Konský mozog

Centrálna nervová sústava (CNS):

 

Tvorí ju mozog miecha.

 

Kedysi sa tradovalo, že kôň má iba malinký mozog – asi veľkosti vlašského orecha – a preto je taký hlúpy. Ani jedno, ani druhé nie je pravda. Mozog koňa je síce vzhľadom k jeho telu malý, ale je omnoho väčší než orech – váži asi 500 gramov. Výskumy navyše už dávno vyvrátili domnienku, že veľkosť mozgu vypovedá o inteligencii jeho nositeľa, neplatí to dokonca ani o počte závitov v šedej kôre mozgovej. Avšak prítomnosť týchto závitov znamená, že kone majú schopnosť vykonávať zložitú myšlienkovú činnosť a o ich pokročilých mentálnych schopnostiach vypovedá aj to, že predný mozog zaberá najväčšiu časť ich mozgu (asi 67%, pre porovnanie u ľudí je to 80% a u morských prasiatok cca 40%). Základné štruktúry mozgu majú síce všetky cicavce spoločné, no dôležitosť a rozsah jednotlivých regiónov mozgovej kôry sú u rôznych živočíchov rozdielne. Napríklad my ľudia máme väčšiu zrakovú kôru a kone zasa kôru venovanú spracovávaniu informácií z nozdier a papule.

 

Mozog koňa (obrázok z hiralabs.co.nz)

 

Okrem šedej mozgovej kôry, ktorá zodpovedá za spracovávanie zmyslových informácií, vôľovo ovládané pohyby, plánovanie, vôľu a rozhodovanie, má kôň v prednom mozgu tiež bielu hmotu (pod kôrou). Biela je preto, že ju tvoria dlhé výbežky nervových buniek, tzv. axóny, ktoré sú chránené bielymi tukovými obalmi (myelínovými pošvami), ktoré umožňujú rýchlejšie, skokové vedenie nervových vzruchov. Zabezpečujú vzájomnú komunikáciu kôry a tiež komunikáciu kôry s nižšími mozgovými štruktúrami a nervami v tele.

 

Ešte malá poznámka k mozgovým hemisféram. V istých tréningových kruhoch sa tradujú mýty, že kone nemajú prepojené hemisféry alebo že ľavá hemisféra je racionálna a pravá inštinktívna (a tréningom sa musí pravá „vypnúť“ a ľavá „zapnúť“)... Takže po prvé, kone, ako všetky cicavce, majú hemisféry prepojené kalóznym telesom (corpus callosum) a tiež bielou hmotou, takže obe spolu neustále navzájom komunikujú a spolupracujú. Po druhé, také oddelené fungovanie hemisfér nie je možné a je to veľmi, veľmi zjednodušujúci pohľad na fungovanie mozgu, ktorý môže porozumeniu konskému mysleniu skôr uškodiť, než pomôcť. Mozog vždy funguje prepojene a nie je možné jednu hemisféru „vypnúť“. Vďaka nižšie spomínanej neuroplasticite môže dokonca napríklad pravý spánkový lalok človeka prebrať rečové funkcie po tom, čo sa mu poškodil ľavý spánkový lalok, kde obvykle tieto funkcie sídlia – nestratí schopnosť hovoriť, resp. sa mu časom obnoví. Tieto hemisférové mýty sú nielen nepravdivé, ale aj škodlivé, keďže sa používajú na ospravedlnenie neetických tréningových postupov.

 

Čo však existuje, je dominancia jednej mozgovej hemisféry, čo znamená, že počas raného vývinu sa jedincovi rozvinie viac synapsií v jednej hemisfére než v druhej, prípadne v jednej sa môže usídliť nejaká špecializovaná funkcia. U ľudí sa to prejavuje na tele ako dominancia jednej ruky, nohy, oka. Tiež reč sídli v jednej hemisfére (u pravákov a aj u 80% ľavákov v ľavej). U koní je známe, že sa rodia „krivé“ podľa toho, ako boli skrútené v maternici – svaly na jednej strane tela majú skrátené a na druhej viac povolené. Doteraz sa myslelo, že je to čisto záležitosť svalov, šliach a väzov, no vzhľadom na nové poznatky o neuroplasticite je veľmi pravdepodobné, že vplyvom informácií prichádzajúcich do mozgu z tela sa mozog tejto situácii prispôsobuje a tiež v ňom vzniká „krivosť“ – dominancia jednej hemisféry. Tréningom sa snažíme krivosť zmenšovať, čiže rovnomerne preťahovať a posilňovať obe strany tela, aby kôň časom pod jazdcom nezačal trpieť zdravotnými problémami.

