Správanie - Techniky učenia

A dostávame sa k ďalšiemu bodu v našom tréningovom dialógu – k správaniu, ktoré chceme koňa naučiť. Toto je najobľúbenejšia časť začiatočníkov, lebo majú konečne pocit, že koňa trénujú. :-) Ale nezabúdajte, že aj ostatné „slová“ sú rovnako dôležité.

V metodike tréningu pozitívnou motiváciou bolo vymyslených niekoľko techník učenia, ktoré môžeme využiť na to, aby sme koňa naučili nejaký konkrétny cvik. Výber konkrétnej techniky záleží na cviku, nás a na našom koňovi – logicky si vždy vyberáme takú, s ktorou sa kôň správanie naučí ľahko, efektívne a v emočnej pohode. Patrí sem tvarovanie, targeting, zachytenie, voľné tvarovanie, mikrotvarovanie, reťazeniemodelovanie (všetky si ich prejdeme).

Na tomto mieste vás chcem ešte upozorniť na jednu „techniku“, ktorú si laici často spájajú s pozitívkou, no pritom je najmenej účinná – hovorím o lákaní (anglicky "luring"). Ide o lákanie koňa na potravu – väčšinou formou uplácania vopred. Toto v tréningu pozitívnou motiváciou nerobíme. A to preto, že je to neefektívne – kôň sa tým nič neučí. Lákanie má viacero nevýhod:
  1. Kôň vopred vie, aká je odmena a podľa toho si rozmyslí, či sa mu oplatí vykonať požadované správanie, alebo nie.
  2. Kôň sa sústredí iba na jedlo, nie na to, čo robí. Keď sa pokúsime jedlo z rovnice odstrániť, správanie sa rozpadne – kôň sa nič nenaučil.
  3. Kôň nás môže vyčkávaním donútiť ponúkať mu stále viac a viac a nakoniec možno neurobí vôbec nič (napokon, v ľudskom svete fungujú úplatky veľmi podobne).
  4. Ľudia lákajú nespravodlivo – ukážu koňovi mrkvu, on urobí krok k prepravníku a namiesto toho, aby mrkvu dostal, uhnú mu ňou. Keď sa to niekoľko ráz zopakuje, koňa to prestane baviť.


Tréning pozitívnou motiváciou naopak dáva odmenu vždy až po vykonaní cviku – a vždy inú, v inom množstve, resp. nie za každé vykonanie cviku (viď ďalej – tvarovanie). Práve vďaka tomuto prvku náhodnosti to zvieratá baví a snažia sa, žrádlo samotné nakoniec ani nie je až také podstatné.


 Tvarovanie - Shaping