Fyzické vlastnosti

Plemeno

Dôležité je z hľadiska telesnej stavby, výšky, temperamentu, využitia. Všeobecne platí, že kone vysoko v krvi sú citlivejšie, temperamentnejšie a teda vhodné len do skúsených rúk (anglický, arabský plnokrvník, arabský polokrvník, angloarab, achal-teke...).

Naopak kone chladnokrvné sú skôr pokojnejšie, ale aj ťažkopádnejšie a tvrdohlavejšie (majú vyšší prah citlivosti a bolesti), a teda ťažšie ovládateľné. Mávajú pohodlné ploché chody a málokedy sú agresívne (ak sú dobre vychované), no keď už, väčšinou rovno spôsobom „zbavím sa ťa na prvý pokus“! Pozor preto na chladnokrvníkov, čo majú s ľuďmi zlé skúsenosti.

Teplokrvných plemien je široká škála, často nás uchvátia svojimi chodmi či skokovým štýlom, no predsa len to nie je všetko. Nájde sa medzi nimi mnoho koní s nevhodnou stavbou tela, i keď na prvý pohľad možno pôsobia elegantným dojmom. Nízko nasadený, tenký (či dokonca jelení) krk, príliš dlhý chrbát, prehnuté kríže, prípadne prestavanosť (zadok vyššie ako kohútik – kôň zadkom nesie minimum váhy, používa ho len na odraz a pri zaťažení jazdcom sa predné nohy rýchlo opotrebúvajú, kôň sa veľmi ťažko podsadzuje a napriamuje – napríklad často anglický plnokrvník, quarter horse...), strmé sponky, úzke kopytá... To všetko môže po určitom opotrebovaní spôsobiť zdravotné problémy a jazdenie na takom koňovi celkovo nie je príliš príjemné. Pozor aj na prešľachtenosť, ktorá spôsobuje vrodené vady – dnes sa teplokrvníky šľachtia k extrémne výrazným chodom, hypermobilite  s tým spojenému hypotonusu, k čomu sa bohužiaľ viažu vady vo vývine kostí, kĺbov, väzov. Odhaduje sa, že tieto vady dnes postihujú až okolo 40% populácie európskych teplokrvných koní. Tieto kone pri jazdení potom veľmi trpia a ich protesty sa často nesprávne pripisujú zlej povahe. Uprednostnite radšej líniu s menej oslnivými chodmi, ale s korektnou stavbou tela, dobrou, primeranou mechanikou pohybu, zdravú, dlhovekú. Samozrejme tu do hry vstupuje aj cena, ktorá sa môže vyšplhať dosť vysoko (rodokmeň, dosiahnuté športové výsledky...). No určite je lepšie zainvestovať do koňa s aspoň čiastočne preukázaným pôvodom než kúpiť síce lacného, ale neprevereného kríženca, ktorý môže časom prejaviť rôzne zdravotné a psychické poruchy (kone s pôvodom majú preverených rodičov). Pozor tiež na vhodnú výšku – priveľkého koňa by sme nemuseli zvládať, primalého by sme mohli zas neprimerane preťažovať. Vysoký kôň nie je automaticky vhodný pre ťažkého jazdca, ten by si mal hľadať skôr koňa nižšieho, robustnejšieho rámca.

A napokon sú tu ešte poníky... Kapitola sama o sebe. Ľudia stále veria, že poník = vhodné zviera pre dieťa. To je však len málokedy pravda. Poníky majú často veľmi zložité povahy, ale keďže pre dospelých sú väčšinou jazdecky nevyužiteľné, málokedy sa im dostane primeraného prístupu a výcviku. Z toho môžu plynúť veľké problémy s malým zvieratkom. Výnimku tvoria jazdecké poníky (welsh pony, český alebo slovenský športový pony, hafling...) – vlastne už ani tak nejde o poníky, ako o „malé kone“ – majú aj inú, ľahšie ovládateľnú povahu. Tak ako pri teplokrvníkoch, aj tu dosť záleží na výške – ak ešte porastieme, nemali by sme si kupovať poníka, ktorý nám už teraz sadne „len-tak-tak“. No zasa by nám nemal byť ani priveľký – aby sme ho v pohode zvládali. Celkovo je dosť pravdepodobné, že keď vyrastieme do plnej výšky, budeme napokon musieť ponyho vymeniť za veľkého koňa.

