Minerály

Veľmi významná zložka potravy, podieľajú sa na väčšine chemických dejov, najmä na nervovom prenose a činnosti svalov, ale aj pri všetkých metabolických dejoch. Ich nedostatok a vzájomná nerovnováha môže spôsobiť v tele mnoho problémov. V prírode si ich kone dopĺňajú tým, že žerú a pijú na rôznych miestach (rôzne zloženie pôdy, rastlín a vody), prípadne cielene chodia na určité miesta lízať určité minerály. Ich dopĺňanie je dôležité vždy, ale obzvlášť u koní, čo majú chronické zdravotné problémy (tráviace, pohybové, metabolické, neurologické...) a u koní akútne dehydrovaných (hnačka, zvýšené potenie).

Makroprvky – predovšetkým sodík (Na), vápnik (Ca), fosfor (P), horčík (Mg), síru (S), chlór (Cl), jód (I). Kone potrebujú veľa sodíka, lebo sa potia a v pastve je veľmi veľa draslíka, takže na vyváženie pomeru s ním. Sodík je dôležitý pre osmotickú rovnováhu a vedenie nervových vzruchov. Fosfor tvorí bunkové membrány, tiež sa podieľa na vedení nervových vzruchov. Vápnik tiež vedie nervové vzruchy a samozrejme tvorí kosti a zuby. Ideálny pomer u dospelých koní (rozumej nad 8 rokov) je Ca:P = 2-3:1 (ale u mladých koní, žrebných a laktujúcich kobýl musí byť nižší a presnejší, 1,2-1,8:1). Horčík je dôležitý pre optimálny svalový tonus, potrebuje ho aj nervová sústava – nedostatok vedie k svalovým kŕčom a podráždenosti, ľakavosti. Ideálny pomer je Ca:Mg = 2:1. 500kg vážiaci rekreačný kôň potrebuje denne cca 30 g Ca, 14 g P a 7,5 g Mg (nie v minerálnom doplnku, v celej dennej kŕmnej dávke!).
Soľ má byť nonstop k dispozícii (liz, ale pozor, aby sa k nemu nedostali žriebätá – ešte nemajú cit na soľ a môžu sa predávkovať) + dávame denne 2 PL kuchynskej soli do kŕmenia. Veľa vápnika obsahuje lucerna a repné rezky. Fosfor sa prirodzene hojne vyskytuje v obilninách, v pšeničných a ryžových otrubách. Horčík môžeme teoreticky doplniť orechami, tie sú však zároveň bohaté na tuky, môžu sa kŕmiť iba v malom množstve. Skôr ho musíme dopĺňať umelo.

Mikroprvky – hlavne železo (Fe), meď (Cu), zinok (Zn). Železa býva v našich pôdach (a teda aj v pastve a senách) nadbytok, niekedy dosahuje takmer až toxické hodnoty – nadmerné ukladanie železa spôsobuje znížené vstrebávanie Cu a Zn, poškodenie pečene, anémiu z nedostatku medi, zvýšenú náchylnosť k infekciám, zmenu farby srsti, artrotické problémy, problémy so šľachami. Meď je dôležitá pre zdravú kožu, kopytá, srsť, chrupavky a šľachy, jej nedostatok vedie tiež k problémom s krvotvorbou. Zinok je tiež dôležitý pre kožu a jej deriváty, tvorbu spermií, chráni pred infekciami. Jeho nedostatok sa prejavuje aftami, lupinami, nehojacimi sa kožnými infekciami, neplodnosťou. Správny pomer je Fe:Cu:Zn = 4:1:3. Kôň potrebuje denne asi 400 mg Fe, 100 mg Cu a 400 mg Zn. Keďže železa majú naše kone prebytok, musíme umelo dopĺňať meď a zinok (zinok sa nachádza aj v sladovom kvete, pivovarských kvasniciach).

Stopové prvky – selén (Se), molybdén (Mo) atď.. Sú potrebné v mili až mikrogramoch. Selén je potrebné dopĺňať umelo (2-3g denne), keďže naše pôdy sú naň chudobné – chráni pred infekciami. Obvykle sa podáva spolu s nosičom, vitamínom E.

Minerálne doplnky – našim koňom iba seno a/alebo pastva nestačí, potrebujú k tomu vyváženie minerálov – tzv. „balancer“. Pri jeho výbere si dobre prečítajte a prepočítajte zloženie a cenu – nikdy nedávajte koňovi to, čo mu netreba, v dobrej vôli mu môžete uškodiť! Iba to, čo treba a iba toľko, koľko naozaj treba. Zvážte aj formu minerálov – zdá sa, že organické minerály sa vstrebávajú lepšie než anorganické. Prepočítajte si cenu podľa dennej dávky (čo na tom, ak jeden doplnok stojí 20 eur a druhý 50 eur, keď prvého je o kilo menej, alebo sa ho denne kŕmi 4x viac, alebo obsahuje minerály v nevhodných množstvách a pomeroch?!). U nás na Slovensku vyrába základný balancer pre kone prevažne na pastve / sene Veronika Bonnebakerová (Venya) – zakúpite na yourhorse.eu.

Riešenia na mieru – najideálnejšie je dať si namiešať balancer podľa rozboru sena (ak máte aspoň niekoľko mesiacov seno z tej istej geologickej oblasti) – sondou odobrať vzorky zo stredu viacerých balíkov, poslať na rozbor (labák v USA vyjde asi na 20 USD aj s poštou) a podľa neho dať namiešať doplnok, v ktorom bude presne to a presne toľko, koľko práve vaše kone potrebujú. Dá sa postupovať aj podľa rozboru krvi individuálneho koňa, no ten môže byť značne skresľujúci – ak je už totiž nedostatok nejakého vitamínu alebo minerálu v krvi, znamená to, že v tele (v orgánoch, tkanivách a bunkách, kde sa aktívne využíva) chýba už dávno. Preto rozbor krvi nemusí deficity či prebytky vždy (a včas) odhaliť, navyše je omnoho nákladnejší a musí sa robiť pre každého koňa zvlášť. Vhodný je vtedy, ak už má kôň nejaké zdravotné problémy, na spresnenie diagnostiky. Rozbor sena je lacnejší, využiteľný pre viac koní naraz a dá sa využiť preventívne. Rozbor sena vám sprostredkuje a následne vyrobí balancer na mieru opäť Veronika Bonnebakerová (Venya) – yourhorse.eu.


Použité zdroje a literatúra:
Bonnebakerová, V. (2013). Svet minerálnych doplnkov pre kone.
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha:
Metafora.
Skipper, L. (2005). Let Horses Be Horses. London: L. A. Allen.
coursera.org – Equine Nutrition Course

Späť na Výživu