňovi adlibitný prístup k pastve či senu nestačí a chudne, ako prvé sa pozrite na jeho zdravie, neriešte to hneď pridaním jadra. Je veľmi pravdepodobné, že ho niečo trápi a treba čím skôr prísť na to čo a vyriešiť to, kým to neprerastie do niečoho vážnejšieho – lebo ak to zanedbáte, neskôr ten problém už pridaním ďalšieho ovsa naozaj nevyriešite (napr. keď už ho kôň nebude mať čím požuť).
Takže v prvom rade vyriešte zuby, zavolajte si odborníka s dobrými referenciami, ktorý skontroluje predné aj zadné zuby, celú ústnu aj nosovú dutinu i prínosové dutiny, slinné žľazy, lymfatické uzliny; je vhodnejšie, ak upravuje zuby manuálne rašpľou, zníži sa  tým bolestivosť  zákroku aj riziko nadmerného obrúsenia.
Potom si dajte urobiť koprológiu, čiže rozbor 3 dni zbieraných vzoriek trusu a podľa výsledkov odčervite koňa na mieru (ideálne je rovnako odčerviť celé stádo, aby si to už medzi sebou ďalej neodovzdávali), niekedy je potrebný aj kontrolný odber po niekoľkých týždňoch.
Nasleduje vyšetrenie krvi – okrem základnej sedimentácie je vhodné skontrolovať aj deficity minerálov a vitamínov (napr. kôň môže byť anemický z prebytku železa a nedostatku medi), no treba mať na pamäti, že aj keď v krvi sa deficit nepreukáže, v orgánoch už môže byť, takže dobré krvné výsledky ešte nemusia znamenať, že kôň je ok – ak má klinické problémy, je dobré dať urobiť rozbor sena a vyrobiť minerálny balancer na mieru, aby sme mali istotu, že kôň naozaj má všetko, čo potrebuje. Krvné vyšetrenie tiež môže ukázať metabolickú vadu – tie sa síce väčšinou prejavujú priberaním, ale napr. Cushingov syndróm sa výnimočne môže prejaviť aj chudnutím.
V neposlednom rade treba tiež zvážiť, či kôň nechudne zo stresu (viď zdroje stresu popísané vyššie). K tomu patrí aj endoskopické vyšetrenie na žalúdočné vredy – má ich 90% závodných koní a asi 60% rekreačných koní, takže je to naozaj častý a veľmi podceňovaný problém. Ak klesá kondícia koňa, je smutný, podráždený, zrazu odmieta sedlanie, škľabí sa pri doťahovaní neznáša dotyky v oblasti podbrušníka, treba jednoznačne volať veterinára a zistiť, či kôň netrpí vredmi. Liečba zahŕňa farmaká (Omeprazol), eliminovať stres, nepoužívať protizápalové lieky, nonstop prístup k senu, znížiť až úplne zrušiť kŕmenie jadrom a kŕmiť ním iba vtedy, keď je kôň dobre nažratý sena. Stres eliminujeme tým, že koňovi dáme seno nonstop, chováme ho nonstop vonku v spoločnosti nemeniacej sa skupinky koní, na kŕmenie z vedra ho od ostatných oddeľujeme, aby mohol žrať v kľude, trénujeme bez stresu, eticky (viď Tréning pozitívnou motiváciou), nemeníme ustajnenie, koňa zbytočne často neprepravujeme, na prepravu ho dostatočne pripravujeme, vozíme ho spoločne s konským kamarátom.
Príčinou stresu a chudnutia môže byť aj chronická bolesť. Napr. kôň trpiaci pokročilým stupňom artrózy, rakoviny a pod. chradne, pretože od bolesti ustupuje chuť do jedla. U takýchto koní treba zvážiť, aká je kvalita takéhoto života a včas ich odprevadiť, aby zbytočne netrpeli.
Staroba samotná nie je dôvodom na zníženie výživovej kondície! Áno, starým koňom opadáva svalstvo, to je aj napriek udržiavaciemu tréningu nevyhnuteľné, no výživovú kondíciu nemajú dôvod si neudržať, ak netrpia nejakým vážnym chronickým ochorením. Mnoho starých koní pochudne jednoducho preto, že nemajú dostatočne upravované zuby, druh a úprava (namáčanie) krmiva sa neprispôsobí stavu ich zubov, nie sú dostatočne odčervované (staršie kone sú na začervenie náchylnejšie), v zime nie sú dostatočne chránené pred chladom (dobrý prístrešok so slamou a závetrím, prípadne aj termodeka). Nikdy neospravedlňujte zlý stav koňa vekom! Hľadajte príčinu jeho problémov a odstráňte ju, nenechávajte ho trpieť!

