Hnev

Tiež negatívna emócia, no nesúvisí s agonistickým správaním predátorov (lovom), ako by si mnohí možno mysleli, ale skôr s vnútrodruhovými interakciami – pri obrane teritória, zdroja potravy či vody, keď si matka bráni mláďa... Tiež je to častá reakcia na stupňujúcu sa frustráciu (keď je zvieraťu bránené naplniť určitú potrebu – ale aj v tréningu, keď chce získať odmenu, ale nevie ako). Prejavuje sa typicky silne dozadu sklopenými ušami, dozadu zvraštenými predĺženými nozdrami, odhalenými chňapajúcimi zubami, až otvorenou papuľou, ktorou sa kôň môže zahnať, potriasanie, mávanie hlavou, dupanie, hrabanie, prudké švihanie chvostom, varovné zdvíhanie nohy až kopanie, stavanie sa na zadné nohy. Najnebezpečnejší je útok prednými nohami, ten môže byť až smrteľný. Zadnými nohami sa kôň skôr bráni, než útočí.

Útoku u normálne socializovaného koňa predchádza komunikačný rebríček, ako sme ho popisovali pri strachu (len výsledkom nie je útek, ale útok) – kôň chce najprv predísť konfliktu upokojujúcimi signálmi, nasleduje presokokové správanie, potom stresové signály, vyhýbavé správanie a až keď nič z toho nezaberie, kôň sa uchýli k skutočnému útoku. Kôň, ktorý nebol socializovaný v stáde, má narušenú identitu alebo kôň, ktorý bol systematicky trestaný za komunikáciu, môže útočiť bez varovania. Nie je nič horšie, než trestať zviera za to, že vás varuje, aby ste prestali s tým, čo mu vadí. To ho nenaučí zmieriť sa s procedúrou, naučí ho to útočiť „z ničoho nič“, čo je extrémne nebezpečné. Nerobte to, rešpektujte, čo vám kôň hovorí, neprekračujte jeho hranicu distresu a vyhnete sa zbytočným konfliktom.

Čo sa týka agresie z frustrácie, v tréningu sa snažíme postupne budovať frustračnú toleranciu koňa, aby postupne dokázal zvládať stále viac a viac neúspechov – aby ho neodrádzali, ani nehnevali, teda aby tréning dobre a bezpečne napredoval. Kľúčom k úspechu je robiť to naozaj POSTUPNE – preto najprv pri učení nového správania používame režim kontinuálneho posilňovania a až keď je už správanie ako-tak ustálené, prechádzame plynule na režim nepravidelného posilňovania. Pri tvarovaní sa snažíme spočiatku kritériá zvyšovať po tak malých krôčikoch, aby kôň nikdy nebol neúspešný viac ako 1-2x po sebe (potom radšej na chvíľu kritérium zasa znížime); pokročilý kôň už však zvládne viac neúspechov bez toho, aby sa objavili negatívne emócie (to už si každý svojho koňa pozná, koľko zvládne).


Použité zdroje a literatúra:
Draaisma, R. (2018). Konejšivé signály a reč těla u koní. Jihlava: Arcaro.
Panksepp, J. (1998). Affective Neuroscience: The Foundations of Human and Animal Emotions. New York: Oxford University Press Inc..
Plháková, A. (2003). Obecná psychologie. Praha: Academia.
Skipper, L. (2005). Let Horses Be Horses. London: J. A. Allen.
Wendt, M. (2011a). Trust Instead of Dominance. Richmond: Cadmos Publishing Ltd..
Wendt, M. (2011b). How Horses Feel and Think. Richmond: Cadmos Publishing Ltd..


Späť na Emócie