Typy svalovej práce

Svaly koňa môžu fungovať troma rôznymi spôsobmi – izotonicky, izometricky a auxotonicky.

Izotonická práca – pri tej sa nemení základné napätie svalu (tonus), mení sa však jeho dĺžka. To je bežné pri využívaní posuvnej sily svalov na pohyb vpred. Izotonická práca svalov môže byť koncentrická, čo znamená, že sa pri nej sval sťahuje (aby napr. ohol končatinu) alebo excentrická, pri ktorej sa sval kontrolovane naťahuje (aby napr. utlmil náraz pri dopade, stabilizoval kĺby pri obrate).

Izometrická práca – pri tej je to naopak, nemení sa dĺžka svalu, ale zvyšuje sa jeho tonus. To je typické pre využívanie nosnej sily svalstva na nesenie hmotnosti tela či bremena (posun vpred pri predĺženom kluse vs. nesenie hmotnosti pri piafe).

Auxotonická práca – tretí, zmiešaný typ, svaly vtedy vykonávajú zároveň izotonickú aj izometrickú prácu (najčastejší, kôň sa musí zároveň niesť i posúvať, vzájomné pomery nosnej a posuvnej sily sa menia).

Izotonická práca je menej náročná, pretože jednotlivé svaly sa pri nej priebežne sťahujú a opäť uvoľňujú, čím sa ideálne prekrvujú (prísun kyslíka, odplavovanie k. mliečnej). Naopak pri izometrickej práci je sval dlhšiu dobu stále viac stiahnutý, čo vedie k rýchlejšiemu prekysleniu svalu. Preto je práca náročná na nosnú silu (zhromaždenie) pre koňa veľmi namáhavá a nemal by ju vykonávať viac ako pár minút vkuse.

Typy svalovej práce


Použité zdroje a literatúra:
Heuschmann, G. (2012). Kdybv koně mohli křičet: Co musí jezdci vědět, aby jejich kůň zůstal zdravý. Praha: Brázda.
Higgins, G., Martin, S. (2009). Koně a jejich pohyb. Praha: Metafora.
Higgins, G. Martin, S. (2013). Pohyb a výkon koně: Anatomie. Praha: Metafora.
Hourdebaigt, J.-P. (2012). Masáže koní. Praha: Ana Hita.
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha: Metafora.
Stammer, S. (2007). Fyzioterapie: Prevence, Rehabilitace, Optimalizace tréninku. Praha: Brázda.