Choroby a zranenia kopýt

Zášľapy – zranenia korunkového okraja, ktoré si kôň spôsobí buď sám, alebo mu ich urobí iný kôň. Riziko je väčšie u okutých koní a koní s nepravidelným postojom. Obmedziť sa dá používaním ochranných zvonov a prácou na bariérach a kavaletách (uvedomovanie vlastného tela). Liečba spočíva v dezinfekcii, prípadne pri väčšom poškodení sa musí rana zašiť. Nepravidelný postoj sa dá dlhodobými jemnými úpravami kopýt a správnym pohybom napraviť alebo aspoň zmierniť.

Nášľapy – preniknutie cudzieho telesa do chodidla. Rozsah poškodenia a dĺžka liečby záleží od lokácie a hĺbky prieniku (či je zasiahnutá škára a hlbšie štruktúry). Najlepšou prevenciou je nikdy nenechávať na zemi ostré predmety (ostrý škrabák, kopytný nôž, trčiace klince, podkováky...) a na vychádzke dávať vždy dobrý pozor, po čom kôň kráča (sklo, drôty, plechy, dosky s klincami...). Liečba býva dezinfekčná, v prípade vzniku zápalu sa aplikujú teplé obklady a kopyto sa obväzuje.

Otlaky – vznikajú tak u okutých ako i bosých koní a prejavujú sa ako začervenalé, niekedy až krvavé miesta na chodidle. U okutých koní je to zvyčajne pod podkovou, keď je už okraj kopyta príliš prerastený, pod podkovou stlačený a námaha je priveľká. U bosých koní to býva často v oblasti rázvoriek (rozpěrek), ktoré keď príliš prerastú, dostávajú sa do kontaktu so zemou a naplocho sa prikladajú k chodidlu. Ak má kôň potom priveľa pohybu naraz a/alebo na tvrdom povrchu, môže sa otlačiť. Celkovo býva príčinou otlakov nedostatočná a málo častá úprava kopýt a málo pravidelného pohybu po danom povrchu (takže prevencia je jasná). Liečbou je iba dočasné poskytnutie mäkkého podkladu na zotavenie kopýt, v prípade zranenia „do mäsa“ aj zábaly kopyta na zabránenie infekcii.

Rázštepy a krúžky – sú väčšinou príznakom zanedbaných kopýt a nesprávnej výživy. Príliš prerastené a navyše suché kopyto sa pri rýchlejšom pohybe po pevnom podklade štiepi veľmi ľahko – príčinou však nie je nekvalitná rohovina, ale nesprávna starostlivosť. Krúžky sa objavujú ako výsledok nedostatočnej výživy alebo podávania silných liečiv, vakcín, odčervovacích látok (v podstate toxínov). Najlepšou prevenciou je pravidelné správne strúhanie, dostatok pohybu po rôznych povrchoch, každodenný kontakt kopýt s vodou a vyvážená strava obsahujúca v správnom množstve všetky potrebné látky. Mazanie suchých kopýt nepomôže, keď už, tak treba kopytá vždy najprv 15 minút máčať a až potom natrieť. Rázštepy sa liečia väčšinou priečnym zárezom do steny nad začiatkom štiepenia (rovnako hlboko ako rázštep), v prípade veľkých prasklín tiahnucich sa až od korunky môže byť potrebné stiahnutie oceľovými svorkami. Kým nenarastie nová, spojitá rohovina, kôň nemôže byť plne zaťažovaný.

Abscesy – infekcie kopýt, pri ktorých vznikne na istom mieste pod chodidlom izolovaný hnisový vačok, ktorý je stále plnší, a teda viac tlačí na škáru – takže po čase „z ničoho nič“ spôsobí silné krívanie. Hnis sa napokon prevalí buď chodidlom, stenou alebo korunkou (väčšinou v oblasti pätiek). Tieto infekcie často do kopýt vnášajú podkováky alebo nevybraté kamienky vrazené hlboko do bielej čiary / chodidla – takže prevenciou sú čisté bosé kopytá. Ak sa citlivý bod odhalí včas, dá sa absces vybrať bez toho, aby spôsobil krívanie, v opačnom prípade treba po vytečení hnisu miesto dezinfikovať a zabrániť vniknutiu ďalšej infekcie.

