Domov

 Vítam Vás na mojom blogu o živote s koňmi. Ako napovedá už názov, jeho účelom je priblížiť Vám taký pohľad na kone, ktorý voči nim prechováva hlbokú úctu. A to z toho dôvodu, že aj keď sú kone samozrejme výrazne odlišné bytosti než my ľudia, máme (vďaka najnovším vedeckým štúdiám) stále menej a menej dôvodov domnievať sa, že sú v niečom horšie než my. Naopak, môžeme sa od nich a spolu s nimi mnoho naučiť - napríklad lepšie komunikovať, spolupracovať, zvládať a vhodne vyjadrovať emócie, rozvíjať svoju kreativitu, všímavosť a empatiu, zvládať úzkosť, strach, stres a frustráciu… Okrem toho - kone nám nič nedlhujú, naopak, ľudstvo je ich nekonečným dlžníkom. Preto si naše kone, ktoré si chováme len a len z vlastných zištných dôvodov, zaslúžia iba to najlepšie, a to po všetkých stránkach.



Tento názor som si vytvorila na základe dlhoročných praktických skúseností s koňmi a zároveň rozsiahleho tezauru vedeckých poznatkov o nich. Samozrejme však zostávam večným začiatočníkom, stále mi nekonečne mnoho skúseností chýba a nové poznatky pribúdajú závratným tempom.

V jednotlivých kategóriách článkov sa snažím aspoň základne pokryť jednotlivé oblasti, o ktorých by mal mať každý zodpovedný jazdec a majiteľ koňa prehľad - čo najprirodzenejší spôsob chovu, zdravá výživa, vhodná úprava kopýt, funkčná anatómia pohybovej sústavy, správanie, myslenie a emócie koní, etický spôsob učenia a trénovania koní rešpektujúci zákonitosti učenia (Tréning pozitívnou motiváciou). Tiež sa venujem kritickému rozboru mnohých kontroverzných tém z konského sveta (Kritické zhodnotenia) a možnostiam využitia koní k rozvoju osobnosti. Upozorňujem však, že ide naozaj len o ZÁKLADNÉ informácie v daných oboroch, a preto odporúčam ďalej si rozširovať vedomosti s využitím zdrojov, ktoré v článkoch citujem.


Nájdete tu tiež prehľad nadchádzajúcich a uplynulých vzdelávacích akcií, ktorých sa zúčastňujem a ktoré organizujem (Semináre), recenzie konskej literatúry, odpovede na najčastejšie otázky, možnosť dohodnúť si so mnou tréning a pár slov o mne. Ak mi chcete čokoľvek povedať, spýtať sa - využite kontaktný formulár na pravej strane stránky, každému rada odpoviem. :)