Základné prvky výživy - sacharidy

Alebo karbohydráty, základný zdroj energie pre kone. Delíme ich na:
* neštrukturálne:
– vo vode rozpustné: jednoduché cukry ako glukóza a fruktóza + fruktany (čiže polyméry fruktózy);
– vo vode nerozpustné: škrob;
trávené v tenkom čreve, pri veľkom množstve prenikajú do hrubého čreva a narúšajú mikroflóru);
* štrukturálne: vláknina – celulóza, trávená fermentáciou v hrubom čreve; štruktúru dáva rastline aj lignín (v starom sene, v slame), ale nie je to sacharid, je nestráviteľný a môže pôsobiť ako antinutrient.

Vláknina je základ diéty – obrusovanie zubov, produkcia slín, neutralizovanie pH v žalúdku, zdravá mikroflóra, pomalá energia, rovnomerná hladina cukru v krvi, teplo v zime, psychická pohoda.

S neštrukturálnymi sacharidmi opatrne – výkyvy hladiny cukru v krvi, pri prekrmovaaní narúšanie pH a mikroflóry v hrubom čreve, vyčerpávanie Langerhansových ostrovčekov vedúce k riziku vzniku metabolických porúch (IR = EMS, Cushing + schvátenie) u predisponovaných koní (genetika, obezita, málo pohybu alebo naopak nárazové preťažovanie, nesprávny tréning, zlé úpravy kopýt...).

Zdroje sacharidov

Tráva – obsahuje fruktany, jednoduché cukry, škrob, celulózu. Pre zdravého koňa v optimálnej kondícii (BCS 4-5) a s dostatkom pohybu nepredstavuje kvalitná pastva hrozbu, zo zdravotného aj psychologického hľadiska je pre koňa ideálnym zdrojom potravy, pretože pri pasení má kôň hlavu dole, obrusuje si nielen stoličky, ale aj rezáky, prijíma potravu postupne v malých dávkach počas celého dňa, nehrozia mu žalúdočné vredy, zároveň sa pomaly neustále pohybuje, socializuje sa pritom s ostatnými koňmi a je spokojný, pretože má neustály prístup k potrave (žutie upokojuje).
Čo je to však „kvalitná pastva“? Je to opak toho, čo si predstavujeme. Nie, nie je to šťavnatá, krásne pokosená zelená lúka. Je to skôr chudobnejšia, divokejšia lúka s odkvitajúcimi rôznymi travinami a bylinami. Kôň je evolučne nastavený na veľmi chudobnú flóru. Potrebuje tiež okusovať kôru nejedovatých stromov a krov, občas dokonca žerie aj ich listy. Kôň nepatrí na pastvu vysiatu pre kravy – nesmie žrať ďatelinu. Prehnojená pôda mu taktiež nesvedčí. Pozor aj na jedovaté rastliny. Pastvinu si treba najprv vhodne skultivovať, oživiť, aby sme na ňu mohli pustiť kone. Tiež sa o ňu treba pravidelne starať – zbierať denne trus, odstraňovať nálety, kosiť nedopasky, na konci pastevnej sezóny mulčovať, v blate kone na pastvu nepúšťať, pravidelne pastviny striedať, nenechávať ich vypásať „na koreň“.
Ak kôň prechádza na pastvu po období iba na sene (napr. cez zimu), treba ho na ňu zvykať postupne, aby sa črevná mikroflóra mala čas prispôsobiť a nedochádzalo k hnačkám či až kolikám alebo nebodaj až k schváteniu – trávu najprv necháme vyrásť aspoň na 10-15cm (v nízkej tráve je najviac cukru), kone vypúšťame v ranných hodinách (no nie za prízemných mrazov! vtedy tiež cukor ostáva v tráve a neukladá sa do koreňa), pridávame čas pasenia po 15 minútach denne.
Ak však kôň nie je zdravý – má nedostatok pohybu, trpí nadváhou (BCS 6 a vyššie), má metabolickú vadu alebo podozrenie na ňu, už sa v minulosti schvátil alebo na to máme podozrenie (prezradia krúžky na kopytnej stene, ktoré sa objavia pár mesiacov po epizóde schvátenia) – tak nemôže byť na pastvine buď vôbec, resp. na nej môže byť iba na obmedzenú dobu za konkrétnych podmienok. Tie podmienky sú vtedy, keď je obsah cukru v tráve najnižší. To je všeobecne u trávy staršej, v kvete (stúpa obsah vlákniny), vo večerných, nočných a ranných hodinách (po západe a pred východom slnka). Najnebezpečnejší je „vypasený výbeh“, kde naoko nie je „žiadna“ tráva, v skutočnosti tam je ale nízka tráva s vysokým obsahom cukrov a fruktanov – ak majú kone hlavy pri zemi, tak tam niečo proste žerú. Tiež je rizikové púšťať tieto kone na trávu medzi 10:00-18:00 (vrchol obsahu cukru v tráve je poobede cca medzi 14:00-15:00), v období sucha a nočných prízemných mrazíkov (vtedy je tráva v strese a neukladá cukor do koreňa). Na obmedzenie príjmu trávy môžeme použiť aj náhubok, no ten kone často stresuje a vyvoláva agresivitu ostatných koní voči koňovi s náhubkom – treba zvážiť, či plusy vo vašom konkrétnom stáde prevážia mínusy. Niekedy treba na čas koňovi úplne zobrať pastvu, keď sa akútne schváti, je ešte v nekompenzovanej fáze metabolickej poruchy, má obrovskú nadváhu... No akonáhle sa stav dostatočne zlepší (konzultujeme samozrejme s veterinárom), je dobré koňovi umožniť aspoň krátky čas denne sa pásť – potrebuje to najmä psychicky, dokonca jedna vedecká štúdia preukázala, že kone vo výbehu bez trávy (so senom) chudli pomalšie než kone, ktoré sa aspoň niekoľko desiatok minút denne mohli pásť – pretože stres bráni chudnutiu. Na druhej strane je pravda, že ak je kôň na pastvine dajme tomu 3 hodiny, môže za tú dobu skonzumovať rovnaké množstvo trávy ako za 12 hodín, pretože vie, že má obmedzený čas a rýchlo hlce. Preto rizikovým koňom musíme pobyt na pastvine obmedzovať oveľa výraznejšie, musia ho mať vymedzený doslova na minútu presne.

