Anatómia kopýt

Kosti, chrupavky, šľachy a väzy

Dolnú časť končatiny koňa tvoria tri hlavné kosti – sponková, korunková a kopytná. Tieto kosti sú jedna s druhou pospájané kladkovými kĺbmi, ktoré umožňujú dosť výrazný pohyb dopredu-dozadu, no len minimálny pohyb do strán – to preto, aby bola končatina dobre stabilizovaná na nerovnom povrchu. Sponková kosť by mala ideálne (pri pohľade zboku) so zemou zvierať uhol len o niečo málo ostrejší než predná stena kopýt – pri príliš strmých sponkách bude tlmenie nárazov nedostatočné (budú trpieť kosti a kĺby), pri príliš šikmých („mäkkých“) sponkách budú zas nadmerným napínaním trpieť šľachy. Na sponkovú kosť sa zozadu upína medzikostný sval (nie je to sval, ale väz!) a po malých sezamských kostičkách (na zadnej strane sponkového kĺbu) sa kĺžu šľachy ohýbačov prsta. Tento kladkový systém umožňuje napínanie šliach bez trenia o kosti aj pri veľkom preťažení sponiek (trysk, skoky...). Korunková kosť má približne tvar kocky, spája sponku s kopytom. Jej zadný horný okraj (tzv. „opierka“) je miestom, kam sa upínajú šľachy povrchového ohýbača prsta (ohýbajú končatinu). Korunková kosť končí kladkovitou kĺbnou plochou, ktorou sa spája s kopytnou kosťou. Keď sa z prostriedku tohto kĺbu spustí kolmica so zemou, mala by rozdeľovať kopyto na dve rovnako dlhé polovice. Kopytná kosť má tvar vzadu otvoreného valca, dozadu z nej vybiehajú dve ramená, jej spodná predná hrana je v zdravom kopyte rovnobežná so zemou a smerom dovnútra je kopytná kosť vyklenutá nahor v uhle asi 10° (preto sa na stredovom priereze zdá, že visí šikmo, ale nie je to tak). Na prednej strane kopytnej kosti sa na jej vrchole nachádza malý výrastok, tzv. „čapička“, na ktorú sa upínajú šľachy naťahovača prsta (vystierajú končatinu). Kopytný kĺb, teda spojenie korunkovej a kopytnej kosti, je zozadu posilnený malou sezamskou kostičkou, strelkovou kosťou. Táto chrupavkou pokrytá kostička umožňuje hladké kĺzanie šliach hlbokého ohýbača prsta (ohýbajú kopyto a s ním aj celú končatinu). Kopytné chrupavky sú mäkké štruktúry, ktoré zozadu a zo strán chránia kopytný kĺb a sú základom pätiek. Ich horný okraj prebieha rovnobežne s korunkovým okrajom, tesne nad ním. Väzmi sú spojené so všetkými troma kosťami prstu. Toto je teda pevný vnútorný základ kopyta, ktorý drží všetko na svojom mieste a umožňuje pohyb – na kosti upnuté šľachy totiž vyššie v končatine pokračujú ako svaly a tie svojím sťahovaním a uvoľňovaním dávajú do pohybu kĺby.


Kožný kryt

Kosti, väzy a chrupavky kopyta obklopuje zvláštny kožný kryt – na rozdiel od kože na zvyšku tela neprodukuje chlpy, ale rohovinu. Preto je táto „koža“ veľmi bohato prekrvená a nazýva sa kopytná škára. A ako sa do nej dostáva okysličená krv so všetkými potrebnými stavebnými látkami a živinami? Keďže kopytná a strelková kosť nemajú okosticu (obal kostí, ktorý býva popretkávaný cievami a nervami), sú v nich otvory, cez ktoré sa do nich rozvádza krv so živinami. Dve prstné tepny vstupujú do kopyta oddelene, každá jedným otvorom, a vo vnútri sa spájajú do tzv. terminálneho oblúku. Tento sa rozvetvuje po celej kosti a malé tepničky vychádzajú po stranách kopytnej kosti. Ústia do lamelovej škáry (pevne zrastená s kopytnou kosťou) – to je jej zásobenie krvou. Tepničky, ktoré vychádzajú z kopytnej kosti pri jej spodnom okraji, sa spájajú do tzv. obvodovej tepničky – tá zásobuje krvou škáru chodidla. Odkysličená krv sa nevracia rovnakou cestou, žilky prebiehajú len lamelovou a chodidlovou škárou a spájajú sa do dvoch hlavných prstných žíl – tie potom odvádzajú odkysličenú krv hore končatinou smerom k srdcu. Kopytná škára je živá, teda citlivá časť kopyta – takže je aj dobre zásobená citlivými nervovými zakončeniami. Časť ich vedie rovnobežne so spodným okrajom kopytnej kosti (vnímanie povrchu, citlivosť na tlak či prisilné bočné zaťaženie...) a časť pozdĺž korunkového okraja (cez rúrky steny kopyta sem prichádzajú informácie o tlaku podkladu). Kopytná škára teda pokrýva celú kopytnú kosť a chrupavky, zo strán aj zospodu a tvorí rôzne druhy rohoviny – preto rozlišujeme päť úsekov kopytnej škáry:

Hraničná škára – je to prechod od ochlpenej kože korunky ku kopytnej škáre, široký asi 5 mm, na dotyk je akoby zamatová, vo vlhku nabobtná, aby chránila v tomto mieste tenkú rohovú stenu.

