Lebka

Lebka chráni mozog a zmyslové orgány koňa. Tvorí ju 34 kostí, má 4 dutiny (mozgovú, očnicovú, nosnú a ústnu + vedľajšie nosové dutiny, ktoré ju odľahčujú).

Zuby – kôň má 40-42 zubov, mliečne sa menia za trvalé vo veku 2,5-5 rokov (kým sa nevymenia, kôň by nemal byť trénovaný so zubadlom – je to bolestivý proces, niekedy sprevádzaný aj zápalmi). Zuby sa vytláčajú z čeľustí po celý život, čím vyrovnávajú obrusovanie pri príjme vláknitej potravy 16-19 hodín denne. Kôň by mal žrať zo zeme, aby sa obrusovali rovnomerne, inak na nich vznikajú bolestivé háčiky a rampy, ktoré potom treba obrusovať umelo. Taktiež treba obrusovať predné rezáky, ak kôň nemá prístup k pastve, pretože seno si nemusí odhrýzať, čiže chýba prirodzený obrus (riešiť sa to dá podávaním sena v sieťach s malými okami, z ktorých si ho kôň musí vytrhávať zubami). Kôň potrebuje kontrolu zubára takisto ako my, 2x ročne, obzvlášť dôležité je to u mladých a starých koní. Zubára tiež volajte, akonáhle si všimnete, že kôň horšie žerie, vypľúva šúľky nedožutého sena, robí divné pohyby papuľou, zrazu má problémy s uzdením, nechce ísť na priľnutie, nechce vyklenúť zátylok, atď.. Dajte si dobrý pozor na výber zubára, vopred si pozisťujte referencie z viacerých zdrojov. Uprednostnite zubára, ktorý pracuje ručnou rašpľou. Určite nevolajte takého, ktorý upraví iba zadné zuby a na predné nepozerá. Zubár by mal kompletne skontrolovať nielen chrup, ale celkový stav ústnej dutiny, slizníc, nosových a prínosových dutín a čeľustného kĺbu.

Zubadlo – leží na jazyku a ďasnách v bezzubej časti papule medzi rezákmi a črenovcami. V papuli naň v podstate nie je miesto, celú ústnu dutinu vypĺňa jazyk. Preto príliš hrubé („jemné“) zubadlo mnohým koňom v papuli prekáža. Okrem toho je tu reflexný konflikt – prítomnosť zubadla v papuli vyvolá slinenie, kôň musí sliny prehĺtať; pri vyššej námahe pri jazdení musí rýchlejšie dýchať; oboje naraz nejde – kôň preto fŕka, dychčí, niekedy až chrčí, tečú mu sliny z papule (kone bez zubadla dýchajú pri jazdení omnoho pravidelnejšie). Tento konflikt je ešte horší, keď musí mať kôň vyklenutý zátylok, čo zúži priedušnicu; ešte horšie to je, ak je ruka jazdca tvrdá a kôň zaťahuje dozadu jazyk a celú spodnú čeľusť. Jazyk aj ďasná sú nesmierne citlivé, nie je dôvod predpokladať, že by kôň cítil bolesť menej než človek – preto si skúste s pomocou lyžičiek na sebe, ako pôsobí stihlo, keď ním ťaháte dozadu-dolu (veľmi ľahko spôsobí značnú bolesť) a keď ním ťaháte hore, do kútikov (ústa sa vám roztiahnu ako žabe, musíte ich otvoriť, ale bolesť prichádza až omnoho neskôr). Čiže rukami pôsobíme aktívne iba nahor, do kútikov papule koňa a jemne, silou pár gramov – kôň to cíti a stačí to. Oťaže nesmú slúžiť na silové ovládanie koňa, ale na jemnučkú sofistikovanú komunikáciu o detailoch. Najvhodnejšie je praobyčajné, 1x lomené, stredne tenké stihlo s voľnými krúžkami – nezviera tak jazyk koňa, krúžky sa pri zádrži pootočia, nestáčajú zubadielko v papuli (a kôň si ho sám môže v papuli posunúť jazykom na pohodlné miesto). Oliva je ostrejšia, pri zádrži dozadu vznikajú mierne páčivé sily. Dvakrát lomené zubadlo je tiež ostrejšie, pri zádrži dozadu bolestivo stíska jazyk. Pri 1x lomenom zubadle hrozí luskáčikový efekt iba v prípade, že je príliš široké (z kútikov papule má na každej strane trčať asi 0,5cm zubadielka, nie viac) – čo však neznamená, že keď za takéto zubadlo zatiahnete dozadu a dolu, koňa to nebolí. Nie, vždy to bolí. Preto znova – dozadu a dolu NIE! Zubadlo s voľnými krúžkami je dobré doplniť o gumené „slintáky“, ktoré bránia prištipnutiu kútikov a mierne bránia aj preťahovaniu zubadla v papuli. Zubadlo s tyčkami (nepripevnenými o lícnice!) a voľnými krúžkami, tzv. fulmer, najlepšie bráni nepríjemnému posúvaniu zubadla v papuli doprava-doľava. Podbradný remienok NEzabráni preťahovaniu zubadla v papuli, okrem toho ťahá zubadlo dolu, prosím nepoužívajte ho!!! Pákové zubadlo by tiež nemalo byť ani príliš hrubé, ani príliš tenké, oblúk na jazyk stačí mierny, aby netlačil na horné podnebie, páka nesmie byť lomená, ramená by nemali byť príliš dlhé, lepší je podbradný remienok než retiazka a nesmie byť príliš utiahnutý.

