Príklady z praxe

V predošlom článku ste sa dozvedeli niečo málo o tom, čo je to tréning pozitívnou motiváciou. Bola to však „iba“ teória – a všetci dobre vieme, že niet dobrej teórie bez praxe (ale platí to aj naopak!). A keďže jedenkrát vidieť je lepšie než tisíckrát počuť (či čítať), tak pre získanie predstavy o tom, čo všetko sa dá pomocou pozitívnej motivácie dosiahnuť, som sa rozhodla ukázať vám pár videí.



Toto je veľmi dobrá anglická trénerka Hannah Weston s jej koníkom Tobym. Krásna ukážka toho, čo všetko je možné s koňom dosiahnuť v tréningu pozitívnou motiváciou.



Podobná ukážka od americkej trénerky Alexandry Kurland, autorky známych kníh o clicker tréningu pre kone.



Georgia Bruce, ktorá pozitívnou motiváciou trénuje kone na show aj súťažnú drezúru.



Piafa a pasáž vo voľnosti – naučené pozitívnou motiváciou – v podaní Georgie Bruce.



Opäť Hannah Weston, ukážka tréningu „odvahy“ – zvykanie koňa na nezvyklé podnety a ruchy. Bez zbytočného stresu.



Hannah Weston – tréning mladého koňa v teréne.



Začiatok zvykania žriebätka na človeka – ako odmenu používame škrabkanie a hru. Žiaden nátlakový "imprinting" hneď po narodení nie je potrebný, je vedecky preukázané, že žriebätá sa rovnako dobre naučia poslúchať aj v staršom veku (a bez rizika narušenia socializácie a formovania ich identity).



Vynikajúca americká trénerka Shawna Karrasch s jej srdcovým koňom Mintom – video je zo dňa, keď si ho opäť po 7 rokoch odlúčenia doviezla domov – a pamätal si všetko, čo ho predtým naučila. V tréningu pozitívnou motiváciou sa kôň neučí „poslúchať“, učí sa premýšľať, riešiť problémy a naozaj chápať, čo sa od neho žiada.



Shawna Karrasch a skákanie vo voľnosti – zabudnite na naháňanie bičom a stavanie uličiek. S „pozitívkou“ môžete koňa naučiť skákať dobrovoľne, dokonca s nadšením.



Prevýchova zachráneného týraného poníka – jemne, bez akéhokoľvek nátlaku, s ohľadom na predošlé negatívne skúsenosti koníka. S pozitívnou motiváciou a trpezlivosťou sa tieto skúsenosti podarilo „prepísať“.



„Krotenie“ divokých poníkov, ktoré dovtedy žili voľne, bez zásahov človeka. Po tom, čo si adoptovala túto rodinku mladá anglická konská behavioristka, musela dať žrebce vykastrovať, aby zabránila príbuzenskému kríženiu. Bez akéhokoľvek nátlaku to zvládla za pár týždňov. Aj toto je tréning pozitívnou motiváciou, ako odmena bolo používané škrabkanie.



A pozitívna motivácia môže slúžiť nielen pre učenie praktických vecí a na jazdecký výcvik, ale aj pre rozvoj kognitívnych schopností koňa – tu napr. schopnosti rozlišovať medzi nástrojmi a jedlom (výskumy potvrdili, že kone dokážu rozlišovať priestorové aj plošné tvary, pochopiť koncepty ako menší-väčší, menej-viac, mäkký-tvrdý...).



Hannah Dawson s jej kobylkou Indiou pri tréningu tvorivosti – áno, s „pozitívkou“ je skutočne možné naučiť koňa kreatívne premýšľať!


A to vôbec nie je všetko – iba drobná ochutnávka na úvod! Jednoducho, ak dobre pochopíte a natrénujete si princípy tréningu pozitívnou motiváciou, môžete vášho koňa naučiť skutočne ČOKOĽVEK. Hranice tvorí iba vaša fantázia, tvorivosť a fyzické možnosti koňa (o tie mentálne sa neobávajte, kone sa dokážu naučiť neuveriteľné veci, ak na to majú dobré podmienky – napr. aj čítať a písať).

No to, koľko a akých vecí dokážete s touto metodikou koňa naučiť, aj tak nie je merítkom jej úspešnosti. Najdôležitejší prínos tréningu pozitívnou motiváciou je prístup k práci (a sprostredkovane aj k vám), ktorý vďaka nemu kôň získa. Ak postupujete správne, kôň sa bude na prácu s vami tešiť, bude si ju sám pýtať, bude ju vykonávať nadšene, ale aj premyslene, pokojne, bez distresu (a zároveň bez zbytočnej premotivovanosti), keď dostane možnosť, prejaví vlastnú iniciatívu a tvorivosť (a tiež sa naučí rozlíšiť, kedy ju ponúkať nemá), v pokročilejších fázach sa vám často dokonca stane, že kôň nebude mať záujem o odmenu žrádlom – ale bude chcieť ďalšiu „prácu“. A to sú tie najpodstatnejšie benefity, ktoré sú jedinečné práve pre metodiku využívajúcu pozitívnu motiváciu.

Nezabúdajte však, že prostriedky nesvätia účel – to, že koňovi za niečo dávame odmenu ešte automaticky neznamená, že je správne ho to učiť (platí to ale aj naopak, účel nesvätí prostriedky – s výnimkou ohrozenia života – to sa vzťahuje na metodiky používajúce negatívnu motiváciu a tresty, aby kone naučili žiadúce správanie). Ak náš kôň napr. z ničoho nič začne odmietať sedlanie, treba najprv vypátrať príčinu (pravdepodobne je to bolesť – takže nasleduje chiropraxia, masáž, napasovanie sedla, prehodnotenie spôsobu jazdenia...) a až keď je odstránená, potom môžeme prepísať negatívne spomienky pomocou pozitívnej motivácie. Taktiež niektoré cviky sú zo zdravotného hľadiska škodlivé, najmä ak sa precvičujú príliš často, dlho a hlavne – keď sa s nimi začne priskoro. Takže aj keď vášho 3-ročného šikovného koníka dokážete za jednu lekciu „naklikať“, aby perfektne predviedol zhromaždenie alebo skočil 130 cm prekážku v dokonalom štýle, odložte si to na neskôr, keď dorastie a zosilnie. Všetko má svoj čas a život koňa je dosť dlhý – teda ak ho svojou premotivovanosťou nezničíte.

Tak a máte za sebou malú ochutnávku teórie aj praxe – ak vás „pozitívka“ zaujala, bude načase pustiť sa do nejakého serióznejšieho štúdia. Na nasledujúci článok si vydeľte pár hodín svojho života (a to opakovane), pretože bude už naozaj odborný a obsiahly – pozrieme sa na zákonitosti učenia živočíchov (teda aj koní a ľudí).