Aké plemeno je teda vhodné ako „ideálny jazdecký kôň“? Teda také, ktoré sa ľahko ovláda a prijazďuje, má príjemné chody i temperament a jeho telesná stavba dáva predpoklad dlhého zdravia? Nuž, také, ktoré spĺňa podmienky uvedené nižšie („Stavba tela“), a to sú hlavne kone s iberskou krvou – PRE, lusitano, alter real, lipicán, americký mustang... Bohužiaľ u nás sú takéto kone veľmi zriedkavé a mať takéto „dokonalé“ zviera pre väčšinu obyčajných smrteľníkov nie je finančne možné... :D No môžeme sa k ideálu snažiť aspoň priblížiť – aj mnoho teplokrvných koní, menších chladnokrvníkov a poníkov má vcelku obstojnú stavbu tela, ktorá sa dá správnou prácou tvarovať tak, aby nám kôň dlho vydržal zdravý.

Typický anglický plnokrvník – kôň na predku, prestavaný, zadné nohy nepoužíva na nesenie svojej hmotnosti, len na odraz (obrázok od Jany Štěpánové z photobucket.com).

Andalúzsky kôň (PRE) – harmonická konvexná horná línia, kompaktný kvadratický rámec, voľný predok (obrázok zo zuzule.com).

Stavba tela

Veľmi dôležitá vec. Kôň s nevhodnou konštitúciou má totiž oveľa vyššiu pravdepodobnosť, že ochorie alebo sa zraní na pohybový aparát a že následky budú horšie a trvalejšie. Skrátka, rýchlejšie sa mu opotrebuje telo. Tu sú tipy, ako by ideálne mali vyzerať jednotlivé časti tela:

Celková stavba tela – ideálny je kvadratický typ koňa, čiže taký, ktorého telo sa vojde do štvorca (ako na obrázku). Takýto kôň má pevnejší chrbát, stabilnejšie ťažisko, je mrštnejší a kompaktnejší. Kone môžeme rozdeliť v zásade na konkávne a konvexné typy (viď obrázok). Konkávny typ máva jelení, nízko nasadený krk a prehnutý chrbát. Takýto kôň sa ťažšie prijazďuje a ak je navyše aj dlhý (jeho telo zapadne do obdĺžnika, nie do štvorca), má vyššiu pravdepodobnosť problémov s chrbtom. Naopak, konvexný typ má krk nasadený vyššie, s pekným oblúkom, ľahko vyklenie kratší chrbát a zadok môže mať aj mierne zrazený, ale oblý. Tento typ koňa nemá problém s podsadzovaním a vyklenutím celej hornej línie, jeho výcvik je podstatne jednoduchší a máva aj dlhšiu „životnosť“. Pozor však, kratší chrbát môže ľahšie zatuhnúť, treba preto vždy venovať veľkú pozornosť uvoľňovaniu. Na typ má vplyv nielen plemenná príslušnosť, ale aj konkrétna krvná línia (jednotliví predkovia majú rôznu konštitúciu) a samozrejme sa do istej miery dá vylepšiť / zhoršiť aj trénovaním koňa.

Konvexný kôň – kvadratický rámec (obrázok zo zuzule.com).


Konkávny kôň – vyvinutejšie je svalstvo v spodnej časti krku, chrbát sa tým prehýba, zadné nohy často zostávajú za koňom (obrázok zo zuzule.com).

Hlava – dôležitý je jej výraz. Veľké, jasné oči sú všeobecne prejavom inteligencie a vnútornej pohyblivosti. Ak sú nad nimi vrásky, je to príznak stresu; privreté oko je známkou bolesti. Oblasť papule a čeľustí by mala byť uvoľnená, zovretá čeľusť je príznakom stresu, bolesti. Veľké, okrúhle nozdry naznačujú odvahu a akúsi „akčnosť“ zvieraťa, naopak stiahnuté poukazujú na uzavretosť a istú „ostrosť“. Kone s priehlbinkami na nosovej kosti sú veľmi často citlivé a ľakavé, ľahko vzrušivé (araby napríklad...). Naopak kone s klabonosom alebo určitými výstupkami na nose sú často ťažkopádnejšie, môžu byť tvrdohlavé, ale samozrejme to nie je 100%-né pravidlo. Končeky uší mierne stočené dovnútra môžu ukazovať na temperamentnejšieho jedinca, ktorý má rád pohyb, kone so špicatými končekmi uší sú často „chladné“ a ostrejšie, nemávajú až tak rady maznanie. Pre jazdenie samotné môže mať význam veľkosť žuchiev – kôň s priveľkými žuchvami môže mať problém s priľnutím (pri vyklenutí zátylku si silno stláča slinné žľazy, a to mu spôsobuje bolesť, takže sa tomu bráni).