Lúčne seno – obsahuje jednoduché cukry, škrob, celulózu, lignín. Má byť voňavé, bezprašné, dostatočne presušené, malo by schnúť v tieni, na suchom a dobre vetranom mieste. Na farbe až tak nezáleží, hnedšie je seno, ktoré zmoklo (obsahuje menej živín, ale ak bolo dobre presušené, nevadí to, naopak pre kone na diéte je to výhoda). Nesmie byť hnilé, plesnivé, príliš čerstvé ani staré (kŕmime najskôr 6-8 týždňov od uskladnenia; seno staršie ako pol roka stratilo už väčšinu živín, je ale vhodné pre kone na diéte, len nesmieme zabudnúť dopĺňať im chýbajúce minerály, vitamíny a esenciálne aminokyseliny). Pre kone je vhodné seno v kvete z prvej seče; otava je nevhodná, je príliš sladká. Môže sa kŕmiť aj vo forme granúl (pre staré kone so zlými zubami), je vhodné ich namáčať.
Ak kôň nemá prístup k pastve, resp. kvalita pastvy ku koncu pastevnej sezóny klesá, musí mať nonstop prístup k senu. Sena však kôň nemôže prijať toľko, čo trávy, keďže je vďaka omnoho nižšiemu obsahu vody nutrične bohatšie – 500kg rekreačnému koňovi stačí za deň prijať cca 10-12kg sena, kdežto trávy by musel zožrať aj 50kg. Aby sa kone senom neprežierali a netlstli z neho (a aby sme nemali zbytočný odpad), seno nekŕmime voľne, ale zo zásobníkov na spevnenom povrchu, ideálne v sieťach pri zemi. Sieť s malými okami (od 5x5cm až po 3x3 cm pre kone na prísnej diéte) zabezpečí nulový odpad, obrus rezákov ako pri pasení (voľné seno si kone berú len pyskami, a tak si nedostatočne obrusujú rezáky; zo sietí si seno musia vytrhávať zubami, čím si ich zároveň obrúsia), niekoľkonásobné spomalenie žrania a zábavu na dlhé hodiny. Čiže kone sa nebudú prežierať, ale zároveň budú mať nonstop prístup k potrave, čo potrebujú k svojmu fyzickému i psychickému zdraviu. Aby sa zároveň aj dostatočne hýbali, treba seno rozdeliť do viacerých sietí a rozmiestniť ich ďalej od seba (ale tak, aby sme to my mali blízko – systém Paddock Paradise).
Ak máme koňa s nadváhou a/alebo metabolickou vadou a ani tieto opatrenia nestačia, ďalej môžeme znížiť obsah škrobu a jednoduchých cukrov v sene namáčaním (musí byť ponorené 1 hodinu, vyplavia sa však aj minerály, takže ich potom treba dopĺňať balancerom) alebo naparovaním (v špeciálnom stoji, takto sa uchovajú v sene ostatné živiny).
Voľne senom kŕmime iba kone vo vysokej záťaži (chodia pravidelne na skokové preteky, pracujú v lese a pod.), staré, podvyživené (BCS pod 4) a v tuhej zime – vtedy môže príjem sena v kg poriadne stúpnuť, až na 3-5% telesnej hmotnosti koňa, keďže fermentácia vlákniny vytvára ako vedľajší produkt teplo.

