Anatómia a fyziológia tráviacej sústavy koní

Kone sú neprežúvavé bylinožravce, t.z. trávia potravu prevažne enzymaticky (v žalúdku a tenkom čreve) a čiastočne fermentáciou pomocou priateľskej mikroflóry (v hrubom čreve).

Ústna dutina

Dospelý kôň má 36-42 zubov. Zuby sa žraním obrusujú, takže kôň ich má veľmi dlhé, ukryté v čeľustiach a počas života (cca do 25 rokov veku) sa mu stále vytláčajú, aby tým vyrovnávali obrus. Rezákmi (3+3 hore aj dole) si kôň odtrháva rastlinnú potravu. Ak kôň nie je na pastve a žerie len voľné seno, berie si ho pyskami, a teda si neobrusuje rezáky dostatočne, a tie potom môžu prerastať. Riešením sú slowfeederové siete so senom, z ktorých si kôň musí seno vytrhávať rezákmi a pekne si ich tým obrusuje. Jazykom ju rozmeľňuje v bezzubej časti papule, rozžúva ju črenovcami (3+3 hore aj dole) a stoličkami (3+3 hore aj dole) v zadnej časti ústnej dutiny (mechanické spracovanie). Správny skus a nezablokovaná činnosť temporo-mandibulárneho kĺbu sú nevyhnutné pre dôkladné spracovanie potravy, ale aj kostrovo-svalovú rovnováhu celého tela – kôň má preto žrať zo zeme a mať pravidelne kontrolovaný, prípadne upravovaný chrup (1-2x ročne). Ak kôň vypľúva šúľky sena, slabšie žerie, robí divé pohyby papuľou, zrazu sa zle uzdí, má problémy s priľnutím, zrejme má problémy so zubami, treba zavolať konského zubára. Dávajte si pozor, koho si zavoláte, pozisťujte si najprv referencie z viacerých zdrojov. Ideálne je, ak zubár pracuje ručnou rašpľou (predíde sa tým prílišnému zbrúseniu aj bolesti z prehrievania zubov) a mal by sontrolovať nielen zadné, ale aj predné zuby a celú ústnu dutinu a tiež nosové a prínosové dutiny, lymfatické uzliny. Žrebce (valachovia) majú ešte aj zakrpatené špiciaky (1+1 hore aj dole, pozostatky očných zubov) a cca u 40-60% koní vyrastajú aj zuby navyše, tzv. „vlčie zuby“ (1+1 iba hore pred prvými stoličkami), tie spôsobujú problémy s uzdením a priľnutím, takže sa zväčša vytrhávajú. Sliny sa vylučujú zo slinných žliaz (príušné, podjazykové a podčeľustné) iba za prítomnosti potravy v ústnej dutine. Zvlhčujú a zmäkčujú sústo a hlavne sú zásadité, čím pomáhajú zmierňovať kyslosť prostredia v žalúdku. Čím viac kg sušiny kôň prijme, tým viac slín sa vytvorí (35-40 l denne), prežuje až 70-90x za minútu. Kilo sena však žuje omnoho dlhšie než kilo ovsa.

Zuby koňa (obrázok z doctorramey.com).

Hltan a pažerák

Hltan – kôň nemôže naraz prehĺtať aj dýchať – problém pri používaní zubadla.

Pažerák – má asi 1,5 m a pevné zvierače na oboch koncoch, je z hladkej svaloviny (tá pohybuje tráveninou pozdĺž celej tráviacej trubice – peristaltika – pozitívne ju ovplyvňuje stály mierny pohyb) a zvnútra je vystlaný epitelovou sliznicou. Ak kôň príliš hlce alebo má málo vody, pažerák sa môže upchať – symptómami sú kašlanie, fŕkanie, hojné slinenie a biely výtok z nosa. Nutné okamžité veterinárne ošetrenie. Predchádzanie – namáčanie krmiva, dostatok čerstvej vody a ak kôň hlce, dať mu do žľabu tehlu, kŕmiť viackrát za deň v menších dávkach, pred jadrom podávať seno, aby kôň nebol hladný, oddeľovať kone v čase kŕmenia, aby nehltali zo stresu.

Žalúdok

Má kapacitu iba 8-15 litrov, preto nesmieme kŕmiť veľký objem naraz. Vedie doňho jednosmerný zvierač – kôň nemôže zvracať. Je to vak z hladkej svaloviny, zvnútra ho vystiela mukózna (v dolnej polovici; vylučuje hlien chrániaci žalúdok pred HCl) a nemukózna sliznica (v hornej polovici). Ideálne pH v hornej časti žalúdku je 6-7. No keďže HCl (pH 1,5-2) sa v žalúdku vylučuje stále, keď je prázdny (bez vyrovnávania pH zásaditými slinami), hrozí veľké riziko prekyslenia a vzniku žalúdočných vredov, obzvlášť v hornej, nechránenej polovici žalúdka. Toto riziko zvyšuje okrem hladovania (a práce s hladným koňom, keď HCl špliecha) aj kŕmenie veľkého množstva škrobu, časté a intenzívne používanie nesteroidných protizápalových liekov (napr. fenylbutazon) a stres. Potrava v žalúdku trávi okolo 30 min., dochádza tu len k drobnému štiepeniu bielkovín a tukov.

