Moderná vs. klasická drezúra

V tomto článku Vám skúsim priblížiť, čo to vlastne drezúra je, prečo je vo výcviku koňa dôležitá, ako vyzerala kedysi, ako vyzerá dnes a hlavne – ako by vyzerať mala. Ak Vás táto téma zaujíma, rozhodne čítajte ďalej – no ak sa neradi zamýšľate nad vecami do hĺbky a priťahuje Vás skôr len trblet povrchnosti, zrejme Vás to baviť nebude a najlepšie urobíte, ak tento článok rovno zavriete. ;-)

Plus ešte musím opäť upozorniť, že tu bude reč aj o vyšších stupňoch jazdeckého umenia, než na ktorom sa v súčasnosti sama nachádzam – takže logicky so mnou nemusíte súhlasiť... Ale hovorím tu o svojich vzoroch, o tom, ako si myslím a cítim, že by to tam „vyššie“ malo ideálne vyzerať... A starí majstri to dosvedčujú. :)


Drezúra – čo je to?

Drezúra sa všeobecne dá definovať ako „fyzický a psychický nátlak slúžiaci k napodmieňovaniu určitého správania u zvierat“ (encyklopedická definícia). Áno, je to tak a v tomto svetle je akákoľvek činnosť, ktorú koňa učíme, drezúrou (aj keď je to možno len zdvihnutie kopyta na vyčistenie na slovko „nohu“)! Pretože kôň nerozlišuje, či ide o drezúrnu, parkúrovú, westernovú hodinu alebo len o vychádzku – lebo vždy od neho vyžadujeme určité reakcie na určité pokyny. A aj to je v tomto širokom zmysle drezúra!

Avšak v užšom zmysle slova sa dá drezúra chápať ako „výcvik koňa takým spôsobom, aby sa podvolil vôli jazdca dobrovoľne a so sebaistotou, bez akejkoľvek ujmy na jeho prirodzenom pohybe, a to za použitia jemných, logicky zoradených cvičení, založených na prírodných zákonitostiach rovnováhy a harmónie“ (klasická definícia). Ak si túto vetu prečítate viac ráz po sebe a naozaj ju aj pochopíte, dá Vám to veľmi dobrú odpoveď nielen na to, čo je to drezúra, ale aj ako by mala vyzerať – premýšľajte nad tým! ;-)

Mojimi slovami, drezúra by mala byť dôkladnou, ohľaduplnou a hlavne postupnou prípravou koňa na to, aby dokázal po celý svoj život nosiť jazdca bez ujmy na svojom (alebo jazdcovom) fyzickom či psychickom zdraví a aby bol stále mocnejší, krajší a spokojnejší. A myslím, že toto je cieľom každého dobrého majiteľa koňa, ktorý má svojho štvornohého miláčika naozaj rád – preto by sa drezúrna príprava, bez ohľadu na konkrétne zameranie koňa a jazdca, nemala nikdy zanedbávať!


Drezúra – prečo a načo?

Ako som už načrtla v predošlom odstavci, úlohou drezúrneho výcviku by malo byť hlavne zlepšovanie a udržiavanie zdravia koňa pod jazdcom. Myslím, že každý normálny jazdec chce, aby bol jeho kôň zdravý a aktívny čo najviac rokov, no bohužiaľ často (väčšinou nevedomky) robia ľudia všetko pre to, aby dosiahli pravý opak. :-/ A reč je tak o rekreačných, ako aj o súťažných jazdcoch – prví robia poväčšinou primálo, druhí zas priveľa a hlavne skoro vždy nesprávne (z biomechanického i psychologického hľadiska). Ak je však drezúrny výcvik správny, upevňuje u koňa správne pohybové vzorce, postupne, pomaly ho učí pohybovať sa ľahko a elegantne a zapájať tie správne svaly (čím šetrí jeho kĺby a šľachy a posilňuje správne svalstvo)... Ak sa mám vyjadriť konkrétne, dobrý drezúrny výcvik koňa naučí aktívne používať zadné končatiny, natiahnuť krk dopredu-dolu, tým vyklenúť a uvoľniť chrbát a neskôr postupne prenášať čoraz viac váhy na zadné končatiny a zároveň stále viac napriamovať krk, a teda odľahčiť ľahšie opotrebovateľným, predným končatinám.



