Smútok

Smútok je emócia, ktorú pozorujeme často u sociálne žijúcich zvierat, pri odlúčení úzko naviazaných jedincov. Je to vyjadrenie straty, pretrhnutia silnej vzťahovej väzby. U koní bolo pozorované, že po smrti člena skupiny sa v jeho blízkosti ešte niekoľko dní zdržiavali, akoby sa lúčili, kým sa pohli ďalej – je možné, že toto „lúčenie“ im pomáha vyrovnať sa so stratou žriebäťa či priateľa. Bohužiaľ domácim koňom je takáto možnosť rozlúčky daná veľmi zriedka.

Silný smútok prežívajú aj kobyla a žriebä pri násilnom odstave (viď vyššie časť o separačnej úzkosti). Môže to viesť až k depresii a celoživotnej traumatizácii. Ak naozaj z vážnych dôvodov nemusíte, neodstavujte umelo a už vôbec nie v prvom roku života žriebäťa a aj potom len pomaly, postupne.

Veľmi ťažko znášajú odlúčenie aj dvaja úzko naviazaní konskí priatelia (tzv. „pair bond“ alebo „peer relationship“ – niečo podobné sa snažíme získať aj v našom ľudskom vzťahu s koňom), dokonca sa výnimočne môže stať, že smútok prerastie v tak hlbokú depresiu, že kôň odmietne žrať a uhynie. Preto opäť, vyhýbajte sa trvalému odlúčeniu dobrých priateľov, nemeňte ustajnenie, nepredávajte svojho koňa. Poskytnite mu stabilný domov, kde nájde vzťahy na celý život – to je pre kone normálne, tak žijú aj v divočine. A ak musíte, tak to aspoň urobte citlivo, podľa možnosti postupne, s využitím pozitívneho posilňovania.


Použité zdroje a literatúra:
Draaisma, R. (2018). Konejšivé signály a reč těla u koní. Jihlava: Arcaro.
Panksepp, J. (1998). Affective Neuroscience: The Foundations of Human and Animal Emotions. New York: Oxford University Press Inc..
Plháková, A. (2003). Obecná psychologie. Praha: Academia.
Skipper, L. (2005). Let Horses Be Horses. London: J. A. Allen.
Wendt, M. (2011a). Trust Instead of Dominance. Richmond: Cadmos Publishing Ltd..
Wendt, M. (2011b). How Horses Feel and Think. Richmond: Cadmos Publishing Ltd..

Späť na Emócie