4. Ak pridať, tak najprv lucernu, rezky, tuky + dovyvažovať minerály.
Ak ste poctivo koňovi skontrolovali zuby, trus, krv, eliminovali stresory, bolesť, pridali seno, vybalancovali minerály a ani po mesiaci-dvoch stále nepriberá, vtedy je vhodné obohatiť kŕmnu dávku. Začíname vždy s vláknitými, čiže objemovými krmivami. Na tie je tráviaci trakt koňa najlepšie prispôsobený, prospievajú mu. Najjednoduchšie je pridať lucernové seno alebo granule, zvykáme postupne po hrstiach v priebehu pár týždňov, no dávku môžeme navýšiť aj na niekoľko kilogramov za deň. No lucerna by nemala tvoriť viac ako cca 30% kŕmnej dávky (veľa bielkovín preťažuje obličky, nadúva). Ak to stále nestačí, pridáme repné rezky. Majú priaznivý glykemický index, no zároveň poskytujú toľko isto energie, koľko rovnaké množstvo ovsa. Treba ich poriadne namáčať aspoň hodinu pred podávaním. Tiež ich možno podávať aj niekoľko kg denne, zvykáme samozrejme postupne. Dennú dávku treba rozdeliť do viacerých kŕmení, keďže majú veľký objem a žalúdok koňa je malý. Naraz kŕmime max. 1kg. Ak ani rezky neurobia zázrak, tak môžeme pridať tuky, či už vo forme mletých alebo peletovaných semien (ľan, konope), alebo panenských olejov (ľanový, olivový, konopný, ostropestrecový, repkový). Zasa treba zvykať postupne, keďže kôň nemá žlčník, postupne ale môžeme navyšovať dávku až na 100g semienok denne alebo niekoľko dcl oleja denne (vo viacerých dávkach). Zdrojom tuku sú aj ryžové otruby, no zároveň je v nich aj dosť škrobu, čo treba brať do úvahy. Tuky sú veľmi energeticky bohaté, takže by jednoznačné mali priniesť výsledky.

5. Ak stále nestačí, pridať opatrne obilniny, neprekračovať ale bezpečnú dávku škrobu.
Vyššie odporúčané krmivá by zdravému koňovi v ľahkej záťaži jednoznačne mali stačiť na pokrytie jeho potrieb, aj keď je ťažšie kŕmiteľný. Pri zvýšenej záťaži môžeme pridať aj koncentrované krmivo, no prísne sa držíme zásady, že iba toľko, koľko treba, o nič viac. Bezpečná dávka škrobu je 1g na 1kg hmotnosti koňa v jednej dávke, 2g na deň. Čiže naraz môžeme dať 500kg koňovi cca 1kg ovsa ALEBO 0,8kg jačmeňa ALEBO 0,66kg kukurice. Ak kombinujeme viac obilnín naraz, spočítame ich obsah škrobu, aby sme mali istotu, že neprekračujeme bezpečnú dávku. Ak kŕmime priemyselne vyrobenú zmesku alebo granule, pozorne čítame štítky, aby sme vedeli, aký je obsah škrobu a koľko môžeme koňovi bezpečne dať v jednej dávke aj v dennej dávke. Pretože ak bezpečnú hranicu prekročíme, škrob sa nestihne stráviť v tenkom čreve, prenikne do hrubého a začne robiť šarapatu, ktorá môže viesť až ku kolikám, schváteniu, inzulínovej rezistencii. A samozrejme aj k tlstnutiu.

6. Dávať jadra tak veľa, ako treba, ale tak málo, ako sa len dá.
Naozaj, naozaj, naozaj NEPREKRMUJEME!!! Ľudia dnes od samej lásky zvieratá zabíjajú zbytočným prekrmovaním. Sem okrem premiery jadra patrí aj prekrmovanie jablkami, chlebom, kockovým cukrom... Prosím, nerobte to svojim zvieratám. Prejavte im lásku tým, že ich budete kŕmiť tak, ako potrebujú, tak, aby boli zdravé a v normálnej telesnej kondícii.

7. Všetky zmeny v kŕmení robíme pomaly, postupne.
Črevná mikroflóra koňa sa prispôsobuje zmenám len pomaly, a tak môže prudká zmena v kŕmení ľahko spôsobiť koliku (ktorá môže byť aj smrteľná). Takže žiadne také, že kúpime nové krmivo (alebo nebodaj krmivá) a nadšene z neho koňovi nasypeme rovno za kýbel! Nie, zvykáme vždy len na jedno nové krmivo naraz, po hrstiach a v priebehu niekoľkých týždňov. Takisto na pastvu zvykáme koňa postupne, pridávame po 10 minútach denne.
Tiež nerobíme to, že keď raz za čas viac jazdíme, tak koňovi aj dáme výdatnú porciu jadra – nie, kŕmna dávka sa musí meniť postupne a v tomto prípade ju ani vôbec nie je nutné meniť. Na druhej strane, keď obmedzíme na dlhší čas prácu a kôň nič nerobí, je na mieste postupne kŕmnu dávku znížiť, aby nedošlo k myoglobinúrii (čierne močenie, rozpad svalových vlákien, objavuje sa u bohato kŕmených koní, keď náhle klesne záťaž a nemajú voľný pohyb – zavreté v boxe).
Čo sa týka dodržiavania presného času kŕmenia, nie som toho zástancom. U koní to vedie k stresu a vzájomnej agresivite, dokonca k vzniku stereotypného správania spojeného s očakávaním potravy. Ak majú kone seno nonstop, nie sú hladné, takže túžobné neočakávajú kŕmenie. Navyše ak sa čas kŕmenia trochu mení (v rozmedzí pár hodín), kone sú oveľa pokojnejšie, v stáde panuje harmónia.