Korunková škára – nazýva sa aj korunkový val, široká je asi ako prst, pri pätkách ostro zahýba dolu a dovnútra a prechádza do škáry rázvoriek, ktorá končí asi v polovici dĺžky strelky. Tiež má jemný povrch, no jej papily (rohovinové rúrky) sú oveľa silnejšie a sú základom odrastajúcej rohovej steny (ako rastú, posúvajú sa rovnobežne so zemou k spodnému okraju kopyta; tvoria kopytnú stenu).

Lístková škára – pokrýva celú kopytnú kosť a chrupavky od korunky až po chodidlo. Nachádza sa tu asi 600 zvislo uložených lístkov, ktoré produkujú mäkkú spojivovú rohovinu, ktorá sa pevne zlepuje s tvrdou rohovinou steny – takto sú kopytná kosť a kopytná stena spolu spojené akoby „suchým zipsom“. Rohovina steny ťahá lístkovú rohovinu počas svojho rastu dolu a na vnútornej strane nosného okraja kopyta potom vidíme tzv. bielu čiaru – nepigmentovanú lístkovú rohovinu. Tam sa spája aj s rohovinou chodidla a drží pokope chodidlo a stenu. Vďaka pevnému väzivovému spojeniu kopytnej kosti s touto škárou kopytná kosť vlastne „visí“ v rohovom puzdre.

Chodidlová škára – pokrýva spodnú stranu kopytnej kosti a kopytných chrupaviek, teda smerom dozadu vybieha v dvoch klinovitých ramenách. Jej papily produkujú tvrdú rohovinu chodidla a tiež mäkkú spojivovú rohovinu – preto je rohovina chodidla mäkšia než rohovina steny. Keďže rohovina chodidla nerastie priamo dolu, ale šikmo dopredu, rastie „pomalšie“ ako rohovina steny.

Strelková škára – lúčovito sa rozširuje od stredu chodidla k zadným výbežkom kopytnej kosti, je poskladaná do akýchsi záhybov. To umožňuje rozťahovanie strelky vždy, keď kopyto dopadne na zem. Opätovné stiahnutie strelky zabezpečujú väzivové vlákna, ktoré spájajú protiľahlé strany strelky a vďaka obsahu chrupavkových buniek je umožnené dobré tlmenie nárazov. Škára strelky produkuje veľmi mäkkú rohovinu, priam predurčenú na pruženie. Zaujímavosťou je, že v záhyboch strelky sa nachádzajú potné žľazy, ktoré vylučujú tekutinu s nízkym (kyslým) pH, čím chránia mäkkú strelku pred prílišným vysušením či naopak hnilobnými procesmi – samozrejme však len do istej miery, nie sú „všemocné“. :)


Rohové puzdro

To je samotné „kopyto“, ktoré máme možnosť vidieť zvonku. Je to vlastne neživý „odpad“ – rohovina je zmesou látok, ktoré už telo nepotrebuje (hlavne bielkovín, no dokonca aj škodlivín). No celé kopyto sa neskladá z rovnakej rohoviny – rôzne úseky kopytnej škáry totiž produkujú rôzne typy rohoviny:

Korunková obruba – vyrastá z hraničnej škáry na hranici chlpov korunky. Je to tenká vrstva rohoviny, ktorá má jednu veľmi dôležitú schopnosť – vo vlhku nabobtná, teda uzavrie vlhkosť v kopyte, aby neskôr príliš nevyschlo. Táto obruba môže byť vo vlhkom počasí jasne viditeľná ako vydutý šedastý val okolo korunky. Rohovina korunkovej obruby odrastá smerom dolu a pokrýva v tenkej vrstvičke celú stenu kopyta až k zemi ako „glazúra“ – čím ho chráni pred vysušením. Preto sa nemá v žiadnom prípade obrusovať rašpľou!

Rohová stena – vyrastá z korunkovej škáry, je tvorená tvrdými rohovými rúrkami (prebiehajú navzájom rovnobežne priamo od korunky k spodnému okraju kopyta) a mäkkou spojivovou rohovinou (navzájom „zlepuje“ rúrky, drží celú stenu pružne pohromade). Od hrúbky korunkovej škáry závisí aj hrúbka steny. Väčšinou mávajú široké kopytá hrubé steny a tenké steny mávajú úzke kopytá. Hrubé steny bývajú aj mäkšie ako tenké steny, pretože tvrdých rohových rúrok  je vo všetkých kopytách približne rovnaký počet – takže väčšia hrúbka steny je spôsobená väčším množstvom mäkkej spojivovej rohoviny. To súvisí s povrchom, po akom sa určité plemeno či typ celé generácie pohyboval – na mäkkú pôdu treba logicky širšie kopytá (ktoré môžu byť aj mäkšie), naopak na pevný povrch musia byť kopytá tvrdé (teda sú aj užšie). Ak má kôň prirodzené podmienky (nonstop možnosť a motiváciu k pohybu po rôznych povrchoch), mesačne mu odrastie asi 1 cm rohovej steny – bez ohľadu na plemeno či hrúbku steny. Všeobecne platí: viac pohybu a živín – rýchlejší rast rohoviny (a naopak).

