Oporná sústava koňa

Funkcia – udržiava tvar tela, chráni životne dôležité mäkké orgány, upínajú sa na ňu šľachami svaly a vďaka tomu umožňuje pohyb, ukladajú sa v nej minerálne látky, má krvotvornú a imunitnú funkciu (kostná dreň).

Oporné tkanivá – kosť, chrupavka, väzivo.

Kosti – kosť je tvorená kostnými bunkami (osteocytmi) a medzibunkovou hmotou, v ktorej je veľa kolagénových vláken, je teda pevná a tvrdá. Je chránená vonkajšou prekrvenou a inervovanou vrstvou, tzv. okosticou, vnútro dlhých a plochých kostí vypĺňa kostná dreň. Podľa tvaru rozlišujeme kosti dlhé, krátke, ploché, sezamské a nepravidelné.

Vývin kostí – chrupavkovité rastové doštičky na koncoch kostí postupne osifikujú, ale kosti zväčšujú aj svoj obvod, zväčšujú sa dutiny vyplnené kostnou dreňou. Najprv dozrievajú kopytné kosti, najneskôr chrbtica (ako posledné stavce C1, C2, čiže prvé dva krčné a Th1-10, čiže kohútik), až v 5,5-6,5 rokoch1!!! Skoré a neskoré plemená neexistujú, žiaden kôň nie je fyzicky dospelý skôr než v 5,5-6,5 rokoch. Vysoké kone a žrebce dospievajú ešte neskôr. Ak sa s pravidelným jazdeckým výcvikom začne skôr, dochádza k pokriveniu kostí, ich štiepeniu, nalomeniu, výrastkom, zrastom, neurologickým problémom (presadnutý chrbát, kissing spines, ataxia mladých koní, artrotické zmeny na kĺboch) – nezrelý chrbát je na tieto poškodenia obzvlášť náchylný, keďže rastové platničky v stavcoch vedú vertikálne, teda paralelne s pôsobením váhy jazdca. Z tohto dôvodu (a ďalších) je tiež veľmi škodlivé prekrmovať žriebätá (krivenie nôh, vývojové kĺbne vady). Všeobecne by mladý kôň nemal začať zo zeme pracovať skôr ako v 3-4 rokoch (a aj to s mierou, obzvlášť na kruhoch), obsadnutý by mal byť najskôr v 5 rokoch a pravidelne by sa na ňom nemalo jazdiť skôr, než dovŕši 6-7 rokov, intenzívnejšie skákanie až od 8-9 rokov. Na druhej strane je neobmedzené množstvo voľného pohybu po rôznorodom povrchu nevyhnutné pre správny vývoj kostí – aby dostatočne spevneli.

Vývin kostry koňa (obrázok z pinterest.com).

Spojenie kostí – môže byť pevné alebo pohyblivé. Pevne môžu byť kosti spojené zrastením (kostrč, panva), väzivovými švami (kosti lebky) alebo vklinením. Pohyblivé spojenie – kĺbmi – umožňuje koňovi plynulý a elegantný pohyb. Kĺbna hlavica a jamka sú vystlané chrupavkou, uzavreté v kĺbnom puzdre, ktoré je vyplnené kĺbnou tekutinou (umožňuje hladké kĺzanie) a stabilizované väzivom. Kĺby majú rôzne tvary a nie všetky sa môžu ohýbať do všetkých strán – pozor pri pasívnom ohýbaní a naťahovaní.


Kosť a kĺb:
1 – červená kostná dreň
2 – okostica
3 – hubovité kostné tkanivo
4 – husté kostné tkanivo
5 – kĺbne puzdro
6 – kĺbna (synoviálna) tekutina
7 – kĺbna chrupavka








Použité zdroje a literatúra:
Higgins, G., Martin, S. (2009). Koně a jejich pohyb. Praha: Metafora.
Higgins, G. Martin, S. (2013). Pohyb a výkon koně: Anatomie. Praha: Metafora.
Hourdebaigt, J.-P. (2012). Masáže koní. Praha: Ana Hita.
O’Brien, K. (2009). Zdraví koně: Základní péče. Nejčastější choroby a problémy. Praha: Metafora.
Stammer, S. (2007). Fyzioterapie: Prevence, Rehabilitace, Optimalizace tréninku. Praha: Brázda.