Zrak

Oko koňa:

Oproti ľudskému sa vyznačuje niekoľkými zvláštnosťami. Je to dané evolučnými požiadavkami – kôň je totiž útekovo orientované zviera, ktoré sa potrebuje dobre orientovať na rozľahlých pláňach, rýchlo identifikovať predátora a ujsť pred ním, a to najmä v šere (to je čas lovu). Z týchto dôvodov je anatómia i fyziológia konských očí do istej miery odlišná od tej našej. Konské oko je jedno z najväčších u cicavcov a zrak je pre kone tým najdôležitejším zmyslom (sluch a čuch nasledujú až po ňom – aj preto sa najviac výskumov zameriava práve na zrak koňa). Ale samozrejme, základy anatómie sú rovnaké – oko koňa je tak ako naše komorové, skladá sa z tých istých vrstiev a štruktúr. Očná guľa je však zhora a zdola viac sploštená a naopak mierne rozšírená do strán, hlboko uložená v očnici a málo pohyblivá. Rohovka a dúhovka pokrývajú takmer celé oko, beľma je veľmi málo. Sietnica obsahuje viac tyčiniek než čípkov a pokrýva ju vrstva zvaná tapetum lucidum, ktorá odráža svetlo späť do oka (preto koňom svietia oči na fotkách s bleskom). Zornica je široká a ťahá sa takmer od jedného kútika oka k druhému. Šošovka je na rozdiel od ľudskej iba veľmi málo pružná, jej schopnosť akomodácie (zaostrovania na blízko / do diaľky) je teda dosť nízka. Kone sú prirodzene skôr ďalekozraké.

 

Oko koňa (obrázok z horsejournals.com)

 

Zorné pole:

Predátory majú oči zvyčajne umiestnené na hlave vpredu, blízko seba, a tak disponujú ostrým binokulárnym videním a obmedzeným zorným poľom – čo je veľmi užitočné pri love. No kôň, korisť pohybujúca sa na otvorenom priestranstve, potrebuje naopak čo najširšie zorné pole, v ktorom dobre zachytí pohyb. Preto má oči umiestnené po bokoch hlavy – a vďaka tomu jeho zorné pole obsiahne takmer 350°. Z toho približne 285° vníma iba monokulárne (teda iba jedným okom, mierne neostro a nepresne) a len cca 65° zaberá oboma očami súčasne, teda binokulárne. Slepé miesta má priamo pred nosom, pod bruchom a nad chrbtom (teda tam, kde sedí jazdec!) a presne za zadkom, spolu zaberajú približne 10° zo zorného poľa. Dôsledky pre zrakové vnímanie sú nasledovné – kôň síce zaberie bez pohybu hlavy takmer celý priestor okolo seba, no nevníma ho príliš ostro a viac-menej nemôže ani využívať binokulárne vodítka pre vnímanie hĺbky a vzdialenosti (viď nižšie). Má aj problém s určitými mentálnymi rotáciami predmetov, takže to, čo videl zľava, nie vždy hneď rozpozná, aj keď to potom uvidí prvý raz sprava (nie je to však preto, že by nemal prepojené mozgové hemisféry, ako sa traduje, to je nezmysel). Keďže kôň nevidí priamo pred svoje čelo, v momente odrazu na skok vlastne nevidí na prekážku, čo je vo svojej podstate veľmi riskantné, obzvlášť keď k tomu pridáme, že má odhad výšky sťažený monokulárnym videním.

 

Zorné pole koňa – A označuje časť poľa videnú monokulárne, B časť videnú binokulárne a C slepé miesto priamo pred nosom koňa (to je tiež pod, nad a za koňom).

 

Zaostrovanie:

Keďže šošovka koňa je do značnej miery nepružná a tiež očná guľa samotná je málo pohyblivá a hlboko uložená v očnici, schopnosť akomodácie (zaostrovania) je dosť slabá. Ak chce teda kôň vidieť určitý objekt ostro, musí pohnúť hlavou, aby mu svetlo odrazené od predmetu dopadalo na žltú škvrnu na sietnici, čo je miesto, kde sa obraz zobrazuje najostrejšie  (čiastočne ho k tomu núti aj horizontálny tvar zornice). Takže pri zaostrovaní do diaľky hlavu zdvíha a ak chce zaostriť na blízky predmet, musí hlavu skloniť. Vtedy sa mu zároveň zaostria aj objekty na obzore, čo je veľmi praktické pri pasení – kôň vidí naraz na trávu aj na horizont, kde by sa mohol objaviť predátor.

 

Zaostrovanie u človeka zabezpečuje sploštiteľná šošovka; kôň ju však má takmer nepohyblivú, takže pre zaostrenie do diaľky musí zdvihnúť hlavu a pre zaostrenie na blízko a na horizont musí hlavu skloniť.