Lucerna – obsahuje jednoduché cukry, škrob, celulózu (a tiež veľa bielkovín a vápnika), obsahuje viac energie ako bežná pastva / lúčne seno. Môže sa kŕmiť v malom množstve čerstvá, vo forme sena (má byť krásne zelené, voňavé, s množstvom malých lístkov – zaobchádzať opatrne, drolia sa, v nich je najviac živín; nesmie byť hnedé, príliš tvrdé stonky, bez lístkov, pozor na pleseň) aj vo forme granúl (je vhodné ich namáčať, lebo pučia – obzvlášť pre kone staršie a také, čo hlcú). Nemala by tvoriť viac než tretinu kŕmnej dávky, jednak je energeticky bohatá, jednak nadbytok bielkovín preťažuje obličky a tiež netreba zabúdať, že je to bôbovitá rastlina, takže spôsobuje vo väčšom množstve plynatosť.

Repné rezky – obsahujú celulózu, pektíny (a veľa vápnika). Je to vlastne odpad z cukrovej repy pri výrobe cukru, ale jednoduchý cukor už neobsahujú. Dodajú takmer toľko isto energie ako rovnaké množstvo ovsa, ale uvoľňuje sa z nich oveľa pomalšie, postupnejšie, čiže je to bezpečnejší zdroj energie. Pektíny tiež podporujú zdravé trávenie, regenerujú črevnú mikroflóru (prebiotické pôsobenie). Repné rezky sa predávajú vo forme vysušených peliet, ktoré sa musia zalievať 4-násobkom vody minimálne na 1 hodinu pred kŕmením (pri zaliatí horúcou vodou stačí 10 minút, no treba ich potom nechať vychladnúť, aby sa kôň neobaril), keďže veľmi napučia. Nenamočené by mohli spôsobiť nebezpečné upchatie pažeráka. V lete ich nenamáčajte zbytočne vopred, aby vám nezačali kysnúť. Dávajte tiež pozor, aby ste nekupovali melasované repné rezky – melasa je síce chutná, ale je to samý cukor a tiež obsahuje množstvo železa, ktorého je našich slovenských senách už i tak prebytok (a paradoxne z toho môže byť kôň anemický, viď článok o Mineráloch). Okrem toho ju výrobcovia používajú na zníženie prašnosti krmiva – čo je spôsobené nízkou kvalitou vstupných surovín, môže ísť dokonca o plesne. Skrátka, melase v krmive sa vyhýbajte.

Ryžové otruby – obsahujú škrob (cca 23%) a tuky (17%). Väčšinou sa kŕmia kvôli obsahu tukov, no nesmieme zabúdať aj na to, že obsahujú pomerne dosť škrobu a započítať ho do kŕmnej dávky (preto napr. nie sú vhodné pre IR kone). Musia sa skŕmiť rýchlo, lebo tuky rýchlo oxidujú.

