Cvičenie

Chôdza – najlepšie, najprirodzenenjšie, najkomplexnejšie cvičenie, ktoré rovnomerne posilňuje a preťahuje celé telo, zvyšuje kapacitu pľúc, posilňuje kardiovaskulárny systém, stimuluje nervový systém, napomáha dobrému tráveniu, upokojuje myseľ... Polhodina denne je minimum, čo môžete pre seba urobiť. Chodievajte na pešie prechádzky s koňom – alebo aspoň zosadnite, keď máte ísť do prudkého kopca. Posledný kilometer prechádzky choďte pešo (zároveň je to dobré pre kone, ktoré boli naučené utekať domov). Treba sa však naučiť kráčať správne, ideálne naboso alebo v barefoot obuvi (dáva pocit bosej chôdze, ale chráni pred zranením a chladom) po rôznorodom prírodnom teréne. Výborné je urobiť si v záhrade bosonohý chodník z kameňov, štrku, piesku, šišiek, kôry, atď. alebo aspoň malý senzorický koberček u vás doma. Je dokázané, že deti, ktoré chodia bosé, majú lepšie vyvinutý mozog (viac spojení); pri bosej chôdzi sa aktivujú takmer všetky mozgové centrá; reflexné body na chodidlách pri bosej chôdzi stimulujú všetky vnútorné orgány. Správna chôdza sa podobá správnemu sedu na koni – panva je jemne podsadená, bedrá a kríže sú rovné, ale uvoľnené, nehrbíme sa, nevypúčame brucho, hlboké svaly jadra trupu sú jemne stiahnuté, držia chrbticu rovnú (nie úplne rovnú, fyziologické zakrivenie zostáva, no na žiadnom mieste nie je prehnané). Kráčame uvoľnene, bez náhlenia, nedostupujeme prudko na päty, ale jemne na celé chodidlá. Dovolíme rukám voľne sa hojdať. Hlava uvoľnene balansuje navrchu krku. Cítime sa dlhí, rovní, ukotvení v zemi, ako rastúci smrek. Pokojne uvoľnene dýchame, nikde v tele nevzniká napätie. Vychutnávame si masáž chodidiel, máme čas vnímať, na čo stúpame, aj si vychutnať okolitú prírodu, zapájame všetky zmysly. Takáto chôdza je doslova balzam pre telo i ducha. Vyskúšajte. ;-)

Behtaktiež ideálne naboso alebo v bf obuvi, po rôznorodom prírodnom teréne. Dôležité je mäkké došľapovanie a pravidelný dych. Zvolíme príjemné tempo, pri ktorom sa nezadýchame, ale mierne sa zapotíme, aby sme stimulovali pľúca a srdce. Prekladáme krokovými prestávkami. Vzdialenosť zvyšujeme pomaly. Opäť môžeme behať spolu s koňom, je to veľmi dobrá voľba pre kone v rekonvalescencii, kone čo chudnú a ešte nemôžu byť jazdené.

(Power) jóga, pilates, feldenkrais, fit lopta – zvoľte si to cvičenie, ktoré vás najviac baví, vo všetkých sú veľmi podobné cviky. Hlavne cvičte pravidelne, aspoň 2-3x do týždňa (inak sa tréningový efekt stráca). Snažte sa pri každom cvičení zľahka precvičiť všetky svalové skupiny, žiadnu nevynechajte. Pre jazdcov sú najdôležitejšie spinálne cviky, cviky na spevnenie jadra trupu, preťahovacie cvičenia na zvýšenie rozsahu pohybu (nikdy nekmitať, iba vydržať v maximálnej polohe, neísť nikdy za bolesť). Na fitlopte sa dá výborne nacvičovať jazdenie „nasucho“ pred zrkadlom (vyrovnávanie pohybu koňa v jednotlivých chodoch, naklápanie panvy pri zádržiach, korektné prenášanie váhy...).