 

Vnímanie pohybu, vzdialenosti a hĺbky:

Na sietnici konského oka sa nachádza oveľa viac tyčiniek než čípkov, vďaka čomu kôň veľmi dobre vníma rýchlo sa meniace kontrasty – teda je extrémne citlivý na pohyb. Najväčšia koncentrácia tyčiniek je na okrajoch sietnice, aby kôň dokázal zachytiť aj objekty, ktoré sa pohybujú na hranici jeho zorného poľa. Zároveň však na okrajoch svojho zorného poľa vidí mierne rozmazane, čo vysvetľuje búrlivé reakcie mnohých koní na náhly pohyb za nimi. Čo sa týka vnímania vzdialeností a hĺbky, tu kone narážajú na pomerne veľkú prekážku – monokulárne videnie vo väčšej časti zorného poľa. Keď totiž nemôžu využívať binokulárne vodítka, je pre ne odhad vzdialenosti predmetov a hĺbky veľmi náročný – obraz vidia vlastne ako 2D (plochý), dlho sa im zdá, že je objekt ďaleko a potom pred nimi náhle „vyrastie“ (stačí si vyskúšať chôdzu po schodoch či skok cez nízku prekážku s jedným okom zakrytým). Z tohto dôvodu koňom istý čas trvá, kým sa naučia správne odhadovať vhodné miesto odskoku na prekážku (obzvlášť skoky z obratu sú náročné, keďže kôň vidí dlho prekážku monokulárne a až na poslednú chvíľu aj binokulárne) a tiež sa často pri odhade hĺbky spoliehajú skôr na kontrast farieb (preto niekedy obchádzajú mokré fľaky na ceste či preskakujú tiene). Bolo však dokázané, že kone sú schopné pravej stereopsie, teda 3D videnia, no iba v malom, 65° rozsahu priamo pred sebou.

 

Vnímanie 2D objektov:

Kone dokážu rozlišovať detaily prekvapivo dobre, podľa experimentov lepšie než mačky a psy, avšak o niečo horšie než ľudia či šimpanzy. Vodičák by však dostali. :) Kone dokážu rozlišovať nielen geometrické tvary, úplné i neúplné tvary, ich veľkosť, ale aj konkrétne zobrazené predmety. Vedia rozlíšiť tváre im známych koní a ľudí a tiež tváre neznámych ľudí, dokonca rozlíšia jednovaječné dvojčatá od dvojvaječných! Najnovšie štúdie preukázali, že kone, podobne ako napríklad psy, rozlišujú pozitívne a negatívne emócie ľudí podľa výrazu ich tváre.

 

Vnímanie 3D objektov:

Kone dokážu rozpoznať ten istý 3D objekt z rôznych uhlov, ale nie zo všetkých. Nie je pravda, že by nemali prepojené mozgové hemisféry (ako už vieme, majú ich prepojené kalóznym telesom a okrem toho majú mnoho ďalších prepojení v bielej mozgovej hmote, ako všetky cicavce). To, že ich niekedy vydesí, keď uvidia z druhej strany ten istý objekt, ktorý už predtým videli z opačnej strany, je dané tým, že proste nezvládajú určité mentálne rotácie (ale napríklad keď je niečo iba hore nohami, spoznajú, že je to ten istý predmet).

 

Vnímanie farieb:

Predpokladá sa, že kôň je, podobne ako mnoho iných cicavcov, dichromat, teda že má na sietnici iba dva typy čípkov (my ľudia máme tri druhy), vďaka ktorým rozlišuje určitú časť spektra viditeľného svetla. Pravdepodobne najjasnejšie vníma odtiene modrej a žltej, zatiaľ čo červená a zelená mu splývajú v nevýrazné odtiene šedi. Avšak preukázalo sa, že aj napriek tomu dokáže rozlišovať medzi objektami týchto farieb, dokonca nájde predmet toho istého odtieňa zelenej na pozadí rovnakej farby – riadi sa teda zjavne aj inými vlastnosťami svetla, nielen odtieňom, ale napr. aj jasom. Vďaka prevahe tyčiniek na sietnici kôň veľmi dobre vidí v šere aj v tme – dobre rozlišuje kontrasty. Napomáha tomu aj veľká rohovka, široká zornica, skoro žiadne beľmo a svetlo odrážajúca vrstva na sietnici (tapetum lucidum – vďaka tomu sa do oka dostáva maximum svetla). Na druhej strane mu to ale spôsobuje problémy pri prechode z tmy do svetla, pri pohľade na lesklé predmety, od ktorých sa odráža slnko.

 

Človek je trichromat, kôň je dichromat, teda vníma farebné spektrum odlišne od nás.

