Hrové prejavy koní

Funkcia – rozvíjanie sociálnych a motorických schopností a zručností, precvičovanie tela i mysle, obohatenie života. Psychická potreba koní. Ak sa kôň hrá, znamená to, že je zdravý, spokojný a má dostatok síl i pocitu bezpečia na to, aby mohol bez obáv „plytvať energiou“. Hry tiež utužujú vzťahy medzi koňmi.

Samostatná hra – najčastejšie pohybová, kôň behá, skáče, predvádza dokonca prvky vysokej drezúry. Robí to, keď je spokojný, má naplnené všetky potreby, je plný energie.

Hra vrstovníkov – najčastejšie medzi žriebätami, mladými žrebcami v staromládeneckej skupinke. Aj dospelé spriatelené samce sa rady hrajú (u kobýl je to zriedkavejší jav, sú nastavené skôr na šetrenie energiou na výchovu mláďat). Ide o hry pohybové (naháňanie sa), predstierané súboje, preťahovanie sa o vetvu...

Hra mladých koní s dospelými – žriebä sa hrá spočiatku hlavne s matkou, skúša na ňu vyskakovať a pod., ona to skôr toleruje, než by sa aktívne zapájala. So žriebäťom sa pohrá aj starší súrodenec, otec, v domestikovaných podmienkach napr. aj dospelý valach.

Použité zdroje a literatúra:
Duruttya, M. (2005). Velká etologie koní. Košice-Praha: HIPO-DUR.
Skipper, L. (2005). Let Horses Be Horses. London: L. A. Allen.
Skipper, L. Understanding Horse Behavior: An Innovative Approach to Equine Psychology
and Successful Training.
Waring, G. H. (2003). Horse Behavior. Norwich: William Andrew Publishing.
Wendt, M. (2011). How Horses Feel and Think. Richmond: Cadmos Publishing.
Wendt, M. (2011). Trust Instead of Dominance. Richmond: Cadmos Publishing.
Wendt, M. (2012). A Quiet Word with your Horse. Richmond: Cadmos Publishing.

Späť na Správanie