Čo je a čo nie je etológia

Každý z nás si už asi niekedy pri sledovaní našich konských priateľov položil otázku – čo to teraz robia? A prečo? Je toto správanie normálne, prirodzené? A mnohí sa pýtajú ďalej – keď si toto moje kone robia medzi sebou, môžem to robiť aj ja im– napríklad pri tréningu? Bude to tiež „prirodzené“? Aby sme si na tieto otázky mohli skutočne objektívne odpovedať, nestačí si len hodinku, dve alebo desať rokov posedieť na ohrade a pozerať sa na svoje kone (alebo proste uveriť niekomu, kto hovorí, že to robil). Potrebujeme sa bližšie pozrieť na vedný odbor, ktorému sa hovorí „etológia“, pretože ten skúma správanie koní skutočne nezaujato, dlhodobo a systematicky.

Vedné disciplíny skúmajúce správanie koní

Etológia:

Je vedná disciplína skúmajúca správanie zvierat v prirodzených podmienkach. Popisuje ho, hľadá jeho príčiny a skúma jeho vývoj. Toľko definícia. Čo sa týka koní, je to skúmanie divoko a polodivoko žijúcich koní a poníkov.

Kvalitatívny prístup – vytvára sa tzv. „etogram“, čiže popisná charakteristika všetkých prejavov koní v danom kontexte. Prevažuje longitudinálne (trvajúce mesiace až roky, desiatky rokov), prípadové skúmanie jednej rodinnej skupiny naraz, výnimočne viacerých. V metaštúdiách sa porovnávajú rôzne skupiny (napr. z rôznych geografických oblastí).

Kvantitatívny prístup – kvantifikuje sa napr. frekvencia jednotlivých prejavov koní, porovnáva sa medzi jedincami (podľa veku, pohlavia, vzťahov v skupine) alebo aj celými skupinami. Problém býva získať dostatočnú „demografickú silu“ a reprezentatívnosť vzorky, aby boli výsledky zovšeobecniteľné na celú populáciu.

Spôsob získavania dát – hlavne pozorovanie. Musí byť objektívne, systematické, pozorovateľ musí mať zdravé zmyslové orgány, jasné vedomie (nesmie byť chorý, ospalý, pod vplyvom omamných látok), schopnosť sústrediť sa, nesmie mať žiadne predsudky a stereotypy, nesmie pozorované správanie hodnotiť, iba popisovať, dôležité je tiež okamžité vedenie záznamov (používajú sa rôzne druhy časového vzorkovania, kódovania). Čiže pozorovateľ si nepíše: „Kôň A neznáša koňa B,“ (to by bolo hodnotenie) ale napíše: „Kôň A má agonistické prejavy voči koňovi B, keď ide o prístup k vode.“ Používajú sa rôzne kódovacie skratky a tabuľky, aby sa nestrácal čas písaním, ale mohlo sa s čo najmenším vyrušovaním pozorovať. Zaznamenávajú sa jednotlivé prejavy koní za istú časovú jednotku (napr. dva týždne vkuse, každý deň 5x po pol hodine). Vďaka tomu sa dá potom štatisticky vyhodnotiť, aké všetky prejavy kone majú, s akou početnosťou sa vyskytujú, ako často, ako intenzívne, za akých okolností. Najlepšie je, keď je pozorovateľov viac. V etológii sa využíva hlavne nezúčastnené, skryté pozorovanie.

Spôsob vyhodnocovania dát – obsahová analýza, roztrieďovanie pozorovaných javov do jasne definovaných a odlíšených kategórií. Tvorba etogramu pre pozorovaných jedincov, skupinu/y. Metaanalýza dát z viacerých štúdií – možnosť kvalitatívnych odlišností.

