Záludnosti jazdy v teréne

Tentokrát som si pre vás pripravila súbor úvah o niektorých dôležitých otázkach, týkajúcich sa jazdy v teréne. Aj keď sa na prvý pohľad mnohým z Vás  iste zdá, že vychádzky nie sú žiadna veda, rýchlo Vás vyvediem z omylu. ;-)

Prečo vlastne chodíme do terénu? Ako by sme mali byť vystrojení, keď ideme na vychádzku a na aké dôležité opatrenia nesmieme zabudnúť? A hlavne, ako v teréne ochránime zdravie seba i koňa a ako vychádzky môžeme využiť na zlepšenie kondície a prijazdenosti koňa? Na to všetko sa pokúsim v dnešnom kritickom zhodnotení odpovedať.


Prečo do terénu?

Náruživí „vychádzkari“ si asi teraz hovoria: „No akože prečo? Čo je to vôbec za otázku?!“ :) Pretože vychádzky sú vlastne to jediné, čo so svojím koňom robia a len ťažko si vedia predstaviť seba a svojho tátoša pri nejakej inej činnosti (verte, dosť takých ľudí poznám). O jazdiarni vedia akurát to, že existuje a vzdelávanie seba či ich koňa ich pramálo trápi. Chcú si proste užívať spoločnosť ich štvornohého priateľa, prírodu a relax. Na druhej strane leží opačný extrém – napríklad niektorí športoví jazdci, ktorí sa o svoje konské rolls-roycy tak obávajú, že ich ani len nepúšťajú do výbehu, nieto aby ešte riskovali ich zranenie pri tak extrémne nebezpečnom podujatí, ako je vychádzka do terénu (aj takých pár poznám). Ich hlavnou prioritou je tvrdý tréning, zvyšovanie výkonnosti a „dokonalá“, avšak smutne poľudštená starostlivosť o ich športové náradie.

Iste ste si povšimli, že ani na jeden z týchto dvoch extrémnych pólov nenazerám príliš pozitívne. A prečo? Aby ste pochopili moje stanovisko, pozrite sa teraz so mnou na výhody a nevýhody, ktoré prináša jazda v teréne a jazdiarenská práca.

Výhodou častého jazdenia v teréne je nesporne psychicky vyrovnaný kôň – pravidelný pohyb v prírode je bez debaty to najprirodzenejšie, čo kôň môže robiť. Okrem toho so striedaním prostredí rastie aj sebadôvera koňa, klesá jeho ľakavosť, kôň sa zoznamuje so stále rôznorodejšími podnetmi a učí sa na ne primerane reagovať (ľudia, zvieratá, krikľavé, hlučné a pohybujúce sa veci, doprava...). Čo sa týka fyzickej stránky veci, časté jazdenie do terénu učí koňa vyrovnávať sa s nerovnosťami povrchu, samostatne sa niesť (bez potkýnania, bez spoliehania sa na jazdca), buduje kondíciu, zlepšuje stav svalstva (najmä chrbta, zadku a jadra trupu), posilňuje obehový systém a pľúca... Navyše kôň-„tereňák“ nemáva tak často problémy s natiahnutými šľachami či podvrtnutými kĺbmi, pretože neustálym upevňovaním sa podmienený reflex stabilizácie kĺbov pri dostúpení na krivý povrch celkom zautomatizuje (Stammer, 2007). Náročnejšie či dlhšie terény naviac učia koňa rozumne nakladať so silami – a tak časom aj u temperamentných koní odpadne nepríjemné ťahanie do ruky či vyhadzovanie. Toto všetko však platí iba v jedinom prípade – že sa terény jazdia korektne! Čo to znamená „korektne“, si povieme nižšie.


Jazda v teréne nie je len príjemným spestrením výcviku, ale aj skvelou príležitosťou k budovaniu fyzickej a psychickej odolnosti koňa.


Istou nevýhodou jazdenia do terénu je samozrejme vždyprítomné riziko. Samozrejme, že kôň aj jazdec sa pri nešťastnom páde môžu zraniť aj na jazdiarni, ale v prírode je vždy väčšia „šanca“ na nehodu. Riziko je o to väčšie, čím je Váš kôň mladší, čím dlhšie úseky musíte prechádzať po ceste, čím neistejší je povrch a hlavne, ak idete sami. Tieto riziká sa do istej miery dajú zmenšiť (o tom neskôr), no celkom sa ich nezbavíte nikdy – s tým sa treba zmieriť s pokojnou ostražitosťou. ;-) A už ma napadá len jedna nevýhoda – počasie. Niekedy sa dažďu či snehu proste vyhnúť nedá, ale to Vám nemusí vadiť (no samozrejme, ak hlásia búrky, ísť na 5-hodinový výlet asi nebude najmúdrejšie). Ak svojho koňa chováte čo najprirodzenejším spôsobom (teda na pastvinách, v Paddock Paradise alebo aspoň v otvorenom ustajnení), má iste dobrú imunitu a bez problémov nejakú tú prehánku v zdraví zvládne – len Vy sa musíte dobre obliecť! :D Čo Vám však môže narobiť nepríjemnosti, je vietor – kone sa v ňom viac ľakajú, lebo všetko sa nezvykle hýbe. No rozhodne to netreba riešiť tak, že počas veterného dňa proste zostanete sedieť doma – takúto príležitosť treba práveže využiť na zvykanie koňa (ale s rozumom).

