Anatómia a fyziológia svalu

Anatómia svalu – svaly sú zväzky svalových vláken (myofibríl). Jednotlivé svalové vlákna sú obalené tenučkou vrstvou väziva (sarkoplazmou), ktorá ich spevňuje. Viacero svalových vláken tvorí snopček, ktorý má niekoľko riadiacich bunkových jadier a obalený je sarkolemou, čo je tiež spevňujúce väzivo – bráni prílišnému natiahnutiu svalu. Snopčeky tvoria snopce a snopce tvoria celý kostrový sval. Jednotlivé svalové vlákna sú tvorené tzv. sarkomérami, čo sú opakujúce sa usporiadania svetlých a tmavých pásikov dvoch chemických reťazcov, aktínu a myozínu, vďaka čomu sú kostrové svaly na pohľad priečne pruhované.

Stavba kostrového svalu:
1 – šľacha
2 – hlboká fascia
3 – kostrový sval
4 – snopce
5 – snopčeky
6 – jadro
7 – sarkolema
8 – myofibrila
9 – sarkoplazma
10 – filamenty (sarkoméry)

Fyziológia svalu – nervová sústava vyšle motorickým nervom signál, ktorý sval prijme cez nervovosvalovú platničku. Následne dôjde k stiahnutiu svalu spálením energie uvoľnenej z cukru alebo tuku (priamo vo svaloch sú uložené zásoby glykogénu, ktorý sa môže rozštiepiť na rýchlo využiteľnú glukózu) – aktín a myozín sa do seba postupne zasúvajú a tým sa celé svalové vlákno stiahne (teda dôjde ku kontrakcii). Takto sa naraz stiahnu všetky vlákna v danom svale, sval zatiahne za kosti, na ktoré sa šľachami upína, ohnú či vystrú sa kĺby a tak dôjde k samotnému pohybu. Naopak uvoľňovanie svalu (relaxácia), rozťahovanie aktínu a myozínu, prebieha bez nutnosti prísunu energie.
Energia potrebná na sťahovanie svalstva sa dá spáliť dvoma spôsobmi – aeróbne, teda za prítomnosti kyslíka, alebo anaeróbne, bez prítomnosti kyslíka. Prvý spôsob je dokonalým spaľovaním bez vedľajších produktov. Druhý spôsob produkuje odpadové chemické látky, ktoré potom narušujú správne fungovanie svalu – ide hlavne o kyselinu mliečnu (keď sa neodplaví, spôsobuje svalovú horúčku, tzv. „prekyslenie svalu“).
Kým pľúca a srdce zvládajú dodávať svalom cez krv dostatok kyslíka (preto sa pri námahe zrýchľuje dych a tep), svaly pracujú aeróbne a neunavujú sa. Pri nedostatku kyslíka (pri rýchlej, dlhej práci), nastupuje anaeróbne spaľovanie a čím viac k. mliečnej sa vo svaloch hromadí, tým sú unavenejšie, menej výkonné. Začínajú bolieť, znižuje sa koordinácia a môže dôjsť k poškodeniu svalových vláken či inému zraneniu. Preto treba anaeróbnu prácu často striedať s aeróbnou (inak svaly neposilňujeme, ale poškodzujeme – krokové pauzy na dlhej oťaži, postupné budovanie vytrvalosti a rýchlosti).

Schéma práce priečne pruhovaného svalstva:
Modrá – aktínové filamenty
Červená – myozínové filamenty
Hore – uvoľnený sval
Dole – stiahnutý sval

Typy organizmov z hľadiska prevládajúceho druhu svalových vláken – niektoré kone sú lepšie geneticky uspôsobené na rýchly pohyb v kmihu, iné viac na pomalý, vytrvalý a silový pohyb –podľa toho, aké svalové vlákna u nich prevládajú.
U ľahkých koní prevažujú biele, „rýchle“ vlákna, ktoré sú väčšie, pracujú viac anaeróbne a aj keď dokážu na krátku dobu pracovať vo veľkej rýchlosti, rýchlo sa aj unavia. Kone s prevahou týchto vláken dobre skáču a sú rýchle na krátke trate.
Na druhej strane napríklad u chladnokrvných koní prevažujú červené, „pomalé“ vlákna, ktoré dokážu dlhšie pracovať aeróbne, pretože kyslík si lepšie „šetria“ (majú viac farbiva myoglobínu, ktoré viaže kyslík). I keď kone s prevahou červených vláken nedokážu vyvinúť veľkú rýchlosť, sú vytrvalé a majú veľkú nosnú silu.


Použité zdroje a literatúra:
Heuschmann, G. (2012). Kdybv koně mohli křičet: Co musí jezdci vědět, aby jejich kůň zůstal zdravý. Praha: Brázda.
Higgins, G., Martin, S. (2009). Koně a jejich pohyb. Praha: Metafora.
Higgins, G. Martin, S. (2013). Pohyb a výkon koně: Anatomie. Praha: Metafora.
Hourdebaigt, J.-P. (2012). Masáže koní. Praha: Ana Hita.
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha: Metafora.
Stammer, S. (2007). Fyzioterapie: Prevence, Rehabilitace, Optimalizace tréninku. Praha: Brázda.