Základné prvky výživy - lipidy

Alebo tuky. Pomalý zdroj energie, tuk dodá 2x viac energie než rovnaké množstvo sacharidu. Tuky tvoria mastné kyseliny, ktoré delíme na nasýtenénenasýtené (mononenasýtené a polynenasýtené). V kŕmení preferujeme tuky s vyšším podielom polynenasýtených mastných kyselín, navyše by mali mať správny pomer omega 3 6 kyselín4:1. Omega 3 chránia organizmus pred zápalom, oxidatívnym stresom, podporujú vývoj mozgu, chránia ho. Keď však naopak prevážia omega 6, podporuje to zápalové procesy v tele.

Pridávame ich do kŕmnej dávky, ak pastva a/alebo seno, lucerna, repné rezky nestačia pokryť energetické výdaje koňa (kone v strednej a vysokej záťaži, mladé, chovné, staré). Vhodné je ich pridávanie v období presrsťovania (začíname niekoľko týždňov pred začatím a končíme po dokončení presrsťovania), keďže to spotrebúva množstvo energie; nová srsť bude kvalitná, lesklá. Pozor na množstvo – kone nemajú žlčník. Predávkovanie sa prejaví hnačkou, mastnou stolicou.

Zdroje lipidov

Tráva – čerstvá pastva zväčša stačí, má dobrý pomer omega 3 a 6.

Rastlinné oleje – dobrý pomer omega 3 a 6 majú aj niektoré rastlinné oleje – ľanový, olivový, ostropestrecový (bodliakový), konopný, repkový, sójový (panenské za studena lisované). U sójového oleja pozor, aby nepochádzal z geneticky modifikovanej produkcie, ktorá býva postrekovaná glyfosátom (Round-up, potenciálny karcinogén); tiež obsahuje fytoestrogény, zvážiť jeho podávanie chovným žrebcom.
Pomaly môžeme zvyšovať množstvo max. na 100 ml na 100 kg hmotnosti. Väčšinou stačí okolo 2 dcl denne rozdelené v dvoch dávkach.
Rastlinné oleje, v ktorých prevažujú nasýtené mastné kyseliny obvykle nekŕmime (slnečnicový, kokosový, maslovníkový, palmojadrový), jedine na výnimočné schutnenie krmiva, zamaskovanie liečiva. Kokosový olej a bambucké maslo sú však vynikajúce na vonkajšie použitie na rany, ekzémy a pod..

Semená olejnín – najvhodnejšie sú ľanové a konopné (tieto obsahujú aj všetky esenciálne aminokyseliny); slnečnicové (žíhané) a tekvicové semienka s mierou, iba na spestrenie, nemajú taký dobrý pomer omega 3 a 6. Treba ich pomlieť, inak z nich kôň nezíska takmer žiadne živiny. Pozor na oxidáciu, pomleté semená sa rýchlo znehodnotia – čerstvo namleté vydržia v uzavretej nádobe, v chlade, tme a suchu max. 3-5 dní. Ich životnosť sa dá predĺžiť stabilizáciou pšeničnými otrubami (v pomere cca 2:1), potom vydržia aj niekoľko mesiacov v uzavretej nádobe v tme. Môžu sa aj extrudovať (čím sa však časť živín zničí), peletovať. Bezpečná dávka je do 100 g denne.
Mýtus o jedovatosti ľanových semienok – naozaj sa nemusia variť, pokojne sa môžu kŕmiť bez akejkoľvek úpravy (i keď je efektívnejšie pomlieť ich), výskum o jedovatosti kyanovodíku v šupkách bol robený na ľuďoch, takže kôň by musel zožrať niekoľko kg naraz, aby sa priotrávil. Ľanové semienka obsahujú aj slizové látky, ktoré sa vylúčia po namočení (stačí na 10 min. v studenej vode) a pôsobia liečivo na sliznicu čriev, čiže je vhodné ich pridávať do kŕmenia koňom zotavujúcim sa z hnačky, koliky, po užívaní antibiotík, podvyživeným...

Olej z tresčej pečene – je dobrým zdrojom omega 3 (DHA, EPA), vitamínov A, D a E. Je však živočíšneho pôvodu, takže je otázne, nakoľko je vhodný pre koňa – bylinožravca.

Ryžové otruby – obsahujú tuky (17%) a škrob (cca 23%). Väčšinou sa kŕmia kvôli obsahu tukov, no nesmieme zabúdať aj na to, že obsahujú pomerne dosť škrobu a započítať ho do kŕmnej dávky (preto napr. nie sú vhodné pre IR kone). Musia sa skŕmiť rýchlo, lebo tuky rýchlo oxidujú.


Použité zdroje a literatúra:
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha:
Metafora.
Skipper, L. (2005). Let Horses Be Horses. London: L. A. Allen.
coursera.org – Equine Nutrition Course

Späť na Výživu