„Vychádzkarom“ sa teraz môže zdať, že vlastne všetko hovorí v prospech terénov – tak prečo sa teda úplne nevzdať aj práce „doma“? Odpoveď je prostá – pretože ak chcete koňa niečo naučiť, potrebujete na to najprv pokojné, bezpečné prostredie (pre Vás aj pre koňa) – a tým je známe ohradené priestranstvo (jazdiareň, kruhovka, picadero, výbeh...). Dokonca aj keď nemáte žiadne súťažné ambície a chcete si s koňom iba užívať prírodu, pracovať na jazdiarni niekedy musíte – minimálne kvôli bezpečnosti a aby ste ho naučili pohybovať sa zdravo, vo vyklenutom rámci. Napríklad ja by som nikdy nešla do terénu na koni, ktorého najprv dokonale a bez námahy neovládam na jazdiarni – to by bolo veľmi riskantné a nezodpovedné. A tiež by ma nenapĺňalo chodiť na vychádzky na koni, ktorý chodí po celý čas prevrátený a kvôli tomu trpí celý jeho pohybový aparát!


Aj na jazdiarni môže byť zábava – trénovanie, to nie je len o jazdení, okrem toho sa dá robiť aj množstvo iných, zdraviu koňa prospešných vecí – ako napríklad skákanie vo voľnosti. ;-)

Práca na jazdiarni či domácej lúke predsa nemusí byť nuda – aj „doma“ sa dá robiť množstvo rôznych vecí, ktoré sú zaujímavé pre jazdca i koňa. Správne, postupne a pestro zostavený výcvikový plán by mal zahŕňať všetko možné – všelijakú prácu zo zeme, zo sedla, dni oddychu a samozrejme aj vychádzky do terénu! Preto nezabúdajte, že „aj kôň je len človek“ – ani jeho nebaví robiť stále to isté, či už je to drilovanie na jazdiarni alebo prechádzanie sa stále po tých istých trasách. ;-) Rovnováha je kľúčom!


Ako do terénu?

Takže sme uzavreli, že terény sú pre kone rozhodne prospešné, ale len za určitých okolností... Za akých, to si hneď povieme – sú to:
* bezpečnosť;
* vhodná frekvencia;
* vhodné trvanie;
* korektné jazdenie;
* správne zvládanie rizikových situácií;
* správna starostlivosť pred vychádzkou a po nej.

Ak nedodržujete všetky tieto body a všetko, čo obnášajú, je len málo pravdepodobné, že jazdy do terénu budú pre Vás a pre Vášho koňa skutočne prínosné – skôr sa stanú iba riskantnými dobrodružstvami, ktoré dlhodobo ničia koni zdravie. Pozrime sa teda bližšie na jednotlivé body správneho jazdenia do terénu.


Bezpečnosť nadovšetko!

Jednoznačne! Z frajeriny sa neoplatí riskovať – dokonca aj keď máte svojho koňa skvele prijazdeného a navzájom si bezmedzne dôverujete, vždy sa môže niečo stať. Stačí jeden chybný krok a obaja môžete skončiť na zemi, preto základom bezpečnosti v teréne je kvalitná, trojbodová prilba. Bohužiaľ až priveľa jazdcov zistí, aký je ich život krehký, až po nepeknom zranení – nechcite si to okúsiť na vlastnej koži! Deti do 15 rokov by určite mali nosiť aj bezpečnostnú vestu a na ťažšie ovládateľnom koni aj dospelí (aj keď ideálne je takého koňa najprv doma naučiť byť „ľahko ovládateľným“).


Prilba môže rozhodnúť o tom, či do konca života zostanete na vozíku alebo budete chodiť – alebo dokonca aj o tom, či vôbec budete žiť!

Pre bezpečnosť jazdca je okrem prilby a chrániča chrbtice dôležitý aj vhodný odev. Jazdecké topánky po členky s hladkými podrážkami, nízkym opätkom a bez šnúrok sú zárukou toho, že noha v prípade pádu bez problémov vykĺzne zo strmeňa. Najlepšie je skombinovať ich s „chapsami“, ktoré dobre ochránia nohy pred odretím aj pred potom koňa, v zime pred chladom. Priliehavé rajtky s koženými kolenami či celokoženým sedom bránia odretiu (nejazdite v kraťasoch, ani pri 30-stupňových horúčavách to nestojí za to!), tričko či bunda by mali byť tiež viac „na telo“, aby ste sa niekde nezachytili. Do lesa je vždy lepšie dať si dlhý rukáv, aj keď je teplo (kvôli kliešťom). No a napokon sú tu rukavice – v zime je to bez debaty, ale v lete si ich vezmite tiež, ak sa Váš kôň v nedočkavosti rád opiera do ruky (i keď samozrejme ideálne je mať koňa prijazdeného tak, aby reagoval pohotovo aj na jemné pomôcky, a to hlavne sedom a hlasom – oťaž nemá slúžiť na zastavovanie). Bičík si berte len v prípade, že ho kôň rešpektuje, ale nebojí sa ho a vie naň správne reagovať – je zbytočné a až nebezpečné snažiť sa bičíkom presvedčiť koňa, aby napr. prešiel cez cestu, ak naň reaguje vyhadzovaním alebo uskakovaním!