Krk – ideálny je vysoko nasadený (bez „záseku“ pred kohútikom – viď obrázok), pekne klenutý a správne osvalený krk (viac v hornej ako v spodnej časti). Dôležitý je aj prechod krku do pliec – príliš úzko nasadený krk spôsobuje vznik akejsi jamy medzi ním a plecom. Nielen že to nepekne vyzerá, ale aj to zhoršuje schopnosť koňa správne sa ohýbať. Problematický môže byť ale aj príliš hrubý krk u chladnokrvných koní alebo u žrebcov; takisto aj prikrátky a tuhý krk niektorých poníkov nie je pre jazdenie príliš vhodný. Samozrejme nemá mať tukový hrebeň, ktorý je príznakom obezity.

Plecia – pre jazdenie veľmi dôležitá časť tela. Dlhé a šikmé plecia (nesmú zvierať príliš veľký uhol so zemou) dávajú predpoklad priestranných a pohodlných chodov. Samozrejme by mali byť dobre osvalené.

Kôň s vysoko nasadeným krkom a šikmými plecami – zvierajú so zemou dostatočne ostrý uhol (obrázok zo zuzule.com).

Hrudník – má byť široký a hlboký, nielen aby poskytoval dostatok priestoru pre srdce a pľúca, ale je aj predpokladom správneho postoja predných končatín (kone s úzkym hrudníkom majú často rozbiehavý postoj).

Končatiny – mali by byť rovnobežné pri pohľade spredu (nezbiehať sa ani nerozbiehať) a rovné pri pohľade zboku (ani prehnuté, ani prikľaknuté). Nesprávny postoj spôsobuje neprirodzené pôsobenie síl na kosti, šľachy a kĺby, tie sa tým predčasne opotrebúvajú a sú potom náchylnejšie na zranenie. Tiež to vplýva na (ne)pravidelnosť kopýt. Kĺby by mali byť veľké a suché (kostnaté, bez opuchov a zdurenín), takisto šľachy suché, vyrysované, nič nesmie hriať, bolieť na dotyk.

Chrbát – spolu s kopytami a nohami najdôležitejšia časť tela jazdeckého koňa. Ideálne by chrbát nemal byť príliš dlhý (pre stredovekých rytierov bol najlepší kôň s chrbtom dlhým akurát tak, aby sa naň vošlo sedlo). Nemal by byť prehnutý, ani kaprí (výbežky bedrových stavcov by nemali viditeľne vystupovať – nie je to len estetická vada, taký kôň je tiež veľmi nepohodlný), nevhodný je aj rovný "oslí" chrbát, ktorý je veľmi tuhý a neohybný. Kohútik by mal byť výrazný, no nie príliš kostnatý a mal by zasahovať ďalej do chrbta. Kúsok pred bedrovým hrbolom (oblasť ľadvín) by ideálne mal byť malý „kopček“. I keď na prvý pohľad môže tento výstupok pôsobiť disharmonicky, takýto kôň vám určite bude slúžiť dlhšie než kôň s „elegantne“ prehnutým chrbtom.

Zadok – mal by byť oblý, svalnatý. Ani mierne zrazený zadok ešte nemusí byť na závadu, no ak chcete koňa na parkúr, silný a dobre stavaný zadok je preňho nevyhnutnosťou. Svaly majú byť vyvinuté tak, aby tvorili plynulú masu, nemá byť vidieť jednotlivé svaly zadku, stehna. Kôň nemá mať pri pohľade zozadu strechovitý zadok, ale rovný.

Kopytá – hovorí sa, že bez kopýt niet koňa a je to pravda. Dobre stavané (a ošetrované) kopytá sú základom zdravého a výkonného koňa. Kopytá nesú celú hmotnosť koňa, tlmia nárazy a sú to aj dôležité podporné pumpy krvného obehu. Mali by mať pravidelnú stavbu – uhlopriečka vedená od rázvorky do stredu predného okraja kopyta by mala mať rovnakú dĺžku ako je šírka kopyta v jeho najširšom mieste (viď obrázok); čiary vedené po prednej strane sponky a stene kopyta a po ostrohe sponkového kĺbu k pätke kopyta by mali byť rovnobežné. Strelky by mali byť široké a silné, aby dokázali tlmiť nárazy, rázvorky („rozpěrky“) nemajú prerastať cez chodidlo, okraj rohovej steny má byť rovnako vysoký ako okraj chodidla, max. o pár mm dlhší a pätky by nemali byť dlhšie ako cca 3,5 cm (záleží od veľkosti koňa, tento konkrétny rozmer sa týka priemerného teplokrvného koňa). Zvonka na stene nemajú byť žiadne vystupujúce vodorovné krúžky ani zvislé rázštepy, stena má byť hladká. Je to dôležité, pretože nevyvážené a choré kopyto už neplní správne svoju funkciu, a to sa postupom času (najmä pri zvýšenej záťaži) prejaví – a nemusí to byť len na pohybovom aparáte.