Hniloba – čierna mazľavá hmota v okolí strelky (prípadne často v strednej strelkovej brázde), choroba zo špiny. Vzniká činnosťou hnilobných baktérii, vyskytujúcich sa v hnoji. Je to mýtus, že hnilobu spôsobuje blato – ak aj majú kone blatistý, ale vykydaný výbeh a kopytá sa im pravidelne čistia, hnilobu nedostanú (čím však blato vo výbehu ani náhodou neobhajujem! :D). Najlepšie sa hniloba drží v kopytách, ktoré sú úzke v pätkách (čo mimochodom tiež väčšinou spôsobujú podkovy). Lieči sa bežne dechtom alebo modrou skalicou, no to sú žieravé látky, ktoré rohovinu ničia. Prijateľnejšie sa javí liečba prírodnou dezinfekciou – čajovníkovým olejom. Je to samozrejme nákladnejšie, no šetrnejšie ku koni (a potom si tiež dobre rozmyslíme, či ešte niekedy zanedbáme čistotu kopýt! :D). Koňa kvôli hnilobe okuť považujem za maximálnu nezodpovednosť – hnilobu dostal len kvôli nášmu zanedbávaniu a my, namiesto toho, aby sme sa poučili, mu ublížime ešte viac?! No kde sme... :-/

Choroba bielej čiary – biela čiara na chodidle sa drobí, černá, robia sa v nej diery, akoby odstupovala stena od chodidla. Príčiny sú kombinované – metabolické, mechanické, infekčné. Metabolické – chronické prichvátenie; mechanické – zlé, zanedbané úpravy, stena prerastá chodidlo a je páčená preč od neho, do dier sa chytajú kamienky a ešte viac poškodzujú; infekčné – mäkkú bielu čiaru napadnú hnilobné baktérie. Liečba musí byť celostná – upraviť výživu, pohyb, zmeniť úpravy (skracovať často steny, vyrezať odhnitú, infikovanú rohovinu), dezinfikovať kopytá (oxid chloristý má výborné výsledky, sú aj pasty, ktorými sa diery vyplnia, aby sa do nich nemohli chytať nečistoty). Je to beh na dlhú trať.

Navikulárny syndróm (podotrochlóza) – je vlastne výsledok chronického zhmožďovania chodidlovej škáry, strelkovej kosti, tiažového vačku a šliach hlbokého ohýbača prsta. Toto stláčanie spôsobujú nevhodné úpravy kopýt a/alebo dlhodobé podkúvanie, pri ktorom sa kopyto stále viac zužuje, jeho klenba je neprirodzene zvyšovaná a pätky sú privysoké (takže ešte viac zvyšujú tlak na vnútorné štruktúry v zadnej časti kopyta). V dôsledku odkrvenia až odumretia škáry v týchto miestach sa krv hromadí v prstných tepnách a spôsobuje bolesti. Prejavuje sa to ako nevýrazné krívanie, stuhnutosť, časté potkýnanie, strata chodov, dostupovanie najprv na špičky, snaha odľahčovať pätky – no dôkaz poskytne až röntgen. Podotrochlóza sa lieči zväčša symptomaticky, iba so snahou o potlačenie bolestí („ortopedické podkúvanie“) – tento syndróm býva označovaný ako neliečiteľný a kone sa kvôli nemu často utrácajú. Pritom zmena chovu a navrátenie pôvodného fyziologického tvaru kopyta by často dokázali veľmi výrazne pomôcť, len by bolo treba chcieť...

