Biomechanika pohybu

Jednotlivé svaly ani svalové skupiny nikdy nepôsobia samostatne. Väčšinou dva svaly pracujú súčasne antagonisticky, teda opačne – jeden sa sťahuje (agonista) a druhý sa uvoľňuje (antagonista). Napríklad keď kôň v kluse vystiera prednú končatinu, svaly ohýbačov karpálneho kĺbu sa uvoľňujú a svaly naťahovačov sa sťahujú. Niektoré svaly však fungujú synergicky, teda sa sťahujú / uvoľňujú naraz. Napríklad keď kôň v cvale priťahuje zadné končatiny pod telo, zároveň sa sťahujú nielen naťahovače kolena, ale aj brušné svaly, ktoré podsadeniu zadných nôh napomáhajú. Toto sa deje vďaka nervovému systému, ktorý má v pamäti uložené všetky pohybové vzory a vysiela na stotiny sekúnd presné signály do presne vybratých svalových vláken.




Biomechanika pohybu prednej končatiny:
Prvá fáza podperu, druhá fáza podperu, prvá fáza kmihu, druhá fáza kmihu. Farebne sú odlíšené jednotlivé svaly – všimnite si, kedy sa ktoré naťahujú a ktoré sťahujú.

Reťazce svalov – svaly nikdy nefungujú samostatne, ale pomocou fascií vzniká reťazová reakcia, ktorá zapája ďalšie a ďalšie svaly a väzy. Vďaka tomu tvorí svalová sústava koňa dokonale fungujúci celok, ktorý umožňuje efektívny a elegantný pohyb. Napríklad pri vyklenutí chrbta sa zapájajú spolu so svalmi hornej línie krku a zadných končatín aj medzirebrové svaly, tie zapájajú svaly brušné, tie pripájajú svaly jadra trupu, a to zas pomáha zadným končatinám viac sa podsadiť. Vzájomné rovnovážne pôsobenie základného napätia antagonistických svalov a väzov končatín umožňuje koňovi používať tzv. mechanizmus neúnavného státia (kôň sa státím nikdy neunaví, nepotrebuje na to prácu svalov). No správnu postúru dokáže stabilizovať iba v pohybe – najlepšie v pomalom pastevnom režime (vyklenutý chrbát). Kôň je tiež schopný použitím svalov „zaháknuť“ si jabĺčko nad výbežok stehennej kosti, čím „uzamkne“ celú zadnú končatinu a druhú zatiaľ môže odľahčiť (oprieť ju o zem iba špičkou kopyta). V prípade, že sa tento mechanizmus poškodí, kôň nedokáže jabĺčko opäť uvoľniť a nemôže ohnúť postihnutú končatinu – vyžaduje veterinárny zásah.


Použité zdroje a literatúra:
Higgins, G., Martin, S. (2009). Koně a jejich pohyb. Praha: Metafora.
Higgins, G. Martin, S. (2013). Pohyb a výkon koně: Anatomie. Praha: Metafora.
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha: Metafora.
Stammer, S. (2007). Fyzioterapie: Prevence, Rehabilitace, Optimalizace tréninku. Praha: Brázda.