Pre bezpečnosť koňa je základom perfektne padnúca výstroj. Sedlo nesmie odierať, ani sa kĺzať, najmä pri zdolávaní kopcov by to pre koňa bolo veľmi nepríjemné (viac na tému sediel a sedlania v tomto článku). Pred každou vychádzkou treba skontrolovať všetky remene – keby Vám počas cválania praskol podbrušník, strmeňový remeň či oťaž, asi by Vás to ani trochu nepotešilo. Navyše ak má kôň podkovy, šliape si na vlastné nohy alebo je klzko, je na mieste použiť chrániče či bandáže na nohy (o tom ako, kedy a aké chrániče používať, sa viac dozviete v tomto článku). A posledné upozornenie ohľadom výstroja – ak často jazdíte rýchle terény a skáčete prírodné prekážky, používajte radšej kombinovaný nánosník, v prípade pádu môže koňa uchrániť pred ťažkým zranením čeľuste!


Ani náhodou nie som zástancom sťahovania čeľustí koňa – ale keby som jazdila cross-country, určite by som tento remienok na svoj nánosník pridala. Bezpečnosť nadovšetko!

Ak jazdíte už naozaj dobre, zvládate bez udierania koňa do chrbta a bez držania sa stehnami a kolenami všetky tri chody, môžete občas vyraziť na krátky terén aj bez sedla alebo iba s podložkou pripevnenou obrušníkom. No to len v prípade, že má Váš kôň dokonale zdravý a dobre nasvalený chrbát – inak mu ľahko môžete spôsobiť bolesti, ba až trvalé poškodenie chrbtice!

V prípade, že je Váš kôň už vyškolený natoľko, že ho vo všetkých troch chodoch bez ťažkostí zvládate doma aj na ohlávke a nákrčnom remeni, môžete skúsiť tiež vychádzky na ohlávke – najprv na povrazovej s dvoma oťažami, až neskôr sa môže prejsť na obyčajnú stajňovú s jedným vodítkom. Záverečnou fázou sú terény iba na nákrčáku – no i vtedy treba mať so sebou vždy ohlávku a vodítko a pri prechádzaní cez cesty ich rozhodne použiť. Upozornenie – terény na ohlávke či dokonca bez nej sú určené len pre veľmi pokročilé kone a jazdcov, ktorí majú za sebou dlhodobý systematický výcvik a absolútne si navzájom dôverujú! Ak si čo len trošičku nie ste splnením týchto podmienok istí, ani náhodou to neskúšajte, nestojí to za zničenie Vášho doterajšieho vzťahu s koňom a možné zranenia!


Iba ten, kto má s koňom absolvovaný dlhý systematický výcvik, si môže dovoliť chodiť do terénu bez sedla a iba na nákrčnom remeni – a i keď dosiahnutie tejto méty je behom na dlhú trať, oplatí sa to! ;-)

Ďalším dôležitým upozornením ohľadom bezpečnosti je podľa možnosti nechodiť do terénu o samote – dohodnite sa vždy aspoň 2-3. A vždy dajte zodpovednej osobe v stajni vedieť, kam ste sa vybrali, kade pôjdete a ako dlho Vám to asi bude trvať. Nabitý mobil s uloženými dôležitými číslami je úplnou samozrejmosťou. No a napokon je tu ešte problematika trás – niektorí obyvatelia obcí a majitelia pozemkov majú totiž s jazdcami problém, najmä s podupanými chodníkmi a kôpkami kobylákov. Väčšina majiteľov stajní má s obcami dohodu, podľa ktorej za istý poplatok jazdci môžu chodiť po určených trasách (v stajni by mala byť vylepená mapka s vyznačenými cestičkami). Ak musíte prechádzať priamo cez dedinu, určite si do ruksaku zbaľte plastovú lopatku a igelitku a trus svojho koňa si odpracte – je to nielen prejav slušnosti, ale hlavne Vaša povinnosť. ;-)


Vhodná frekvencia – „Ako často?“

To záleží od mnohých vecí. V prvom rade od veku, zdravia a kondície koňa – mladý kôň by mal do prírody chodiť často, najprv vedený zo sedla po boku matky, neskôr na ruke a nakoniec po obsadnutí aj pod sedlom. Podporuje to zdravý vývoj jeho pohybového aparátu (kostí, kĺbov, šliach a svalstva), správnych pohybových vzorcov, zvyšuje to psychickú odolnosť a samozrejme aj fyzickú kondíciu. Starší kôň už naopak nemusí zvládať vysoké nároky terénov až tak dobre, takže bude lepšie, keď ho na vychádzky budete brať trochu menej alebo aspoň nie tak často pod sedlom (viac pešo na ruke). Ak je kôň po chorobe alebo zranení, treba sa riadiť pokynmi veterinára – priskorá vychádzka v spojení s ľakavým koňom môže obnoviť staré zranenie alebo podlomiť krehkú imunitu a celá dovtedajšia liečba vyjde nazmar. Nároky treba zvyšovať len veľmi pomaly a opatrne. Naopak však kone s artrózou vyžadujú pomerne veľa pomalého, kontrolovaného pohybu, aj napriek tomu, že krívajú alebo sa pohybujú stuhnuto. A ak začíname znovu pracovať s koňom, ktorý dlho nič nerobil, samozrejme ho nemôžeme hneď začať každý deň v týždni brať na dvojhodinové vychádzky – záťaž treba stupňovať pomaly a postupne.