Obilniny – obsahujú škrob. Môžeme kŕmiť celé nelúpané zrná (obsahujú aj vlákninu a viac minerálov; typicky ovos), mačkané, šrotované, extrudované, peletované (ovos, jačmeň, kukurica). Mačkané a šrotované obilniny treba rýchlo skŕmiť, pretože ľahko podliehajú skaze. Pri priemyselne spracovaných krmivách (najmä pri peletách) si nemôžeme byť istí kvalitou vstupných surovín a často ani platnosťou údajov uvedených na štítku, dávame preto veľký pozor, čo kupujeme. Radšej zmesku, kde môžeme vizuálne aj čuchom skontrolovať jednotlivé zložky, než granule. Ideálne čerstvé od miestneho výrobcu a zároveň pestovateľa. Ešte lepšie je kupovať jednotlivé kŕmne suroviny zvlášť, z lokálneho zdroja, a doma si miešať zmesku na mieru našim koňom. Alebo kŕmiť vždy len jednou surovinou naraz a po čase ich obmieňať (so zmenami ale opatrne a pomaly). Spracovanie síce napomáha lepšiemu, rýchejšiemu vstrebávaniu živín v tenkom čreve, no na druhej strane aj ochudobňuje zrno o vzácne vitamíny a minerály – ideálne je kombinovať spracované a nespracované obilniny.
Ovos je asi najobľúbenejší, no mnoho majiteľov pozoruje, že kone sú z neho vzrušivejšie (i keď to nemá žiadnu oporu vo vedeckých dôkazoch). Jačmeň sa nesmie kŕmiť celý, je veľmi tvrdý, nestráviteľný, preto sa mačká, šrotuje či vločkuje. Kukurica sa používa na výkrm mäsových zvierat, nemala by patriť do výživy koní. Je ťažšie stráviteľná, musí sa vločkovať, šrotovať, extrudovať. Pre vysoký obsah škrobu sa môže skrmovať iba v malých množstvách. Je veľmi náchylná na napadnutie plesňami, na ktoré sú kone veľmi citlivé (koliky, neurotoxické účinky), čiernym koňom z nej hrdzavejú končeky chlpov.
Bezpečná dávka škrobu je 1 g na 1 kg živej hmotnosti koňa na dávku, 2 g na deň. Ovos obsahuje cca 50% škrobu, jačmeň cca 60% a kukurica až 70-75%. Čiže ak dáte 500kg vážiacemu koňovi v jednej dávke 1kg ovsa, už mu v tej istej dávke nemôžete dať nič ďalšie, čo obsahuje škrob, inak riskujete, že sa všetok škrob nestihne stráviť v tenkom čreve, prenikne do hrubého čreva a tam ho začnú tráviť baktérie, ktoré pritom produkujú okrem energie aj vedľajší produkt, kyselinu mliečnu, ktorá prekysľuje prostredie, čím zabíja baktérie a môže to spôsobiť až koliku či schvátenie. Celkovo to podporuje zápalové procesy v tele, časom môže viesť k chronickému schváteniu, k inzulínovej rezistencii. Pri kŕmení neštrukturálnymi sacharidmi sa riadime heslom – tak veľa ako treba, ale tak málo, ako sa dá. Väčšina rekreačných koní si celkom vystačí so senom, prípadne s pridaním repných rezkov a/alebo lucerny. Až kone v strednej a vysokej záťaži potrebujú navýšiť živiny aj tukmi (viď ďalší článok), prípadne ak to ešte stále nestačí, aj obilninami. Ak naozaj musíme kŕmiť škrobové krmivá, vždy najprv podávame seno a až potom jadro (jadro znižuje pH v žalúdku, podnecuje tak vznik a zhoršovanie žalúdočných vredov), nikdy neprekračujeme bezpečnú dávku škrobu.


Použité zdroje a literatúra:
Jackson, J. (2010). Paddock Paradise: Průvodce přirozeného ustájení pro koně. Star Ridge.
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha:
Metafora.
Skipper, L. (2005). Let Horses Be Horses. London: L. A. Allen.
coursera.org – Equine Nutrition Course

Späť na Výživu