Kôň bez kvalitného drezúrneho výcviku sa nedokáže pod jazdcom niesť tak, aby mu dlhodobo slúžilo zdravie – časom sa nevyhnuteľne objavia problémy so svalstvom, chrbticou, šľachami a kĺbmi končatín... A ak je „drezúrny“ výcvik nesprávny, často sa dostavujú aj nepríjemné psychické problémy.

Správny drezúrny výcvik okrem toho robí koňa psychicky stabilnejším, odolnejším, oduševnenejším a celkovo spokojnejším. Pretože aj keď sa to nezdá, kôň si časom začne uvedomovať, že je mocnejší, že zvláda viac ako predtým, že je mrštnejší a elegantnejší... Získa zdravé sebavedomie, je si sám sebou istejší... Náročné drezúrne cviky ako pirueta, piafa, pasáž, španielsky krok a klus, leváda... sú všetko pohyby, ktoré prirodzene kôň predvádza aj vo voľnosti, keď chce zaimponovať iným koňom (najčastejšie žrebec kobylám alebo žrebce navzájom pri rituálnych hrách a súbojoch). Okrem toho pri jemnom výcviku založenom na pozitívnej motivácii si kôň a jazdec vytvoria krásny vzťah plný vzájomnej hlbokej úcty, dôvery a radosti zo spoločných chvíľKrásnym dôkazom sú videá od iniciatívy „IntrinZen“, napr. toto: https://vimeo.com/186043215

Takže či už je kôň skokan, drezurák, chodí endurance, military či westernové drezúrne alebo dobytkárske disciplíny alebo je „len“ rekreačným koňom, kvalitná drezúrna príprava by mala patriť do jeho výcviku už od obsadnutia. Je celkom jedno, v akom sedle človek sedí – ak sa riadi prapôvodnými princípmi rešpektujúcimi konskú biomechaniku, dokáže koňa posilniť a udržať mu dlhodobo zdravie. Preto si myslím, že drezúra by nemala obísť výcvik žiadneho koňa.


Klasická drezúra – jazdecké umenie

Čo to vlastne je? Mnohí si pod tým predstavia dnes také populárne „barokové jazdenie“ v dobových sedlách a kostýmoch, so zdobenými uzdečkami a dlhými esovitými pákami... Niekomu sa zas vybavia smiešne obrazy z 18. storočia, na ktorých sú kone nesmierne tučné, akoby napufkané a nožičky majú zas tenké ako špajdle a jazdci majú nohy vystreté a natiahnuté dopredu až kdesi pred koňa... :D Tá druhá skupina je bližšie k pravde, i keď nie tak celkom – klasické jazdenie totiž vôbec nie je o výstroji či kostýmoch, to ani náhodou! V skutočnosti korene klasického jazdenia siahajú až do staroveku, ku Xenofónovi (žil okolo roku 430 p.n.l.). Jeho dielo „O jazdeckom umení“ má ešte dnes obrovskú hodnotu a pravdy v ňom ukryté oceňujú všetci skutočne dobrí drezúrni majstri!

Po temnote stredoveku (hrôzostrašné uzdenie a výcvikové techniky ako podržanie ježka, sviečky, či mačky pod chvostom lenivého koňa a podobne), zažilo klasické jazdecké umenie najväčší rozmach v období renesancie, klasicizmu a osvietenstva (v 17.-18. storočí, ešte aj začiatkom 19. storočia). Veľkí majstri ako A. de Pluvinel, La Guérinière, L. Hunersdorf či F. Baucher učili jemnému výcviku koní založenému na prirodzených zákonoch pohybu a rovnováhy – na starých obrazoch a rytinách vidíme len silné, na zadku posadené, mocné kone s hrdým nesením, väčšinou na mierne povolenej oťaži, nikdy nie za kolmicou...


Klasické vzdelávanie koní môžeme ešte našťastie stále vidieť aj dnes – vo vysokých jazdeckých školách a niektorých žrebčínoch.