Potom je tu samozrejme aj otázka Vašich cieľov – čo chcete s koňom robiť? Ak ste len rekreačný jazdec bez výkonových ambícií, terénom si môžete tréningy spestriť kľudne aj 3-4 razy do týždňa. No ak chcete svojho koňa vzdelávať v konkrétnom smere alebo dokonca súťažiť, budete potrebovať presnejší tréningový plán. Ten by mal zahŕňať rôznorodé činnosti, ktoré sa svojou psychickou a fyzickou náročnosťou majú navzájom vyvažovať – a rozhodne by doň mali patriť aj vychádzky, aspoň 1x do týždňa. Iné je to v disciplíne endurance, tam sú samozrejme terény hlavnou náplňou tréningu a práca na jazdiarni je skôr doplňujúca.

No a napokon veľmi dôležitým faktorom pri rozhodovaní ako často chodiť von je aj samotné trvanie terénu (na ktoré sa hneď pozrieme). Všeobecne sa dá povedať, že na kratšie, nenáročné terény môžeme chodiť často, no medzi ťažkými a dlhými výletmi by sme koni mali nechať zopár dní oddychu na pastvine alebo pri ľahkej práci zo zeme – svalom totiž trvá zotavenie po maximálnej záťaži síce len pár hodín, no šľachám, väzom a chrupavkám až niekoľko dní (Stammer, 2007).


Vhodné trvanie – „Ako dlho?“

Časové trvanie terénu závisí nielen na prejdenej vzdialenosti, ale samozrejme aj na zvolenom tempe náročnosti terénu. Tempo voľte podľa náročnosti terénu a kondície koňa – čím ťažšia trasa (kopce, náročné povrchy, skoky...), tým viac času by ste si na ňu mali vyhradiť. Naopak ľahkú trasu o rovnakej vzdialenosti môžete prejsť rýchlejšie. Vždy sa pri voľbe tempa riaďte podľa síl najslabšieho koňa – je kruté a v niektorých prípadoch až nebezpečné hnať pomalého koňa bez kondície za silnejšími kamarátmi.


Klusové a cvalové reprízy často striedajte s krokovými prestávkami – len tak sa dá vybudovať ozajstná kondícia a výdrž.

Celkovo je vhodné, ak je náročná trasa kratšia a naopak ľahšia trasa dlhšia – alebo potom je tu „stredná“ varianta, kde sa striedajú náročné a príjemné úseky (kôň má vždy čas vydýchať sa a uvoľniť si svaly). Veľmi dlhé trasy by sme mali jazdiť v pomalšom tempe, sú určené na aeróbny tréning vytrvalosti; na druhej strane kratšie trasy je dobré jazdiť v rýchlejšom tempe, s častými prechodmi (krátke, ale časté klusové a cvalové reprízy), na anaeróbny tréning sily, srdcovo-cievneho systému a zvyšovanie kapacity pľúc (no stále by sme mali zaraďovať krokové reprízy, aby sa kôň mohol vydýchať a svaly sa zbaviť kyseliny mliečnej). Ak Vám naozaj záleží na správnom, postupnom zvyšovaní sily koňa, inšpirujte sa od vytrvalostných jazdcov – zmerajte koni vždy po zdolaní kopca či po cválaní pulz a hodnoty si zapisujte – počas niekoľkých týždňov pravidelných tréningov by sa mali začať znižovať. Takisto môžete sledovať dobu, za ktorú sa koni pulz vráti do normálu (30-40 tepov / min.), ale to je už pri ručnom meraní pulzu náročnejšie – ak sa chcete budovaniu kondície venovať profesionálnejšie, kúpte si radšej polar.


Aj v teréne jazdite korektne!

Mnohí jazdci na toto pravidlo bohužiaľ zabúdajú a vychádzky berú ako príležitosť „odtrhnúť sa z reťaze“ a zabúdajú pri nich na akékoľvek rozumné správanie. Samozrejme, že jazdu prírodou si treba užiť, ale nikdy nie za cenu zdravia koňa či dokonca jazdca! Terén je pre koňa tiež záťaž, tak ako každá iná práca, a preto treba dávať dobrý pozor, aby sa nezranil alebo si nespôsoboval nesprávnym pohybom trvalé poškodenia.

Všeobecné zásady sú také isté, ako pri jazde kdekoľvek inde – správny, hlboký, pevný, avšak uvoľnený sed; jemné a presné pomôcky holeňami, panvou, váhou, rukami i hlasom; dobré priľnutie (jemné – ľahkosť v ruke, na oťaži, nie za ani nad; viac v tomto článku); časté pochvaly a odmeňovanie za splnenie našich požiadaviek, obzvlášť tých na spomalenie, zastavenie a pokojné státie; striedať zobratie a natiahnutie. V teréne robí mnoho jazdcov tú chybu, že sa až príliš pevne držia kolenami a až príliš kŕčovito zvierajú prikrátke oťaže v strachu, aby sa im kôň nevymkol spod kontroly. No práve preto sú ich kone ľakavejšie a nervóznejšie – preberajú psychický stav svojich jazdcov! Umením nie je silno sa držať, ale mať rýchle reflexy – a uvoľnený sval zareaguje oveľa rýchlejšie než kŕčovito stiahnutý!