 

Dôsledky pre jazdca:

Keď vieme, ako odlišne od nás kone vidia svet, mali by sme sa snažiť prispôsobiť im život s nami tak, aby ho mali jednoduchší. Nevstupovať bez varovania do slepých zón koňa a pomaly, postupne a s odmenou ho zvykať na naše dotyky a pohyby v týchto zónach, obzvlášť pri obsadaní, kedy je potrebné, aby sa kôň mohol poobzerať na obe strany po jazdcovi – treba mu to umožniť tak dlho a tak často, ako potrebuje. Dovoliť koňovi zdvihnúť hlavu, keď sa potrebuje na niečo pozrieť (napríklad pri nájazde na prekážku) a tiež ju skloniť (napríklad keď stretneme nejakého bubáka, aby ho mohol preskúmať a prekonať tým svoj strach). Mať trpezlivosť, kým sa kôň naučí odhadovať, kde odskočiť na prekážku (a nezasahovať do tohto procesu – nesnažiť sa koňovi diktovať, kedy má odskočiť; keď sa to naučí sám, bude spoľahlivejším skokanom). Od začiatku výcviku učiť koňa všetko z oboch strán rovnako (zastaraný armádny zvyk robiť všetko zľava už môžeme opustiť, keďže zrejme už nikto z nás nenosí na ľavom boku šabľu, ktorá by nám prekážala), každý predmet mu ukazovať zo všetkých strán, aby sa ho nebál. Bariéry, kavalety, prekážkové stojany, kužely a pod., ale aj ohrady natierať kontrastnými farbami, ktoré kôň dobre rozozná proti pozadiu (teda kombinácie modrej, fialovej, žltej a bielej). Netrestať koňa za to, že váha, keď má vykročiť z tmavej stajne alebo haly na slnkom zaliaty dvor (a naopak), alebo keď má nastúpiť do prepravníka, od ktorého sa mu do očí odráža slnko – dať mu čas, odmeniť každý malý krôčik, prepravník zaparkovať tak, aby koňa odraz neoslepoval a aby vnútri nebola úplná tma. Mať na pamäti, ako pozorne nás kone vnímajú a pohybovať sa okolo nich vedome, zámerne, uvoľnene a pokojne.

 

Zrakový enrichment:

Skvelé zrakové rozlišovacie schopnosti koňa môžeme využiť aj v enrichmente (obohacovaní života zvieraťa v zajatí, ktoré zvyšuje jeho wellbeing, viď vyššie na konci časti o správaní koní) – môžeme ho cez operantné podmieňovanie pozitívnym posilňovaním („pozitívkou“, klikertréningom) naučiť rozlišovať farby, geometrické tvary, predmety (a ich kategórie – napr. jedlo vs. nástroje), kone dokonca zvládnu aj zväčšenú verziu detských vkladačiek, rozlišovať tváre koní a ľudí na obrázkoch, atď... Vždy najprv učíme označovať podnet, ktorý je „hot“, čiže ten správny a až potom postupne po jednom pridávame „distraktory“, čiže iné podobné podnety, ktoré majú koňa rušiť, ale on si ich nemá všímať. Kone tieto hry milujú, len je dôležité dávať si pozor, aby sme im rečou tela alebo pohľadom nenapovedali správnu odpoveď (spomeňte si na Múdreho Hansa). Najlepšie je, keď stojíte pred koňom, hľadíte priamo pred seba s neutrálnym výrazom a medzi vami je bariéra, prípadne cieľové predmety ukladať ďalej od koňa na zem – to aby kôň nestál príliš blízko, aby na predkladané predmety dobre videl; tiež by mal vždy pred prezentáciou podnetov mať hlavu rovno pred telom, aby si automaticky nevybral tú možnosť, ku ktorej má práve najbližšie čumák. Pozor, tu neplatí pravidlo z tréningu pozitívnou motiváciou o postupnom znepravidelňovaní a odbúravaní odmien – kôň musí dostať odmenu za každú správnu odpoveď. Jeho záujem udržíme tým, že budeme hru postupne obmieňať, napr. pridáme ďalšie distraktory, pridáme ďalšie „hot“ objekty, začneme ich striedať...

 

 

Použité zdroje a literatúra:

Hangii, E. B. (2005). Thinking Horse: Cognition and Perception Reviewed, AAEP Proceedings, Vol.51, 246-255.

Jones, J. (2020). Horse Brain, Human brain. North Pomfret: Trafalgar Sqare.

Leblanc, M. A. (2013). Mind of the Horse. Cambridge: Harvard University Press.

Plháková, A. (2003). Obecná psychologie. Praha: Academia.

Wendt, M. (2011). How Horses Feel and Think. Richmond: Cadmos Publishing Ltd..

 

 

Späť na Zmyslové vnímanie

 

Späť na Myslenie koní