No potom už začalo prichádzať baroko so svojou zbytočnou zložitosťou a prezdobenosťou, hĺbku skutočného porozumenia nahradil lesk povrchnosti a drezúra začala pomaly upadať. Samozrejme, aj v tejto dobe sa ešte našli skutoční majstri (generál L’Hotte, J. Fillis, F. F. de Kerbrech, L. Seeger...), no „main streamom“ sa začali stávať pochybné metódy... Do popredia sa začalo dostávať – dnes bežné – riešenie dôsledkov namiesto príčin, okamžité silové potláčanie akéhokoľvek odporu koňa (napr. „slávne“ vynájdenie prevliečok vojvodom z Newcastlu)... Začiatkom 20. storočia, kedy sa začal rozvíjať jazdecký šport, sa jazdeckou veľmocou stalo Nemecko, a teda udávalo aj hlavný smer vývoja (ako to dopadlo, si povieme neskôr). No aj napriek nepriaznivej situácii sa aj v tejto dobe ešte našlo niekoľko výnimočných talentov, ktoré odmietli podriadiť sa nezmyselným a kone poškodzujúcim pravidlám – aby som vymenovala aspoň tých najznámejších: O. Lörke, N. Oliveira, W. Seunig, generál Decarpentry, E. Beudant, generál Podhajski, J. Neckermann... Títo všetci trvali na jemnom a postupnom vzdelávaní koňa klasickými, prirodzenými metódami, ktoré rešpektujú a uchovávajú bytosť koňa, jeho telo i dušu.

Klasické jazdecké umenie je stelesnením definície drezúry. Skutočne sa snaží čo najlepšie ju naplniť, jej hlavným cieľom je zdravý a šťastný kôň a čo najlepší súlad s jazdcom. Väčšmi než na presnosti prevedenia cvikov mu záleží na korektnosti pomôcok a celkového výcviku a na udržaní ľahkosti, elegancie a oduševnenosti! Kto sa dá na cestu klasického jazdenia, má pred sebou dlhú, priam celoživotnú cestu, ktorá nikdy nekončí – no práve v tom je tá krása! A aj keď v dnešnom modernom drezúrnom športe takýto jazdec asi nenájde veľa pochopenia, namiesto stužiek a medailí mu bude iste najlepšou odmenou zdravý, šťastný a oddaný konský partner – a to po dlhé roky, nie len na tých „15 minút slávy“. Ako hovorí môj najväčší vzor, dánsky majster Bent Branderup – „Drezúra tu je pre koňa, nie kôň pre drezúru!“ (Mimochodom, tento úžasný človek akademickým jazdením zachránil koňa, ktorý oslepol a mal tri zlomené nohy. Klasickými cvičeniami mu navrátil zdravie, ktoré si potom užíval do veku vyše 30 rokov.)


Moderná drezúra – športové jazdenie

Nuž a teraz porovnajte sami. Spĺňa moderná drezúra ešte pôvodnú definíciu drezúry, na ktorú sa odvoláva vo svojich stanovách FEI? Naozaj robí kone zdravšími a šťastnejšími? Vytvára medzi jazdcom a koňom plnohodnotný, hlboký vzťah a posilňuje koňa psychicky? Je založená na prirodzených princípoch konského pohybu a rovnováhy? Rešpektuje a uchováva  pôvodné jazdecké umenie v jeho nezmenenej forme??? Poznajúc všetky fakty, bohužiaľ ani na jednu z týchto otázok nemôžem odpovedať kladne. :-(

To, čo dnes na opracoviskách a drezúrnych obdĺžnikoch v 99% prípadov vidno, je skutočne na zaplakanie. Moderná drezúra sa stala športom, ktorý vyznáva rýchlokvasený „výcvik“, ktorý kone poškodzuje tak fyzicky, ako aj psychicky, len pre vidinu úspechov a výhier, ktoré ukoja nesmierne ľudské ego. Samozrejme, že aj dnes súťažia tiež normálni jazdci, ktorým na ich koňoch skutočne záleží a trénujú ich správne a ohľaduplne – no je ich žalostne málo a väčšinou sa nikam ďaleko nedostanú, pretože kolbiská buď znechutene opustia alebo sa neumiestňujú kvôli tomu, že ani podľa rozhodcov už dnes korektne cvičený kôň proste nie je „in“. :-/

O čom vlastne hovorím? Tak konkrétne – o celkovo sebeckom prístupe k veci, o prekrútenej stupnici výcviku koňa, o nevhodných výcvikových pomôckach a o nevhodnom používaní tých vhodných, o neprirodzených praktikách, ktoré odporujú anatómii, fyziológii i psychológii koňa, o neprirodzenom spôsobe chovu športových koní... A všetky tieto veci nevadia len mne či pár ďalším nadšencom – vážne a naliehavo o nich hovoria majstri klasického jazdeckého umenia, veterinári a konskí fyzioterapeuti po celom svete! Síce ich už teraz našťastie počúva stále viac ľudí, no ešte stále je to veľmi málo. A FEI stále povoľuje ďalšie a ďalšie ohavnosti (napr. nekontrolované uťahovanie nánosníkov, používanie prevliečok aj na opracoviskách, LDR...), pričom sa vo svojich pravidlách naďalej drzo odvoláva na La Guérinièra, aj keď každým svojím činom dupe po jeho hrobe ako slon... :-( Dokonca FEI  hneď úvodom svojich stanov tvrdí, že jej hlavnou úlohou je „uchovávať pôvodné jazdecké umenie v jeho nezmenenej forme“!!! Na to sa dá povedať jediné – no comment...