Čeľustný (temporomandibulárny) kĺb – umožňuje elipsovité žuvacie pohyby. Čeľuste sú v správnej vzájomnej polohe iba pri žraní zo zeme – pri zdvihnutej hlave sa spodná čeľusť posúva dozadu a zuby sa obrusujú nerovnomerne, vzniknú na nich háčiky a rampy (bolesť, problémy s príjmom potravy, uzdením, priľnutím, až headshaking). Preto treba kone kŕmiť zo zeme, zabezpečiť nepretržitý prístup k objemovému krmivu (ak kone trpia nadváhou, riešiť to slowfeedermi a náhubkami, nie hladovaním!), zuby dávať kontrolovať 1-2x ročne.

Výbežok zátylkovej kosti – je najvyšším miestom lebky koňa a má byť najvyšším bodom tela koňa v relatívnom napriamení (čo má byť samovoľný dôsledok zhromaždenia). Zátylok sa spája s 1. krčným stavcom v atlanto-okcipitálnom kĺbe, ktorý umožňuje pohyb hlavy hore-dolu (do strán minimálne). Na krídla atlasu sa upínajú veľké svaly krku. Pri pôsobení oťažami smerom dozadu vznikajú v zátylku veľké páčivé sily (zákon akcie a reakcie) – jazdec má k dispozícii rameno o dĺžke 30-40 cm, kôň iba 4-6 cm (pomer 1:7 až 1:10). Ak jazdec ťahá za každú oťaž silou 10 kg (čo nie je nič nezvyčajné), kôň cíti na zátylku preťaženie o sile až 70-100 kg. Pri použití pákového zubadla, prevliečok či martingalu sa sily ešte násobia (ďalšie pákové či kladkové pôsobenie). To spôsobuje poškodenia väzov a úponov svalov, posuny v kĺboch, zmeny na kostiach (aj nenávratné). Takmer každý jazdecký kôň má patologické zmeny v tejto oblasti. Oťaže nemajú slúžiť na zastavovanie, nesmie sa za ne ťahať dozadu-dolu!!! Z rovnakého dôvodu sa v klasickom jazdeckom umení nepoužívajú pomocné oťaže a nemali by sa používať ani vyväzovacie.

Výbežok nosovej kosti – pozrite sa, kam siaha a aký je na konci tenký a krehký. Na jeho končeku sedí nánosník. Ak je kombinovaný, často dokonca stláča až mäkké chrupavky (obmedzuje dýchanie). Švédske nánosníky sú najnebezpečnejšie – jednak zakrývajú neschopnosť jazdca, jeho tvrdú ruku, ale tiež tlačia na kosti, zuby, chrupavky, mäkké tkanivá, nervy, cievy (môžu byť spúšťačom headshakingu). Najlepší nánosník je žiadny alebo keď už, tak klasický tenký anglický, ležiaci 3 prsty pod lícnou kosťou a voľný aspoň na 2 dospelé postavené prsty – a to platí aj pre bezzubadlové uzdečky!!! Tie môžu koňovi uškodiť rovnako ako zubadlo, ak sú oťaže v hrubých rukách – také hackamore môže veľmi ľahko zlomiť výbežok nosovej kosti či spôsobiť ťažké pohmoždenia. Bez ohľadu na to, či má kôň na hlave drezúrnu uzdu, sidepull alebo ohlávku, oťaže nikdy nesmú slúžiť na jeho ovládanie!

Lebka koňa:
1 – miesto, kde leží anglický nánosník
2 – miesto, kde leží hannoverský nánosník alebo hackamore
Červená bodka – atlantookcipitálny kĺb
Žltá čiara – páka, ktorú má k dispozícii jazdec (30-40 cm)
Zelená čiara – páka, ktorú má k dispozícii kôň (4-6 cm)


Použité zdroje a literatúra:
Beran, A. (2009). S respektem! Praha: Brázda.
Diacont, K. (2010). Jak to řeknu mému koni. Praha: Brázda.
Diacont, K., Löffler, A. (2010). Správný trénink, zdravý kůň. KoKo Produkzionsservice.
Diacont, K. (2010). Výcvik mladého koně: Šetrný a bezpečný výcvik koně. KoKo Produkzionsservice.
Dunová, A., Popková, L. (2016). Dornova metoda pro zvířata. Olomouc: Poznání.
Heuschmann, G. (2012). Kdybv koně mohli křičet: Co musí jezdci vědět, aby jejich kůň zůstal zdravý. Praha: Brázda.
Higgins, G., Martin, S. (2009). Koně a jejich pohyb. Praha: Metafora.
Higgins, G. Martin, S. (2013). Pohyb a výkon koně: Anatomie. Praha: Metafora.
Hourdebaigt, J.-P. (2012). Masáže koní. Praha: Ana Hita.
Karl, P. (2008). Omyly moderné drezury. Praha: Brázda.
Kattwinkel, K. (2016). Když mají koně problémy: Celostní léčba koní v praxi. Praha: Brázda
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha: Metafora.
Stammer, S. (2007). Fyzioterapie: Prevence, Rehabilitace, Optimalizace tréninku. Praha: Brázda.
Strasser, H., Cook, R. (2009). Železo v koňské hubě. Praha: Nakladatelství Růže.
Tucker, R. (2017). Kde to mého koně bolí? Praktický průvodce vyšetřením koně pomocí chiropraktických metod. Jihlava: Arcaro.