Lístková rohovina – mäkká spojivová rohovina, ktorá nikdy nie je pigmentovaná. Vyrastá z lístkovej škáry po celom vonkajšom obvode kopytnej kosti a nalepuje sa na rohovinu steny (sú spojené asi ako suchý zips), ktorá ju potom ťahá so sebou dolu, až k nosnému okraju kopyta. Tam lístkovú rohovinu vidíme ako tzv. „bielu čiaru“ – takže biela čiara nie je samotná škára, je to rohovina, ktorá z tejto škáry vyrastá! No jej celistvosť sa nesmie úpravami narušovať, pretože potom sa oslabuje spojenie kopytnej kosti s rohovou stenou, čo je veľmi nebezpečné.

Rohové chodidlo kopyta – skladá sa z tvrdých špirálovitých rúrok, ktoré sú navzájom pospájané opäť mäkkou spojivovou rohovinou. Chráni vnútorné štruktúry kopyta pred prílišným tlakom, infekciami a pod. Tvarom sa prispôsobuje tvaru kopytnej kosti – takže sa smerom do stredu vyklenuje nahor (asi ako plytký lievik). So stenou sa chodidlo spája prostredníctvom spojivovej rohoviny bielej čiary. A keďže rohovina chodidla nerastie kolmo k zemi, ale šikmo dopredu, jej hrúbka sa o 1 cm zväčší až za cca 3 mesiace – preto chodidlo nemožno strúhať v rovnakej miere ako stenu!

Strelka – je útvar z mäkkej rohoviny (tiež schopnej vo vlhku nabobtnať) vklinený medzi zadné výbežky chodidla, od chodidla ju oddeľujú bočné strelkové brázdy. Vzadu strelkové ramená prechádzajú do mäkkých pätiek a medzi nimi je stredná strelková brázda. Prítomnosť tejto „jamky“ je dôležitá najmä pre kone pohybujúce sa na mäkkom teréne, kde je kopytný mechanizmus zabezpečovaný rozťahovaním strelky. Strelka je ľahšie zraniteľná než tvrdé chodidlo, preto s ňou treba zaobchádzať opatrnejšie. Takisto ako na chodidle, aj tu rohovina rastie šikmo dopredu.

Rázvorky – sú časťou rohovej steny (korunková škára zabieha od pätiek prudko dovnútra, na chodidlo, a produkuje rohovinu rázvoriek), takže majú aj podobné vlastnosti. Keďže sú rázvorky tvrdšie než chodidlo, opotrebúvajú sa pomalšie – slúžia ako protišmykové hrany. No ak sú stimulované nedostatočne (málo pohybu po tvrdom), začnú prerastať naplocho cez chodidlo a potom tlačia a bránia fungovaniu kopytného mechanizmu.

Optimálny tvar rohového puzdra – nájdeme ho u takmer všetkých voľne žijúcich koní a u takmer každého novonarodeného žriebäťa. Napomáha správnemu uloženiu kostí voči zemi (aj voči sebe navzájom), stabilizácii kĺbov a čo najmenej namáhavému prenášaniu váhy pri pohybe. Predná stena kopyta by tak mala so zemou zvierať uhol asi 45° u predného kopyta, 55° u zadného kopyta. Keď sa pri pohľade spredu vedie zvislá čiara stredom sponky, mala by rozdeľovať kopyto na dve symetrické polovice. Spredu má byť korunka rovnobežná so zemou, zboku má okraj korunky zvierať so zemou uhol asi 30°. Pätky by mali byť vysoké max. 3,5 cm a mali by byť nanajvýš rovnobežné s prednou stenou kopyta (nemali by zvierať so zemou ostrejší uhol), navzájom majú byť rovnako dlhé. Pri pohľade na chodidlo zospodu má strelka siahať asi do 2/3 chodidla a vzdialenosť od jedného rohu strelky doprostred okraja chodidla sa má rovnať šírke chodidla v jeho najširšom bode (viď pripojené obrázky). To však samozrejme neznamená, že všetky zdravé kopytá majú mať navlas rovnaký tvar aj veľkosť! Nie, treba rešpektovať plemenné odlišnosti a tiež prevažujúci typ povrchu, po ktorom sa kôň pohybuje – no základné uhly a pomery by mali byť vždy dodržané, aby mohlo byť dlhodobo udržané zdravie kostí, kĺbov, chrupaviek, aj rohového puzdra.



Predné kopyto.

Zadné kopyto.



Použité zdroje a literatúra:
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha: Metafora.
Strasser, H. (2009). Celostí ošetřování kopyt koní. Český Těšín: Nakladatelství Růže.

Späť na Kopytá