Aj mimo jazdiarne by sa mal kôň pohybovať uvoľnene – minimálne v takomto natiahnutí, no ak sa dokáže aj zhromaždiť, je to určite výhoda.

Kôň, ktorý je aj v teréne schopný ísť na jemných pomôckach a pohybovať sa korektne – teda uvoľnene a s vyklenutou hornou líniou – si oveľa dlhšie udrží zdravie a oveľa rýchlejšie naberie kondíciu a svalstvo. No len korektná pozícia nie je všetko – správna voľba a striedanie tempa s ohľadom na terénne nerovnosti a priebeh vychádzky je druhou časťou „tajomstva“. Na príliš tvrdom (asfalt, betón) alebo naopak príliš mäkkom a hlbokom povrchu (blato, oranica) sa pohybujte len krokom, nanajvýš v prípade prechodu cez cestu klusom. Tvrdý povrch zaťažuje kopytá, kĺby a kosti, mäkký najmä šľachy. Čo sa týka sklonu, zásadou je hore a dole kopcom ísť krokom, po rovine možno aj klusať a cválať – rýchly pohyb do kopca totiž veľmi namáha kĺby. Iba v prípade veľmi malého prevýšenia (cca 3-6°) je možné pri silovom tréningu (hore) alebo tréningu rovnováhy (dole) aj pomaly klusať, len veľmi dobre natrénovaný kôň môže do takéhoto kopca aj cválať. A ako každý tréning, aj vychádzka do terénu má mať svoju štruktúru – zahrievanie, samotnú prácu, pri ktorej sa pravidelne striedajú vyššie výkony s oddychom a napokon vychladnutie.

Zahrievanie je veľmi dôležitá fáza, ktorá zabezpečí, že potom, pri náročnejších pohyboch, si kôň nepoškodí svaly, šľachy, kĺby a kosti. Po nasadnutí a dotiahnutí podbrušníka kráčajte zo 10 minút krokom na dlhej oťaži, potom vložte niekoľko krátkych repríz v ľahkom kluse (po 3-5 minútach, postriedať s krokom) – kôň by po celý čas mal ísť v natiahnutí a s vyklenutým chrbtom. Pri zahrievaní navyše vytvoríte pohodovú atmosféru, koňa zbytočne hneď nerozrušíte, ale jemne ho „zobudíte“ a pripravíte na samotnú prácu.


Na začiatku terénu vždy nechajte koňa zo 10 minút kráčať v nízkom držaní – popreťahuje si tým svalstvo a zahreje sa.

Práca v teréne znamená zdolávanie kopcov, brodenie riek, skákanie prírodných prekážok, klusové či cvalové reprízy. Vždy pred terénom by ste si mali vybrať určitú trasu a aspoň približne si rozvrhnúť, kde akým tempom pôjdete. Dôležité je to preto, aby ste koňa nepreťažili – v takom prípade si buď natiahne (alebo dokonca natrhne!) šľachu či sval kvôli samotnej námahe alebo si potom podvrtne nohu z únavy – a za to Vám predsa jedno cválanie navyše nestojí. ;-) Orientačným ukazovateľom síl koňa je jeho potenie – ak už kôň začne vlhnúť na krku, treba prejsť do kroku a zahodiť oťaž a opäť zrýchliť, až keď oschne! Výhovorky typu „dnes je teplo, preto sa viac potí,“ nie sú absolútnym ospravedlnením – práve preto, že je teplo, treba záťaž dávkovať opatrnejšie, pretože pri vyššej teplote sú na srdce i pľúca kladené zvýšené požiadavky! Klus a cval si naplánujte tak, aby ste hneď po nich alebo pred nimi nemuseli ísť do kopca (a ak áno, aby ani po kopci kôň nezostal celý mokrý!), rýchlejší pohyb prekladajte častými (aj keď možno krátkymi) prestávkami v kroku. Ak pracujete na kondícii koňa a potrebujete zvýšiť jeho vytrvalosť v kluse či cvale, vyberajte si na to trasy vedúce po rovine a udržujte pravidelné stredné tempo (príliš pomalé i príliš rýchle vyčerpáva). Pred aj po cvale koňa vždy vyklušte. Čo sa týka tryskovania, veľmi dobre si to vždy zvážte – musíte mať dokonalú istotu o bezpečnosti povrchu a tiež istotu, že koňa 100%-ne (a bez rvania do papule!) zastavíte, kedy budete chcieť. ;-) Pri vystupovaní na kopec rozhodne vždy zaujmite stehnový sed, koni tým odľahčíte chrbát – no nepredkláňajte sa príliš, tým koni výstup práveže sťažíte! Ak má Váš kôň problémy s chrbtom (a ani nemusí mať), neváhajte zosadnúť a vyjsť kopec pešo – urobíte tým niečo pre Vášho štvornohého partnera a aj pre seba. :) No či už v sedle alebo na ruke, pri zdolávaní kopcov vždy dbajte na jedno – aby kôň kráčal s dlhým, nízkym krkom, inak to nemá zmysel! Len v takejto vyklenutej pozícii si totiž kôň stúpaním do kopca posilňuje chrbát a zadok. Na druhej strane, pri zostupovaní z kopca je dôležité naučiť koňa samostatne udržiavať rovnováhu a nespoliehať sa to, že ho jazdec podrží rukou. Sadnite si priamo nad ťažisko koňa – prílišným zakláňaním či predkláňaním môžete totiž nechtiac koni zostup sťažiť.