„Moderne“ cvičený kôň, stuhnutý, s prehnutým chrbtom, zarolovaný, so zadnými nohami šuchtajúcimi sa bez života za telom a so zlomeným duchom. Toto je to „robenie koňa zdravším a šťastnejším“?! (opracovisko GP v parkúre)

Dnešná drezúra už nie je umením, je to len šport – ktorý chce výsledky rýchlo a bez zádrhelov. Preto si násilím vynucuje poslušnosť koní (prevliečky, na doraz dotiahnuté švédske nánosníky, ostrohy na príliš nízkom stupni výcviku...), rieši iba dôsledky problémov a kašle na ich príčiny a namiesto toho, aby jemne rozvíjala prirodzený potenciál koňa, ho väčšinou iba przní a prekrúca do akejsi zvrátenej ukážky absolútneho otrockého podriadenia jednej bytosti druhej. Modernej drezúre nezáleží na tom, či bude výsledok krásny, harmonický, oduševnelý, s „légèreté“ (ľahkosťou) – chce len, aby bol okamžitý a presný, bez ohľadu na použité prostriedky. No tak ako všade ide, ani tu v skutočnosti neplatí ono alibistické, inkvizičné heslo: „Účel svätí prostriedky“! Dokazuje to aj priemerný vek drezúrneho koňa, ktorý odchádza zo športu do dôchodku – 8 rokov. Pričom je dobre známe, že kone v klasických školách (Španielska jazdecká škola vo Viedni a pod.) predvádzajú aj tie najťažšie prvky drezúry v zdraví ešte v 25-30 rokoch veku! O čom to vypovedá...?

Ja osobne sa od modernej drezúry absolútne dištancujem – jediné dobré, čo pokrok v tejto oblasti priniesol, je snáď ľahký klus, skutočne... A je to veľká škoda, pretože všetci dúfame, že ľudstvo sa behom času dostane na vyššiu úroveň, ale bohužiaľ sa zatiaľ zdá, že to ide skôr opačným smerom...


Tak ako je to teda správne?

Samozrejme, môj názor je, že správne je to klasicky, no tiež nie som žiaden dogmatik. ;-) Myslím si, že človek by si mal vždy zachovať vlastný rozum a srdce a pozorne im načúvať – premýšľať a preciťovať veci, čo vidí, číta, počúva a sám robí... A vytvárať si vlastné, logické a hlavne podľa srdca správne názory. A keď sa objaví naozaj opodstatnený argument, bez váhania ich pružne prehodnotiť! ;-)

Mojím cieľom je proste mať zdravého a šťastného koňa, ktorý ma po dlhé roky bude môcť nosiť bez ujmy na zdraví. Preto jazdím a pracujem s koňmi zo zeme klasicky, pričom vždy rešpektujem individualitu každého koňa. Používam čo najmenej výstroja, čo najjednoduchšieho a najjemnejšie pôsobiaceho – žiadne vyväzovanie, žiadne masívne obnosky, žiadne sťahujúce nánosníky, žiadne biče ani šporne... Spájam klasické princípy s tréningom pozitívnou motiváciou, čo prináša neuveriteľné výsledky (keďže sa však takto kone učia veľmi rýchlo a veľmi dobre si naučené pamätajú, treba dávať veľký pozor, čo, ako a v akej postupnosti ich naučíme, aby to bolo naozaj biomechanicky správne a nie iba „akože“ napodobeniny cvikov, ktoré takto vôbec nemajú zamýšľaný fyzický efekt, ba až môžu uškodiť).






