Trénovanie svalov

Svaly sa dajú veľmi efektívne trénovať; postupným, zmysluplným tréningom možno časom výrazne zvýšiť svalovú silu koňa, a to tak na rýchlu prácu, ako aj na pomalú prácu vytrvalostného charakteru (v medziach schopností daného koňa). Svalová sila sa buduje v štyroch krokoch:

1. Naučenie pohybových vzorov – aby kôň dokázal skoordinovať pohyby viacerých svalových skupín, musia nervové impulzy prichádzať do správnych svalov v presnom poradí a s dokonalým načasovaním – a to chce cvik! Niekedy sa dokonca musia vytvoriť celkom nové nervové spojenia a tieto „cesty“ potrebujú čas, aby sa upevnili. Preto základom pre akýkoľvek svalový tréning je naučenie správnych pohybových vzorov. Preučenie nesprávnych vzorov chce zvyčajne viac času (tieto nervové cesty zas musia nepoužívaním zaniknúť). Pozor, aj keď je vzor už naučený, záťaž treba zvyšovať len pomaličky (napr. skákanie – mladý kôň sa rýchlo naučí techniku skoku, ako sa má odraziť, skrčiť nohy, vyklenúť chrbát... ale ešte nie je dosť silný na to, aby zvládol utlmovať bez sebapoškodenia doskoky). Kôň sa musí učiť správne pohybové vzory aj mimo tréningu – pre správnu stabilizáciu kĺbov na nerovnom povrchu potrebuje veľa voľného pohybu vo výbehu a na pastvinách, nie iba stáť vo vybetónovanom boxe a jazdiť na dokonalej jazdiarni.

2. Zhustenie aktínu a myozínu a zmenšenie objemu cytoplazmy – ak kôň primerane trénuje 3-4x do týždňa (svaly sa z maximálnej záťaže zotavia za niekoľko hodín až dní), po čase sa začnú prejavovať zmeny v štruktúre svalov. Svalové vlákna sa spevňujú, narastá základný svalový tonus (pozitívne napätie).

3. Zhustenie (hypertrofia) svalových vláken – v tejto fáze sa svaly viditeľne zväčšujú, myofibrily akoby sa „nadúvali“. Ako aj v predošlých fázach, aj tu existujú veľké individuálne rozdiely v raste svalovej hmoty, najmä medzi plemenami (napr. quarter verzus hucul). Niektorým koňom stačí pol roka tréningu, iné potrebujú aj štyri roky.

4. Zmnoženie (hyperplázia) svalových vláken – tento stav sa objavuje hlavne v prípade predošlého mikropoškodenia svalu (preťaženie) ako následná „oprava“. Takýto spôsob tréningu sa nedoporučuje, svaly sa nemusia „opraviť“ vždy správne.


Použité zdroje a literatúra:
Stammer, S. (2007). Fyzioterapie: Prevence, Rehabilitace, Optimalizace tréninku. Praha: Brázda.