Chodiť s koňom do kopca má zmysel iba vo vyklenutom držaní – len takto sa optimálne posilňuje chrbát a zadok.

Vychládanie je rovnako dôležité ako zahrievanie, pretože po náročnej práci sú svaly koňa plné odpadových látok, najmä kyseliny mliečnej a tú treba odplaviť, aby kôň na druhý deň nebol celý boľavý. A to sa dá jedine pohybom – preto nikdy necválajte posledné 2-3 km cesty domov. Tie si vyhraďte na postupné vychladzovanie koňa, striedajte krátke, pokojné klusové reprízy na dlhej oťaži s krokom na zahodenej oťaži, až kým sa dych koňa neupokojí a srsť celkom neoschne. Posledných 10-15 minút choďte už iba krokom, nielen kvôli vychládaniu, ale aj preto, aby ste koňa nechtiac nenaučili utekať domov (nepríjemný zlozvyk).

Ku korektnému jazdeniu v teréne mám už len jednu poznámku – prosím, NEberte to tak, že keď najprv pôjdete pol hodiny krokom, potom budete štvrť hodinu vkuse cválať, kôň zostane celkom zliaty a napokon celú cestu domov zas pôjdete krokom („veď sa vykrokuje a uschne“), je to v poriadku! Toto by Vám neodobril žiaden skúsený tréner, fyzioterapeut, či veterinár. Keď sa kôň dobiela spotí, znamená to, že záťaž vysoko presiahla jeho momentálne fyzické možnosti a už pracuje len vďaka rezerve, ktorú by v divočine použil iba na záchranu svojho života! Takýmto „tréningom“ sa kondícia trvale nezvýši, kôň bude stále len vyčerpanejší a jeho pohybový aparát sa bude stále viac poškodzovať. Samozrejme, že nespotiť na koni ani chlp pri tréningu nie je možné, ale nesmieme to ani preháňať. V lete totiž hrozí prílišným spotením dehydratácia, v zime aj prechladnutie – pozor na to!


Problematické situácie

Jazda v teréne prináša nepreberné množstvo „kritických“ situácii a záleží na skúsenostiach i povahe jazdca a koňa, ako ich zvládnu. Tu dvojnásobne platí známe heslo – na neskúseného koňa patrí skúsený jazdec a neskúsený jazdec na skúseného koňa! Mladému koni navyše môže spočiatku veľmi pomôcť, keď pred ním pôjde starší kôň, ktorý mu názorne ukáže, že mnohých „desivých“ vecí sa netreba báť. :) Hlavné je vždy zachovať pokoj a chladnú hlavu, zhlboka dýchať a koňa podporiť, nie ho ešte viac vynervovať. Nemá zmysel koňa trestať za jeho inštinktívne konanie – vo svojich očiach si iba zachraňuje život – najdôležitejšie je ho postupne naučiť, že sa báť nemusí. Prejdime si teraz tie najbežnejšie problémy, s ktorými sa možno na vychádzke stretnúť a správne reakcie na ne.

Ľudia:
Smiešne, ale v cudzom prostredí sa kone môžu zľaknúť aj človeka. Nejde ani tak veľmi o ľudí samotných, ale skôr o to, že sa vyskytujú v neznámom kontexte – človek v stajni nie je to isté ako človek v lese či za plotom. ;-) Hlavné je zachovať pokoj, vyzvať okoloidúceho, aby zostal pokojný a koňa oslovil, nechal sa očuchať. Nezabudnite ľudí varovať, aby sa držali ďalej od konského zadku – mnohí totiž akoby nemali pud sebazáchovy!

Zvieratá:
Ide najmä o psy, ale koňa môže vyľakať aj srnka, bažant či poľný zajac, ktorý náhle vyrazí priamo spod jeho kopýt. Na psy je najlepšie koňa privykať už odmala, aby z nich nemal strach, ale ani na ne neútočil. Pretože najhoršie, čo môže byť, je kôň, ktorý na zúrivé štekanie zareaguje útekom – práve to psa vyprovokuje k prenasledovaniu! Pri stretnutí s nebezpečným psom sa snažte za každú cenu zostať stáť na mieste a okamžite rázne majiteľovi psa prikážte, aby si ho chytil (ja k tomu vždy dodám, že inak za svojho koňa neručím :D). V prípade divých zvierat treba koňa iba časom nechať privyknúť – najlepšie je pri zahliadnutí srniek zostať stáť a dať koni čas, aby si ich prezrel a sám dospel k záveru, že nie sú nebezpečné. ;-) Ak sa chcete vyhnúť diviakom či medveďom, jediná rada – nechodievajte do lesa skoro ráno a za súmraku. Tiež si treba dávať pozor na poľovnícku sezónu – počas nej môže byť jazda lesom až životu nebezpečná (treba si zistiť, odkedy do kedy trvá a vtedy nechodiť do lesa). A akokoľvek sa to zdá byť smiešne, koňa môžu vyľakať aj domáce zvieratá (hydina, kozy, ovce) – vždy ho pomaly povzbudzujte k pohybu vpred, keď uvidí, že sa mu uhýbajú, dodá mu to odvahy. Pozor len na kravy, tie sa neboja a dokonca môžu na kone zaútočiť, ak sú v prevahe – preto sa im radšej veľkým oblúkom vyhnite!

