Stráviteľná energia


Energiu kôň potrebuje jednak pre prácu hladkých a priečne pruhovaných svalov, ale aj pre rôzne chemické reakcie v tele (enzymatické reakcie, syntéza hormónov, nervové impulzy, rast...). Kôň ju získava z potravy – predovšetkým zo sacharidov a veľmi obmedzene aj z tukov. Pri hladovaní míňa najprv zásoby glykogénu, potom zásoby tuku a napokon rozkladá proteíny zo svalov. Energia sa stráca aj vylučovaním (trus, moč, pot, plyny...).

Ako sa zisťuje stráviteľná energia (SE)

V kalorimetri sa spáli určité množstvo určitej potravy, meraním teploty vody okolo sa zistí, koľko energie sa uvoľnilo = hrubá energia (anglicky gross energy = GE). To isté sa urobí s trusom vyprodukovaným po skonzumovaní tejto potravy a jeho energia sa odpočíta od GE. Tým získame stráviteľnú energiu, teda SE (anglicky digestible energy = DE). Tento údaj nájdeme na štítkoch priemyselne spracovaných krmív, väčšinou v MJ alebo Mcal (1 Mcal = 4,18 MJ) na 1 kg krmiva (prípadne na jednu dávku krmiva alebo na celé balenie – to je dosť podstatný rozdiel, ktorý si treba všimnúť!).

Dospelý, zdravý, cca 500 kg vážiaci kôň, ktorý nepracuje alebo pracuje len ľahko (rekreačné jazdenie niekoľkokrát do týždňa), potrebuje asi 15-18 Mcal energie denne, ktorú by mal prijať v asi 2% svojej váhy v sušine. To znamená cca 12 kg kvalitného lúčneho sena pre 500 kg koňa. Potreby sa líšia podľa veku, záťaže, zdravotného stavu, u žrebných a kojacich kobýl, u plemenných žrebcov (viď posledný článok v seriáli).


Použité zdroje a literatúra:
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha:
Metafora.
coursera.org – Equine Nutrition Course

Späť na Výživu