Schvátenie kopýt (laminitis) – alebo zápal kopytnej škáry, tiež choroba, ktorá je niekedy označovaná ako „nie celkom vyliečiteľná“. Môže mať mechanické a/alebo metabolické príčiny. Väčšinou ide o kombináciu dlhodobých „prípravných“ poškodzovaní (nevhodné a nedostatočné úpravy kopýt, dlhodobé podkúvanie a s tým spojené zhmožďovanie škár, málo pohybu, po nevhodnom povrchu, alebo naopak preťažovanie, nadváha) s akútnymi spúšťačmi – otravou alebo nadmerným príjmom cukrov, či už z pastvy, alebo z koncentrovaných krmív (druhé je omnoho častejšie). Toxíny z odumierajúcej mikroflóry v črevách koňa potom spôsobia stiahnutie kopytných ciev, škára sa odkrví a odumiera. Následne sa preruší spojenie kopytnej škáry s lístkovou rohovinou a kopytná kosť klesá a rotuje, až môže prebodnúť chodidlo. Chronická forma ochorenia postihuje najmä kone obézne a s predispozíciami alebo už manifestovaným metabolickým ochorením (inzulínová rezistencia = equine metabolic syndrome; Cushingov syndróm). Z akútneho schvátenia z otravy či jednorazového prekŕmenia sa inak zdravý kôň dokáže rýchlo zotaviť a nemusia mu zostať žiadne následky. Kôň, ktorý mal už predtým mechanicky oslabené spojenie medzi škárou a stenou, to nebude mať také jednoduché. Akútne schvátenie sa prejavuje ako neochota k pohybu, bolestivosť pri obratoch, napokon zaujímanie typického postoja s dopredu natiahnutými nohami (kôň sa im snaží odľahčiť). V najhoršom prípade kôň už iba leží a potí sa od bolesti. Chronické schvátenie sa často prejavuje „iba“ skracovaním chodov, neochotou k rýchlemu pohybu, k pohybu po tvrdom, po kameňoch. Najideálnejšou prevenciou sú korektné a dostatočne časté úpravy kopýt, dostatok pohybu, vďaka ktorému sa zvýši produkcia rohoviny a ani nadmerný prísun živín sa nestane problémom, lebo sa dokážu včas bez komplikácií vylúčiť. Samozrejme, dôležité je tiež dôsledne kontrolovať telesnú kondíciu koňa a prispôsobiť mu kŕmenie tak, aby nemal nadmerný príjem jednoduchých cukrov, fruktanov a škrobu. Konvenčná liečba býva zložitá (a často neúspešná) a spočíva najmä v tlmení bolesti, podávaní liekov na podporu prekrvenia, odpočinku na mäkkom podklade, nízkoenergetickej diéte a špeciálnom podkutí s podporou strelky (niekedy sa kopytá na čas zasadrujú). Niektorí kováči používajú aj tzv. uvoľňovací rez, kedy odstránia celú prednú časť steny, čím však ešte viac podporia pokles a rotáciu kopytnej kosti (i keď tým dočasne znížia tlak a bolesť). Bez podkov sa schvátenie lieči veľmi postupnými a častými úpravami kopýt do fyziologického tvaru, diétou a  pomalou a systematickou liečbou pohybom na zlepšenie prekrvenia škáry. Týmto alternatívnym spôsobom sa často vyliečia aj kone, ktoré boli tradičnými kováčmi a veterinármi už dávno odsúdené na utratenie. Hm? ;-)

Prechod naboso – je to v podstate tiež liečba, nestačí iba zložiť podkovy a „dúfať“. Klasický scenár je „skúsil/a som ho vyzuť, ale nezvládol to, musel/ som ho zasa nakuť“ – pričom sa tu zamieňa príčina s následkom. Dlhodobo kuté kopyto má oslabenú rohovinu, odumreté nervové zakončenia, utlačené cievy, nevyvinutú strelku a chodidlo, býva zúžené a rôzne deformované. Prvoradé je navrátenie fyziologického tvaru rohového puzdra a správneho postoja – časté jemné úpravy, spočiatku možno aj každý týždeň-dva, neskôr každé 4, max. 6 (ak má kôň veľa pohybu). Diery po podkovákoch treba dezinfikovať – vstupná brána pre infekcie. Zabezpečiť veľa pohybu, spočiatku iba po mäkkom povrchu, až neskôr pomaly pridávať tvrdšie povrchy, okrúhle kamene, jemný štrk. Ak kôň trpí, dať mu rehabilitačné botičky. Prispôsobiť diétu, zabezpečiť dostatok esenciálnych aminokyselín, biotínu, vyvážiť minerály, najmä Cu a Zn. Kým odrastie nová, pevná, zdravá stena, potrvá to 8-10 mesiacov, u chodidla aj viac než rok (čím kvalitnejšia výživa a viac pohybu, tým rýchlejšie). Vydržať. ;-)


Použité zdroje a literatúra:
Jackson, J. (2010). Paddock Paradise: Průvodce přirozeného ustájení pro koně. Star Ridge.
Kattwinkel, K. (2016). Když mají koně problémy: Celostní léčba koní v praxi. Praha: Brázda
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha: Metafora.
Strasser, H. (2009). Celostní ošetřování kopyt koní. Český Těšín: Nakladatelství Růže.
Strasser, H. (2011). Schvácení kopyt: Laminitis. Český Těšín: Nakladatelství Růže.

Späť na Kopytá