Najprv si zodpovedať otázky

V tomto seriáli článkov Vás skúsim previesť výberom dobrého jazdeckého koňa od prvých otázok až po samotnú kúpu. Samozrejme, toto by malo byť primárne úlohou skúseného trénera, no ak nemáte možnosť prizvať si ho na pomoc, možno tu nájdete aspoň pár užitočných tipov, „ako na to“.

Kto má to šťastie, že si môže dovoliť kúpiť vlastného koňa, stojí pred ťažkou úlohou – ako nájsť toho správneho práve pre seba...? Tu je niekoľko otázok, na ktoré by sme si mali vedieť odpovedať skôr, než sa vôbec vyberieme na nejakého koníka pozrieť.

Dokážem sa o koňa dobre postarať?

Kôň nie je bicykel, nestačí ho len kúpiť a občas sa na ňom povoziť. Skôr ako vôbec začneme vhodné zviera hľadať, musíme si zodpovedne odpovedať na nasledujúce otázky:

* Mám dosť prostriedkov na kúpu koňa, potrebného vybavenia a na pravidelnú starostlivosť oň (ustajnenie, veterinár, kováč...)?

* Dokážem koňovi doma poskytnúť vhodné podmienky pre život? Ideálne sa totiž jedná o welfare chov (celoročne vonku, otvorené ustajnenie, paddock paradise...) alebo aspoň kombinovaný systém (pol dňa vonku – aspoň cca 200 m2 na koňa, pol dňa v boxe – minimálne rozmery 3x3m) s kŕmením minimálne 3x denne, priebežným čistením výbehov/boxov a neustálym prístupom k čerstvej vode. Patrí k tomu aj spoločnosť pre koňa – stádové zviera nemôže byť osamote šťastné. Ideálny je ďalší konský partner alebo aspoň ovečka / kozička / oslík.

* Budem schopný/á koni venovať dostatok času? Ideálne je to niekoľko hodín denne, a to s koňom nemusíme (dokonca by sme ani nemali) vždy trénovať, stačí, že s ním sme.

* Dokážem koňa správne vychovávať a trénovať? Mám na to dosť skúseností? A ak nie, mám možnosť pravidelne trénovať s kvalifikovaným trénerom?

* Mám dosť skúseností na to, aby som vedel/a predchádzať zraneniam, chorobám a predčasnému opotrebovaniu koňa? Vedel/a by som včas rozoznať zranenie / chorobu, keby sa vyskytli?

Dobro zvieraťa je vždy na prvom mieste, a tak platí – buď na to mám a koňa si kúpim alebo na to nemám a hotovo. Kupovať koňa za každú cenu a potom sa oňho nemôcť postarať (málo peňazí, času...) je oveľa horšie, než koňa vôbec nemať! Kompromisom môže byť spolumajiteľstvo alebo polovičný prenájom, keď sa platenie, starostlivosť a trénovanie rozdelí medzi dvoch alebo troch ľudí. Dávame si však dobrý pozor, s kým uzavrieme dohodu – mali by sme mať podobné názory v otázke prístupu ku koňovi a spôsobu výcviku. Prípadne, ak ide len o čas a skúsenosti a peňazí je dosť, dobrým riešením je ustajnenie v kvalitnej nájomnej stajni – tam sa o koňa profesionálne postarajú, bude mať konskú spoločnosť a dokonca nám ho môžu za poplatok v čase našej neprítomnosti aj trénovať.

Kúpa koňa nie je jednoduchá záležitosť – pri výbere musíme zohľadniť veľa vecí.

Čo vlastne chcem?

To je prvá otázka, ktorú by sme si mali položiť, ak sme si už istí, že sa o koňa dokážeme postarať. Aké sú moje jazdecké vedomosti, schopnosti a zručnosti? Som skôr začiatočník alebo už pokročilejší? Chcem koňa len na voľný čas alebo chcem aj súťažiť? Narastiem ešte, budem ťažší/ia? Aký kôň by sa mi páčil? Akého koňa si môžem dovoliť? Podľa toho by sme mali stanoviť kritériá výberu, teda plemeno, pohlavie, vek, skúsenosti, výšku, prípadne farbu koňa...

Výber koňa závisí najmä od toho, čo s ním chcete robiť a aké sú vaše schopnosti.

Kde hľadať?

Najlepšie je koňa hľadať v najprv v najbližšom okolí – určite využite pomoc vášho trénera alebo aspoň skúseného známeho!!! Tí majú určite v kupovaní koní dostatok skúseností a dokážu kone objektívne posúdiť. A ak majiteľa navyše poznajú, môžeme sa tiež dozvedieť viac o koníkovej minulosti. Dávajme si však pozor na „dobré rady“ našich laických známych, ktorí nám v dobrej viere môžu dohodiť nejakú štvornohú katastrofu. ;-) V prípade, že sa nám ich doporučenie nepozdáva, neváhajme povedať nie! Dobré vzťahy s nimi nám predsa nestoja za to, aby sme sa potom museli trápiť s problémovým zvieraťom. Ak takto žiadneho vhodného koňa nenájdeme, na rad prichádzajú inzeráty. Časopisy a internetové stránky sú ich plné, no dávajme si dobrý pozor – ľudia v snahe predať zviera za každú cenu často nedostatky svojich koní zakrývajú a prednosti preceňujú. A mnohí vôbec nejednajú čestne, dokonca sa môžeme stretnúť s koňom nadopovaným sedatívami alebo analgetikami, len aby sa pri predvádzaní zakryla jeho skazená povaha alebo nedoliečené zranenie! Takže na kone by sme sa mali chodiť pozerať určite vždy s niekým skúseným (najlepšie s už spomínaným trénerom).

Inzeráty na predaj koní nájdeme na rôznych portáloch, no informácie môžu byť zavádzajúce – pozor!

Záver

Toto sú tie najzákladnejšie otázky, ktoré si musíme zodpovedať, keď sa rozhodneme kupovať koňa. V ďalšom diele sa pozrieme na to, aké telesné vlastnosti by mal všeobecne spĺňať každý dobrý jazdecký kôň – teda akú má mať ideálne stavbu tela a pohyb.


Použité zdroje a literatúra:
Beran, A. (2009). S respektem! Praha: Brázda.
Needham, K., Smith, L. (2001). Môj koník. Viktoria print.
Vogel, C. (1996). Ja kôň: Veľká kniha starostlivosti o kone. Martin: Cesty.
Printscreen z www.bazos.cz.

Späť na Výber koňa