Žalúdok koňa – bielou je nemukózna sliznica, šedou mukózna sliznica (obrázok z omafra.gov.on.ca).

Tenké črevo

Je to tenká, cca 21 m dlhá trubica z hladkej svaloviny o objeme až 60 litrov (tretina tráviaceho traktu). Má tri časti – duodenum, jejunumileum; je vystlané klkmi. Prichádzajúca trávenina má pH 2,5-3,5, ktoré je neutralizované na 7-7,5 žlčou z pečene (cca 10 l denne, nemá žlčník) a hydrogénuhličitanom sodným z Brunnerových žliaz (v pankrease). Toto pH je dôležité jednak pre optimálnu aktivitu tráviacich enzýmov, jednak pre dobré vstrebávanie živín cez klky. Potrava tu trávi cca 90 min. a dochádza tu k štiepeniu škrobu na glukózu (amylázy), bielkovín na aminokyseliny (proteinázy) a tukov na mastné kyseliny (lipázy). Pozor, tenké črevo vie rozložiť a vstrebať naraz iba obmedzené množstvo škrobu (cca 1g na 1kg hmotnosti koňa), zvyšok prejde nestrávený do hrubého čreva a tam spôsobí problémy. V jejune dochádza k vstrebávaniu živín do krvného obehu. Niektoré potom putujú do pečene – tá ukladá glykogén, vitamíny a minerály, hormonálne reguluje ukladanie a uvoľňovanie živín v tele, filtruje toxíny. Langerhansove ostrovčeky v pankrease regulujú metabolizmus cukrov vylučovaním hormónov inzulínu a glukagónu.

Hrubé črevo

Je dlhé asi 7 m, ale má objem až 125 l, tvorí 60% tráviaceho traktu. Skladá sa zo slepého čreva (caecum), predného (veľký kolon – 4 nebezpečné zákruty) a zadného oddielu (malý kolon). Nedochádza tu už k žiadnemu enzymatickému tráveniu. Sliznica je lemovaná žľaznatými bunkami, ktoré vylučujú hlien. Potrava sa tu trávi fermentáciou za pomoci priateľskej mikroflóry. Tú tvorí vyše 400 druhov baktérií, húb a prvokov (väčšina doposiaľ neznáme druhy), ktoré premieňajú tráveninu bohatú na celulózu na prchavé mastné kyseliny a plyny. Pre správnu funkciu hrubého čreva je nevyhnutné udržiavať v ňom pH 6-7 – teda má doň kontinuálne prichádzať vláknina, nie nárazovo škrob (ktorý sa nestihol stráviť v tenkom čreve, lebo ho kôň zožral naraz priveľa). Keď mikroflóra trávi škrob, dochádza k prirýchlemu vzniku prchavých mastných kyselín a ako vedľajší produkt vzniká kyselina mliečna, ktorá znižuje pH a tým zabíja mikroflóru. Tým sa naruší nielen samotné trávenie, ale aj imunita, plus toxíny z odumierajúcich baktérií môžu spôsobiť zápaly v tele (napr. v kopytách – schvátenie). Mikroflóra sa dokáže čiastočne prispôsobovať typu prijímanej potravy, no trvá jej to, takže všetky zmeny v kŕmení musia byť postupné a nesmú ísť proti fyziológii trávenia.

Tráviaca sústava koňa – žltou tenké črevo, ružovou slepé črevo a veľký kolon, fialovou malý kolon a konečník (obrázok z grandmeadows.com).

Konečník, análny otvor

Po tom, čo sa v zadnom oddiele hrubého čreva vstrebá voda, nestrávené zbytky prichádzajú do asi 30 cm dlhého konečníka, ktorý končí análnym zvieračom (vôľou ovládateľný). Zdravý kôň vylučuje asi 8-10x denne, po jednotlivých koblížkoch, ktoré sa po dopadnutí na zem mierne rozpadajú. Nemali by v nich byť nepožuté zrná a steblá ani červy. Vždy v nich bude určité množstvo vajíčok rôznych druhov vnútorných parazitov, no ich počet by sa mal vhodným odčervovacím programom udržiavať na nízkych hodnotách.


Použité zdroje a literatúra:
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha:
Metafora.
coursera.org – Equine Nutrition Course

Späť na Výživu