 

V samotnom „srdci“ mozgu sídli limbický systém, ktorý zodpovedá za produkciu emócií – keďže ho majú všetky cicavce vrátane nás, je jasné, že zvieratá tiež prežívajú všetky základné emócie (niektoré sa dokonca dajú vyvolať experimentálne, stimuláciou určitých štruktúr elektródou, napr. strach alebo hnev). Samozrejme ale subjektívny prežitok má každý živý tvor jedinečný; podrobne o emóciách bude pojednávať tretia časť tohto materiálu. Dôležitá štruktúra je napr. amygdala, zodpovedná za prežitky strachu alebo hnevu, agresie a tiež nucleus accumbens, centrum slasti, ktoré spôsobuje príjemné pocity, keď zviera dostane (a neskôr už len keď očakáva) odmenu – vyplavuje do mozgu dopamín. Sú tu tiež okruhy zodpovedajúce za ukladanie a vybavovanie spomienok (zaujímavá je predovšetkým štruktúra pomenovaná  hipokampus, keďže tvarom pripomína morského koníka). Ďalej je tu ešte medzimozog tvorený dvoma časťami – talamom, ktorý je akousi spojovacou stanicou medzi nervami prichádzajúcimi z hlavy a zmyslových orgánov a vyšším centrami – a hypotalamom, ktorý zodpovedá za sekréciu hormónov (zo svojho prívesku – hypofýzy), čím ovplyvňuje nielen žľazy s vnútorným vylučovaním, ale tiež množstvo ďalších dejov v organizme. A evolučne najstarší je tzv. mozgový kmeň tvorený stredným mozgom, mostom a predĺženou miechou – riadia vôľovo neovládateľne telesné funkcie, ako je napríklad rozťahovanie zorničiek, dýchanie, rýchlosť tepu, potenie... Za veľkým mozgom sídli ešte mozoček, ktorý je práve u koní väčší než u ľudí, keďže sú to zvieratá pohybu – mozoček totiž riadi koordináciu pohybov, rovnováhu, ale tiež prekvapivo niektoré celkom iné mentálne funkcie; tiež má kôru.

 

Miecha je dlhý povrazec nervových vláken vedúcich z mozgu do tela a z tela do mozgu. Prebieha kanálom v chrbtici, ktorá ju chráni, končí v oblasti krížov.

 

Periférna nervová sústava (PNS):

 

Tvoria ju senzorické motorické nervy, ktoré vychádzajú z miechy otvormi v stavcoch – tie prvé majú za úlohu prinášať informácie o obrazoch, zvukoch, pachoch, chutiach, dotykoch, tlaku, teplote, bolesti, pohybe a polohe jednotlivých častí tela do mozgu a tie druhé zas vedú reflexné (z miechy reflexným oblúkom) aj vedomé pohybové príkazy (z mozgu) do svalov. Kôň má veľmi bohato inervovanú kožu, ktorá je dokonca tenšia než naša, takže je na podnety veľmi citlivý – myslite na to pri dotykoch, čistení, aj pri používaní rôznych druhov výstroja a pomôcok!

 

Autonómna nervová sústava (ANS):

 

Tú tvorí hypotalamus, hypofýza a nervy končiace vo vnútorných orgánoch – tie riadia trávenie, vylučovanie, sekréciu hormónov a mnoho ďalších dejov; sú vôľou neovládateľné. Rozlišujeme dve vetvy ANS – sympatickú a parasympatickú.

 

Sympatikus – aktivuje sa, keď sa zviera cíti ohrozené, spúšťa sa stresová reakcia, pripravuje sa na útek, útok alebo zamrznutie (o tom budem písať podrobne v tretej časti o emóciách).

 

Parasympatikus – je naopak aktívny, keď sa zviera cíti bezpečne a pokojne, napríklad keď sa pasie a odpočíva – obnovujú sa tak sily organizmu. Kôň ako korisť musí byť schopný rýchleho „prepínania“ medzi týmito dvomi módmi fungovania – vždy pripravený na útek a zároveň schopný rýchlo sa zotaviť. Napríklad niekedy kôň po stresovej reakcii začne náhle zúrivo žrať trávu alebo sa jej iba dotýka, ale nežerie – jedná sa o tzv. preskokové správanie, ktoré ako už vieme z časti o etológii, pomáha odbúrať prežitý stres pri zostupovaní po stresovom komunikačnom rebríčku. Žranie a poloha hlavy pri zemi totiž skutočne spúšťajú parasympatikus a kôň sa po chvíli naozaj upokojí (pravdepodobne ešte budú nasledovať upokojujúce signály ako oliznutie sa, prežúvanie, zívnutie a pod.). Preto je veľmi užitočné naučiť koňa na signál skloniť hlavu a vydržať tak po určitú dobu, ideálne aj v pohybe – dá sa to využiť na upokojenie, kedykoľvek začneme u koňa pozorovať stúpajúce napätie; výborné je pridať aj škrabkanie na kohútiku alebo inom obľúbenom mieste, tiež to preukázateľne upokojuje tep koňa (ale nenúťte koňa skláňať hlavu, ak je už príliš rozrušený – v takom prípade ho najprv trochu upokojte inak, napr. riadeným pohybom v kruhoch a až potom skúste zníženie hlavy).