8. Dbať na kvalitu vstupných surovín, vyhnúť sa priemyselne vyrábaným krmivám, nekŕmiť plesnivé, hnilé, staré krmivo, dbať na dobré skladovanie (sucho, tma, chlad).
Ideálne je kupovať čerstvé jednodruhové kŕmne suroviny od miestneho pestovateľa, najlepšie od takého, ktorý pestuje ekologický spôsobom – bez genetickej modifikácie, bez postrekov. Spracované krmivá sú síce lepšie stráviteľné, jednoduchšie sa nimi kŕmi, nič si nemusíme sami miešať a počítať, no vždy je tu neistota – ako to bolo pestované? čím to postrekovali? ako to spracovali? kde, ako, ako dlho to stálo? Dobre si overujte kvalitu vstupných surovín, držte sa overenej značky, cena nie je rozhodujúci faktor. Vhodnejšie sú zmesky než granule, tam si viete čuchom a pohľadom ako-tak overiť, či sú suroviny kvalitné. Nekupujte melasované krmivá, melasa je nevhodná pre kone (sladká, priveľa železa) a používa sa práve na zakrytie nekvalitných surovín.

9. Nekŕmte nevhodné krmivá.
Nevhodné krmivá sú kukurica (mykotoxíny, ťažko stráviteľná), himalájska soľ (železo), melasa (cukor a železo), suchý chlieb (škrob, mykotoxíny), kockový cukor, sladkosti, čokoláda (pre kone je toxickejšia než pre psy!), exotické ovocie a zelenina (napr. avokádo, citrusy), postriekané šupy z ovocia a zeleniny, kapustovité vo väčšom množstve naraz (nafukovanie), kŕmna repa (samý škrob), jedovaté rastliny (dub, tis, červený javor, štedrec, starček, iskerník, snežienky, jesienky, praslička, papradie... nevhodná je aj biela ďatelina a ľubovník – spôsobujú na ružovej koži fotosenzitivizáciu).

Určovanie telesnej kondície koní

Základný vzorec na výpočet hmotnosti koňa je:

Hmotnosť = obvod hrudníka2 x dĺžka tela + 300

Obvod hrudníka a dĺžku tela musíme zadať v palcoch (1 palec = 2,54 cm), hmotnosť nám vyjde v librách. Na prevod na kilogramy vynásobíme výsledok hodnotou 0,45. Otázkou však zostáva, či je hmotnosť nášho koňa primeraná. S tým nám pomôže nasledovný skórovací systém.

BCS – Body Condition Score (Heneke et al.) – je stupnica od 1 po 9, ktorá určuje telesnú kondíciu koňa. Posudzujú sa tukové zásoby v týchto oblastiach – hrebeň krku, oblasť chrbtice, najmä v okolí bedier, oblasť za ramenom, rebrá, koreň chvosta. Senné brucho nemá nič spoločné s váhou, zväčša sú jeho príčinou iba plyny tvoriace sa pri trávení vlákniny, obzvlášť u koní so slabým chrbtovým a brušným svalstvom (pri extrémnom sennom bruchu je podozrenie na začervenie, tráviace ťažkosti, Cushingov syndróm). Ideálny stupeň pre rekreačného koňa je 5, pre športového 4-5. 3 je už podváha, 2 podvýživa a 1 ťažká podvýživa. 6 je nadváha, 7 obezita a 8-9 morbídna obezita. Na skórovanie koňa používame nielen zrak, ale aj hmat, koňa si na daných miestach pochytáme, pomačkáme – je to tuk alebo svaly? Nahmatám bez problémov rebrá? Cítim výbežky stavcov? V zime je pohmat jediná možnosť, keďže dlhé chlpy klamú.

BCI – Body Condition Index – nový vzorec na výpočet kondície. Vychádza z výšky koňa v kohútiku, obvodu krku, obvodu hrudníka a obvodu brucha. Dá sa vypočítať online.

U zdravých koní je vhodné výživovú kondíciu merať raz za mesiac-dva, u koní s problémami každé dva týždne (ideálne ich vážiť na priemyselnej váhe, ak máte tú možnosť), podľa toho prispôsobovať výživu a žáťaž.


Použité zdroje a literatúra:
Jackson, J. (2010). Paddock Paradise: Průvodce přirozeného ustájení pro koně. Star Ridge.
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha:
Metafora.
Skipper, L. (2005). Let Horses Be Horses. London: L. A. Allen.
Vogel, C. (1996). Ja kôň: Veľká kniha starostlivosti o koňa. Martin: Cesty.
coursera.org – Equine Nutrition Course
spillers-feeds.com – BCI

Späť na Výživu