Riadim sa riadne vedecky overenými faktami, nie autoritami. Dnes je už našťastie kopu výskumov o tom, ako jazdec ovplyvňuje koňa svojou váhou, výstrojom, pomôckami, cvikmi (napr. aký vplyv má jazdenie v hyperflexii). Takže vzdelávajte sa, čítajte a kriticky posudzujte, čo sa dozviete. A podľa toho si vyberajte aj trénerov a veterinárov (bohužiaľ aj tí vám ešte stále často odporučia nevhodné výcvikové metódy, čo im pri rozsahu ich praxe ani nemožno príliš zazlievať). Len preto, že niekto má trénerskú licenciu a prax, ešte nemusí vedieť kone vzdelávať správne – dokazujú to dokonca aj olympijskí víťazi, ktorí predvádzajú len úbohé falošné piafy a nepekný pasážovaný predĺžený klus, pri ktorom kôň vyzerá ako bábka na povrázku... Samozrejme, tým ani náhodou nechcem zhadzovať všetky autority – dobrý tréner je neoceniteľným pokladom, no treba ho vedieť nájsť a rozpoznať.


A ako ďalej?

Všetci veľkí avatari dopadli zle, príkladom nám poslúži napríklad Galilei – jeho upálili, no o pár storočí jeho slávna veta „A predsa sa točí...!“ bola už prijímaná ako úplná samozrejmosť. A tak je to aj v drezúre – dávno zabudnuté princípy sa teraz začínajú oprašovať a prví priekopníci to majú najťažšie. No ak sa nevzdáme, tá zmena časom príde! Každý sa však musí snažiť sám – ísť príkladom, nenásilne, no vytrvalo. Bojom nikto nič nezmôže, pretože FEI je jeden veľký kolos, ktorý pár stovák nadšencov nepresvedčí...

Už sa to pomaly, pomaličky hýbe. Na veľkých súťažiach už začínajú víťaziť klasickejšie orientovaní jazdci (anglický tým napríklad, i keď s ozajstnými klasickými majstrami sa to stále nedá porovnávať), milovníci hyperflexie sa už netešia toľkej obľube. Prevaľujú sa škandály týrania koní týmito metódami, dostávajú pokuty a odstupujú od nich veľkí sponzori. Švajčiarsko zakazuje používanie prevliečok, používanie hyperflexie nielen na súťažiach, ale aj doma v tréningu, westernové súťaže 3ročných koní. V UK napríklad funguje spoločnosť „Classical Riding Club“, ktorú založila trénerka Sylvia Loch (autorka viacerých skvelých kníh o klasickom jazdeckom umení), môže sa do nej prihlásiť ktokoľvek a poriada aj vlastné súťaže, kde sa dodržiavajú klasické princípy. Ktokoľvek sa môže prihlásiť do kurzu akademického jazdenia Benta Branderupa alebo Straightness Training od Marijke de Jong, ktorí majú skvele prepracovanú metodiku a priebežne testujú svojich žiakov a udeľujú im certifikáty za dosiahnutie jednotlivých míľnikov výcviku. IntrinZen spúšťajú online kurzy zamerané na prepojenie klasického jazdeckého umenia a tréningu pozitívnou motiváciou. Connection Training sa zameriava predovšetkým na pozitívnu motiváciu, ale majú aj online kurz zameraný vyslovene na jazdenie a tiež využívajú mnohé klasické princípy. Inštruktori týchto majstrov a skupín prichádzajú na sústredenia už aj k nám, do Čiech, Rakúska... takže sa nemôžeme vyhovárať, že to máme ďaleko.

Samozrejme, mainstream tieto iniciatívy ešte ani zďaleka nezasiahli. Zatiaľ „klasici“ zostávajú viac-menej v ústraní a len sa ticho venujú svojej životnej úlohe s niekoľkými skalnými stúpencami a žiakmi. Ja však verím, že čoskoro sa to zmení, do drezúrnych obdĺžnikov i rekreačných jazdiarní sa vráti skutočné umenie a my budeme môcť opäť zažívať a sledovať ukážky nádhernej harmónie medzi koňmi a ľuďmi. :)



Použité zdroje a literatúra:
Branderup, B. (2014). Academic Art of Riding. Richmond Upon Themes, UK: Cadmos Publishing Ltd..
Heuschmann, G. (2012). Kdyby koně mohli křičet. Praha: Brázda.
Karl, P. (2008). Omyly moderné drezury. Praha: Brázda.
Beran, A. (2009). S respektem! Praha: Brázda.
Články N. Záliša v Jezdectví.
classicalriding.co.uk
connectiontraining.com
intrinzen.com
straightnesstraining.com

Posledná revízia: 9.5.2017