Veci:
Poletujúci sáčok, pestrý slnečník, detský kočiar, bicykel, vlajúca plachta, kopa štrku, zvláštne vytŕčajúca vetva kríku, rachotiaca kosačka, nepríjemne vysoký zvuk cirkulárky, dopravné značenie... To je len stručný zoznam najbežnejších „strašiakov“ koní. Mnoho vecí kone vystraší najmä kvôli tomu, že sa pohybujú alebo sú na miestach, kde predtým nič nebolo (alebo ich vidia z celkom iného uhlu než predtým). Niektoré kone na ne reagujú iba stuhnutým pohybom a vydeseným uhýbajúcim pohľadom; niektoré zastanú a strnulo hľadia; tie čo svojmu jazdcovi len málo dôverujú, dokonca môžu uskočiť či dať sa na útek a až potom sa pozrieť a rozmýšľať. Úlohou jazdca je preto naučiť koňa najprv myslieť a až potom reagovať, nie naopak. Základom je zoznamovať koňa so zvláštnymi vecami (igelity, rachotiace plechovky, zástavy, dáždniky...) doma, kde sa kôň cíti bezpečne a má dosť času na rozmyslenie a dobrovoľné preskúmanie „strašiaka“. Hlavne dovoľte koni skloniť hlavu a prezrieť si predmet zblízka – kôň totiž nemôže zaostriť na blízko s hlavou hore. Nesnažte sa ani prejsť okolo predmetu tak, že koni odvrátite hlavu na opačnú stranu, ako sa to bežne doporučuje. Jednorazovo to síce môže fungovať, no tým len koňa utvrdíte v tom, že daná vec je desivá a nebezpečná a nabudúce bude reagovať ešte vydesenejšie! Najlepšie je dať koni vždy dosť času na to, aby sám pochopil, že mu nič nehrozí. Ale pozor, nechláchoľte koňa, keď sa zľakne, aby to nebral ako pochvalu za to, že zareagoval prehnane! Zostaňte len pokojne sedieť, koňa nasmerujte k predmetu a dajte mu signál k tomu, aby sa k nemu priblížil a prezrel si ho. Ak nechce ísť dopredu, nasmerujte ho do strany a keď vykročí, opäť ho otočte k „desivej“ veci. Nenúťte ho násilím, ale ani ho nenechajte odvrátiť pozornosť – kým sa sústredí na predmet, dajte mu čas. Radostne pochváľte a odmeňte každú snahu pozrieť sa smerom k desivému predmetu a priblížiť sa, očuchať ho, dotknúť sa ho (ak je bezpečné dotknúť sa ho). Takto kôň postupne sám zistí, že sa niet čoho báť – a nabudúce bude už reagovať odvážnejšie; navyše ak sa takto „zoznámi“ s viacerými zvláštnymi vecami, začne generalizovať a každá ďalšia a ďalšia nová vec bude stále menším problémom. Keby ste ho však naopak za počiatočný strach trestali, nabudúce by sa danej veci bál ešte viac, lebo by si ju spojil s negatívnou skúsenosťou (s trestom).


Kone sa ľahko zľaknú veľkých, nezvyklých, vrčiacich, pohybujúcich sa a krikľavo sfarbených vecí. No keď sa naučia, že im nič neurobia, ochotnejšie sa nechajú presvedčiť, aby sa k nim priblížili a očuchali si ich. :)

Doprava:
Ak môžete, cestám sa vyhýbajte, no ak nemáte na výber, dodržujte aspoň nasledujúce bezpečnostné opatrenia. Pred prechodom cez cestu sa vždy najprv poobzerajte na obe strany aj niekoľko ráz a pozorne počúvajte, či sa neblíži auto. Cez cestu prechádzajte vo dvojiciach a klusom, ale nedovoľte koňom bezhlavo bežať, aby sa na asfalte či betóne nepokĺzli. Po ceste NIKDY necválajte! V prípade pádu by to malo veľmi nepríjemné dôsledky. Ak musíte po okraji cesty prejsť určitý úsek, zaraďte sa do pravého jazdného pruhu (stávate sa súčasťou cestnej premávky), nezabúdajte na použitie reflexných prvkov (koňom pásky na nohy, odrazky na strmene, vesta pre jazdca). Ak sa predsa len na ceste stretnete s autom zoči-voči, použite rovnaké gestá ako na bicykli – pre odbočovanie upažte, ak potrebujete, aby auto zastalo, namierte naň vystretú dlaň a samozrejme sa ohľaduplnému vodičovi nezabudnite poďakovať – brnknutím o šilt prilby a pokývnutím hlavou. Na autá sa snažte koňa privykať aj doma, voďte ho okolo nich, stojte s ním nablízku, keď štartujú a chváľte ho za pokojné státie. Na čo však koňa možno len ťažko privyknúť a čo môže vyvolať veľký strach, sú autobusy, veľké nákladné autá, traktory, či odhŕňače snehu – tým sa snažte vyhýbať, ako sa len dá. Ak musíte prechádzať dlhším úsekom obce po ceste, zistite si aspoň, kedy chodia autobusy a v tom čase cez obec neprechádzajte. Ak sa dá, využite aj chodníky či pešie zóny a snažte sa mať okolo seba vždy dostatok priestoru na otočenie, aby Vás vozidlo nemohlo „zatlačiť do kúta“, čo kone veľmi stresuje. Pozor aj na kanály, najmä ak má Váš kôň v podkovách ozuby.