 

Špeciálne zhluky nervových buniek sú aj v srdciv črevách a fungujú vcelku nezávisle od zbytku nervovej sústavy; zaujímavé je, že výskum ukazuje, že nesúvisia iba s funkciou daných orgánov, ale doteraz nezisteným spôsobom ovplyvňujú aj naše emócie a osobnosť.

 

Neurofyziológia:

 

A ako vlastne tá nervová sústava funguje? Každá nervová bunka, teda neurón (i keď je ich niekoľko rôznych typov), sa skladá z tela bunky, krátkych výbežkov – dendritov (prijímačov signálu, jedna bunka ich môže mať stovky) – a jedného dlhého výbežku – axónu (vysielač signálov). Neuróny sa navzájom spájajú a odovzdávajú si informácie buď elektrickou (tá je evolučne staršia), alebo chemickou cestou – medzi axónom jedného neurónu a dendritom druhého vznikne spojenie – synapsia – v ktorej je synaptická štrbina, do ktorej sa z axónu vylúči tzv. neurotransmiter, čo je chemická látka schopná vyvolať cez dendrit aktivitu druhého neurónu a ten potom „pošle správu ďalej“. Dnes už poznáme niekoľko stoviek neurotransmiterov – rovnaké látky kolujú v mozgu človeka aj koňa. Napríklad taký dopamínserotonín zodpovedajú za množstvo dejov v mozgu aj celom tele a ich rovnováha zabezpečuje vyrovnaný citový život (nedostatok môže vyvolať v prípade prvého demenciu, v prípade druhého depresiu; nadbytok zas psychózu alebo manický stav). Dopamín sa napríklad vylučuje z nucleus accumbens, keď zviera – alebo aj človek – dostáva / očakáva odmenu – vyvoláva to príjemný pocit uspokojenia, až vzrušenie a radosť a túžbu opakovať správanie k tomuto pocitu vedúce. Ďalší dôkaz, že zvieratá majú citový život, i keď možno do istej miery odlišný od toho nášho – ale jednoznačne ho majú.

 

Keďže jeden neurón môže mať stovky dendritov, môže byť prepojený s mnohými inými – tak v mozgu vznikajú tzv. neuronálne siete, ktoré operujú podobne ako mnoho-mnohojadrový procesor počítača – zvládajú odovzdávať si obrovské množstvo informácií naraz (IT špecialisti sa dnes práve tieto siete snažia napodobniť, aby zvýšili výkonnosť počítačov a tiež pri výskume umelej inteligencie). I keď sa rodíme s konečným počtom neurónov, mozog sa vyvíja po celý život – vznikajú a zanikajú nervové spojenia, axóny sa myelinizujú, isté oblasti mozgu sa špecializujú a najviac sa samozrejme rozvinú tie, ktoré sú najviac používané – hovorí sa tomu neuroplasticita. A tie spojenia, čo používané nie sú, zakrnejú, až celkom zaniknú. Najzjavnejší je tento jav u mláďat, kde neuroplasticita prebieha veľmi búrlivo – napr. keď výskumníci držali mačiatka po prvé dva mesiace života v úplnej tme, potom aj po vypustení von už navždy zostali slepé, aj keď sa narodili so zdravými očami – pretože v kritickej fáze pre rozvoj synapsií v zrakovej oblasti mozgovej kôry nemali potrebné podnety, a tak tieto synapsie navždy odumreli. Neuroplasticita má však aj druhú stránku, a tou je schopnosť mozgu presunúť funkciu centra, ktoré bolo poškodené (zranením, nádorom, infekciou...) inde. Pre nás je to dôležitý poznatok – hovorí nám to, že ak chceme, aby sa isté schopnosti koňa rozvíjali, musíme mu pravidelne dodávať vhodné podnety. Ideálny je samozrejme všestranný rozvoj koňa, ako mentálny, tak aj fyzický – zabezpečiť mu podmienky čo najbližšie jeho prirodzenému prostrediu, trénovať ho etickým spôsobom, ktorý je bezpečný a koňovi príjemný a robiť s ním najrôznejšie veci (mnoho tipov na rozvíjanie koňa po mentálnej stránke nájdete ďalej v tejto časti materiálu). Keď sa totiž skúmala „inteligencia“ (alebo skôr schopnosť riešiť problémy) u koní, veľmi úzko špecializované kone (drezúrne) najviac pohoreli; na druhej strane kone všestrannostné, zvyknuté na mnoho neobvyklých situácií, vyšli z týchto testov najlepšie.

 

 

Použité zdroje a literatúra:

Jones, J. (2020). Horse Brain, Human brain. North Pomfret: Trafalgar Sqare.

Leblanc, M. A. (2013). Mind of the Horse. Cambridge: Harvard University Press.

Panksepp, J. (1998). Affective Neuroscience: The Foundations of Human and Animal Emotions. New York: Oxford University Press Inc..

Plháková, A. (2003). Obecná psychologie. Praha: Academia.

Vašina, L. (2010). Komparativní psychologie. Praha: Grada.

Wendt, M. (2011). How Horses Feel and Think. Richmond: Cadmos Publishing Ltd..

 

 

Späť na Myslenie koní