Zdravé kopytá sú symetrické.

Zdravé, neokuté kopytá (obrázky zo zdravakopyta.snadno.eu).

Pohyb

To je ďalšia dôležitá súčasť výberu vhodného koňa. Celkovo by mal kôň disponovať čistým a pravidelným pohybom, ktorý je pružný a uvoľnený – a to vo všetkých troch základných chodoch. Samozrejmosťou je, že nesmie krívať, nežiaduce je aj časté „pukanie“ v kĺboch – naznačuje to chronické zmeny na kĺboch (rôzne štádiá artrózy). Pohyb nesmie byť trhavý, energia vytvorená zadnými končatinami má bez zádrhelov prechádzať celým telom koňa. Kôň má v pohybe pôsobiť nenútene a elegantne, mal by dokázať pružne tlmiť nárazy (nedupať), mal by mať chuť ísť vpred, tak vo voľnosti, ako aj na lonži a pod jazdcom (istý prejav zdravia a spokojnosti). Kôň sa musí bezpodmienečne pohybovať v takte – v kroku máme na pevnom povrchu počuť jasne odlíšené a pravidelne sa striedajúce 4 údery, v kluse 2 a v cvale 3. Chyby v takte (drobenie, mimochod) často značia problémy s chrbtom. A pohyb by mal byť tiež aspoň priemerne priestranný – v kroku a kluse by si mal kôň vo voľnosti zadnými kopytami došľapovať minimálne do stôp predných, ideálne až pred ne.

No a samozrejme potom záleží aj na tom, čo chceme s koňom robiť – ak chceme mať iba priateľa na voľný čas, zrejme nám bude lepšie vyhovovať koník s plochými chodmi (nie sú veľmi vznosné, ale dostatočné dlhé), pretože sa na ňom pohodlnejšie sedí. Ak však chceme jazdiť drezúru, pravdepodobne budeme chcieť koňa s výraznými chodmi – so šikmými plecami a vysokou akciou končatín. Alebo ak sa chceme sústrediť na skoky, budeme potrebovať koňa s kvalitným cvalom a silným zadkom, aby mal dobrý odraz.

Skokový kôň musí disponovať dobrým, pravidelným cvalovým skokom.

Sfarbenie

To je samozrejme vec vkusu, ale mali by sme vziať do úvahu aj zdravotný aspekt... Kone s ružovou, nepigmentovanou kožou (pseudoalbíni, painti, svetlí palominovia, niektorí sivkovia) sú často náchylnejšie na rôzne alergie (na hmyz, na slnko, na niektoré rastliny...) a ružová koža sa aj častejšie zapáli, je citlivá na podmienky (suché / mokvavé podlomy). To platí aj pre biele odznaky na nose a nohách. Beluše s čiernou kožou zasa v pokročilejšom veku často trpia melanómami, čo sú síce nezhubné, ale nepríjemné nádory, ktoré sa zvyknú časom šíriť a zväčšovať. A je to tak trochu aj praktická otázka – na bielom koňovi vidno každé zrnko prachu a najmä blato a hnoj po váľaní či spánku v boxe! :D Samozrejme, to nás nemusí odradiť – výber koňa by určite nemal byť primárne postavený na farbe srsti!

Fotosenzitivizácia spôsobená bielou ďatelinou na ružovej koži na nose painta.


Použité zdroje a literatúra:
Beran, A. (2009). S respektem! Praha: Brázda.
Hempfling, K. F. (2007). Tanec s koňmi. Praha: Brázda.
Needham, K., Smith, L. (2001). Môj koník. Viktoria print.
OBrien, K. (2009). Zdraví koně. Praha: Metafora.
Strasser, H. (2009). Celostní ošetřování kopyt koní. Český Těšín: Nakladatelství Růže.
Fotografia od Jany Štěpánovej.

Späť na Výber koňa