Bojové umenia – pre jazdcov sú skvelé najmä tai-ji alebo aikido, a to preto, že sú zamerané predovšetkým na uvedomovanie si tela, prácu s energiou v pohybe, lepšie prepojenie mozgových hemisfér, koncentráciu pozornosti... Tiež sa snažte cvičiť pravidelne. Bojové umenia sú o vnútornej disciplíne, zodpovednosti a úcte – kvality, ktoré sa každému jazdcovi rozhodne zídu.

Cvičenie na koni – cvičte na madlách aj v sedle, bez strmeňov aj so strmeňmi. Chrbát vystrite, brucho jemne zatiahnite v spodnej časti, zadok podsaďte, nohy voľne zveste a ruky položte na stehná (vo všetkých troch chodoch) – pokúste sa čo najviac uvoľniť, nechajte koňa, aby vami hýbal (navonok to potom bude vyzerať, akoby ste sa na koni vôbec nehýbali, akoby ste s ním boli zrastení – viď vyššie časť o relaxáciách). Predkláňajte a zakláňajte hlavu; robte ňou polkruhy od jedného ramena, bradou na hrudník a k druhému ramenu; ukláňajte hlavu uchom na rameno; otáčajte hlavu doprava a doľava – všetko jemne, pomaly, nesmie to bolieť. Zacvičte prstami, krúžte do oboch strán zápästiami, lakťami, ramenami. Jazdite s jednou rukou zdvihnutou hore a vystretou, akoby vás niekto za ňu ťahal do neba. Rozpažte a pomaly sa otáčajte tak, aby ste dovideli až na chvost koňa – ruky držte napnuté až po končeky prstov a nedovoľte im klesnúť pod úroveň pliec, nenakláňajte sa, nehýbte nohami, tie iba uvoľnene visia dolu. Otáčajte sa s výdychom, vracajte sa s nádychom. Opakujte v rýchlej verzii („vrtuľník“) alebo s rukami za hlavou (lakte tlačte dozadu). Poškrabkajte koňa na chvoste každou rukou. Poškrabkajte koňa medzi ušami každou rukou, potom oboma naraz. Objímte koňa okolo krku, poškrabkajte ho na ramenných kĺboch. Dotknite sa ľavou rukou pravej špičky a naopak, potom oboch špičiek naraz. Pri žiadnom z týchto cvičení nehýbte nohami. Pokrčte nohu v kolene, zanožte lýtko a dotknite sa ľavou rukou ľavej špičky; potom opačne; napokon oboch naraz – nestraťte rovnováhu. Pri všetkých cvikoch v maximálnej polohe vždy vydýchnite, chvíľu vydržte a pokúste sa čo najviac uvoľniť. Nekmitajte! Rozsah pohybu a výdrž zvyšujte pomaly, nikdy nechoďte za bolesť. Skúste krúžiť každou rukou do inej strany – prepájanie hemisfér. Krúžte členkami, kolenami, bedrovými kĺbmi, do oboch strán. Natiahnite celú nohu čo najviac dopredu a spusťte ju pasívne dolu; to isté dozadu. Hojdajte naraz oboma celými uvoľnenými nohami – dopredu, dozadu, potom jednou dozadu a zároveň druhou dopredu. Roztiahnite vystreté nohy čo najviac od koňa a nechajte ich padnúť späť dolu. Otočte sa v sedle „okolo sveta“ – s nohami rovnými v kolenách a prepnutými špičkami, bez hrbenia sa; do oboch strán. Robte zášvihy s dotykom chodidlami nad zadkom koňa; rovnako predšvihy. Predšvihy môžete robiť aj posadení čelom k zadku koňa. Všetky cviky sa snažte robiť nielen v zastavení, ale aj v kroku. Klušte a cválajte s rozpaženými rukami, s rukami v „strieške“ nad hlavou. Môžete skúsiť aj ďalšie voltížne cviky, ak máte na to vhodného koňa, výstroj a má vám ho kto viesť – psík, bežec, lastovička, váha, mostík, hviezdica, stoj, rôzne bočné sedy, ľahy, sed na krku (aj kontra), veľký mlyn, strih... v podstate čokoľvek, čo si dokážete vymyslieť a urobiť.


Použité zdroje a literatúra:
Swift, S. (2015). Ježdění podle Sally Swift. Praha: Brázda.