Interpretácia dát – vyvodzovanie príčin správania iba z pozorovania je problematické, rovnako zovšeobecňovanie poznatkov získaných od jednej skupiny na celý živočíšny druh. Pri prevažne kvalitatívne vedených výskumoch chýba štatistická sila. Naopak výhodou je vysoká ekologická validita, no často veľmi špecifická (geograficky). Závery etologických štúdií sa interpretujú s ohľadom na to, koľko, ako veľkých, ako a kde situovaných skupín koní a ako dlho a ako intenzívne sa pozorovali. Takže napríklad štúdia na jednej malej skupinke koní, ktorá sa zakladá na týždňovom pozorovaní po jednej hodine denne nebude mať príliš veľkú výpovednú hodnotu. Ale aj štúdia na malej vzorke môže mať veľký prínos, ak je robená do hĺbky a dlhodobejšie – môžeme sa veľa dozvedieť o jednom konkrétnom jave, jednej populácii. A zasa metaštúdia zhŕňajúca výsledky niekoľkých štúdií skúmajúcich to isté správanie, bude mať väčší štatistický význam. Výhodne sa javí spolupráca s ďalšími vednými disciplínami, ako sú aplikovaná etológia, porovnávacia psychológia, neuropsychológia, paleontológia...
Toto všetko píšem, aby ste si uvedomili, koľko dôkladnej práce za kvalitným etologickým skúmaním stojí. A tiež aby ste si uvedomili, že občasné posedenie si na ohrade skutočne nie je etológia, ani keď to človek robí celý život. Iste, určité zákonitosti vypozorujeme aj takýmto spôsobom. Avšak je tu jeden celkom zásadný rozdiel – my pozorujeme kone v neprirodzených podmienkach, a tak sa ľahko stane, že vyvodíme z pozorovaného nesprávne závery. Že budeme považovať za koňom vlastné a prirodzené niečo, čo by v skutočne prirodzených podmienkach nikdy (alebo takmer nikdy) nerobili. Ďalšia veľká chyba, ktorú my laici pri pozeraní sa na kone robíme, je antropomorfizácia – pripisujeme koňom ľudské vlastnosti a motívy, i keď to v 99% prípadov nie je pravda. Pripisujeme správaniu nesprávne príčiny, sme zaujatí. Takže pozeranie sa na domáce kone naozaj nie je etológia a nepovie nám, aké správanie je pre kone skutočne prirodzené a normálne.

Existuje však aj vedná disciplína, ktorá objektívne a systematicky skúma správanie domácich zvierat, a tou je aplikovaná etológia. Ďalšie spolupracujúce nové obory sú porovnávacia psychológia, porovnávacia kognitívna psychológia a porovnávacia neuropsychológia. Tými sa samozrejme tiež stojí za to zaoberať, keďže s koňmi chceme niečo robiť, vychádzať s nimi, porozumieť im a napĺňať ich potreby.

Aplikovaná etológia:

Vedná disciplína skúmajúca život zvierat v neprirodzených podmienkach – v človekom narušených biotopoch, v zajatí, domestikovaných zvierat. Kladie obzvlášť veľký dôraz na vzťah konkrétneho kontextu a prejavov zvierat. Využívame ju prakticky – na to, aby sme dokázali určiť príčiny abnormálneho správania zvierat a eliminovať ich, a tým maximalizovať ich welfare aj napriek nutnosti chovať ich v nie úplne prirodzených podmienkach. Resp. minimalizovať ich dopady – napr. aj ako cvičiť zvieratá tak, aby sme sa o ne mohli bez problémov postarať, v prípade koní ich aj využívať k rekreačným, športovým, pracovným či liečebným účelom – a to bez toho, aby to malo negatívny vplyv na ich fyzické a/alebo psychické zdravie.

Použité zdroje a literatúra:
Skipper, L. (2005). Let Horses Be Horses. London: L. A. Allen.
Wendt, M. (2011). How Horses Feel and Think. Richmond: Cadmos Publishing.
Wendt, M. (2011). Trust Instead of Dominance. Richmond: Cadmos Publishing.
Wendt, M. (2012). A Quiet Word with your Horse. Richmond: Cadmos Publishing.

Späť na Správanie