Kobyla spadla aj s jazdkyňou na ceste a toto je výsledok – zranenia, ktoré sa budú hojiť aj zo dva mesiace... Nepodceňujte riziká.


Voda:
Áno, aj to je pre niektoré kone problém, najmä pre mladé – pretože ak kôň nevidí na dno, bojí sa o svoje nohy (čo je celkom prirodzené). Ak už Vám kôň dostatočne dôveruje (prešli ste si spolu desenzitivizáciou na rôzne podnety na jazdiarni), najlepšie je obuť si gumáky a názorne mu ukázať, aké je to jednoduché. ;-) Alebo môžete využiť pomoc staršieho skúseného koňa, ktorý do vody vojde pred Vami. Hlavné je dať si na to dosť času, na koňa príliš netlačiť, no ani mu nedovoliť odvracať sa od vody – vždy ho obráťte naspäť a dajte signál k pohybu vpred. Dbajte na dôsledné dodržiavanie metodiky – nikdy nestupňujte tlak (ak teda používate negatívne posilňovanie) a vždy ho ihneď úplne povoľte a radostne pochváľte, akonáhle kôň čo i len naznačí vôľu spolupracovať (spočiatku stačí pohľad k vode, sklonenie hlavy a jej očuchanie, naznačenie prenesenia váhy...). Akonáhle sa kôň odváži omočiť si čo len jedno kopýtko, pochváľte a odmeňte ho naozaj veľmi výrazne – a hneď bude odvážnejší! ;-) Najlepšie je uprostred prúdu potom zastať a dovoliť koni vodu ovoňať, prípadne sa napiť, aby nabral dôveru. Pozor však na povrch dna, aby ste nestúpili na niečo, čo by koňa mohlo porezať alebo na čom by sa mohol pokĺznuť.


Keď si kôň na vodu zvykne, môže sa mu pobyt v nej celkom zapáčiť. :D

Ťahanie do ruky:
Tzv. „pulovanie“, väčšinou sa objaví, keď sa priblížite k miestu, kde často cválavate alebo cestou domov. Najlepšou prevenciou je mať koňa dobre prijazdeného, aby reagoval spoľahlivo na sed a hlas (a teda aby ste oťaže nemuseli používať na zastavovanie), meniť miesta, kde cválate, koňa „nepúšťať“, ale nacválať vždy až po naklusaní a len na pomôcku jazdca, necválať cestou domov. Tiež je dôležité, aby mal kôň dostatok voľného pohybu – ak ho vytiahnete po 20 hodinách z boxu, nedivte sa, že nechce ísť krokom. Ak už však takáto situácia predsa nastane, snažte sa koňa spomaliť hlavne sedom, upokojujte ho hlasom, pevne si zasadnite do sedla a dávajte oboma oťažami naraz zádrže smerom hore – ale stále ich striedajte s miernym uvoľňovaním. Pozor, necukajte koňa do papule, bolesť ho často ešte viac rozvášni! Niektoré kone lepšie než na zádrže reagujú na stále, mierne zosilnené priľnutie, ktoré sa nemení – no nemám na mysli ťahanie rúk k bruchu zo všetkých síl! Ostrejšie pôsobenie rukou je namieste len v jedinom prípade – že kvôli bezpečnosti musíte okamžite zastať (keď sa blížite k strmému zrázu alebo k verejnej komunikácii). No toto je len jednorazové riešenie! Ale ak ide o pulovanie počas naplánovaného klusu či cvalu (resp. neschopnosť dodržať rozostup) – a  to je bohužiaľ časté – mali by ste sa zamyslieť nad celkovým spôsobom Vášho jazdenia a prehodnotiť prístup ku koni a jazdeniu ako takému. Pretože ak budete túto situáciu stále riešiť silnejším a silnejším pôsobením zubadla, nakoniec budete potrebovať stále ostrejší typ, pretože postupom času koni papuľu celkom otupíte (nehovoriac o tej bolesti, ktorá otupeniu predchádza)! Kvalitne prijazdený kôň sa do ruky nikdy neopiera, ani keď je vzrušený cvalom po lúke. Nehovorím, že dosiahnuť tento cieľ je vždy ľahké, ale rozhodne to stojí za námahu! ;-)


Dokonca ani pri cvale po otvorenom priestranstve by kôň nemal zabudnúť na svoje dobré spôsoby a naďalej by mal rešpektovať jemné signály holeňami, sedom a hlasom – a nenapínať oťaže v snahe bežať ako o život. ;-)

Bezhlavý útek:
Niektoré (nevychované) kone na čokoľvek, čo ich zdesí, reagujú prudkým útekom. Toto správanie sa veľmi rýchlo upevňuje, najmä ak hneď koňa začnete upokojovať – tým ho za útek vlastne pochválite! Riešením je samozrejme opäť prevencia – kvalitná príprava v domácom prostredí, prvé vychádzky v doprovode skúseného, pokojného koňa, pokojný jazdec. Ak však takýto incident predsa nastane, hlavne sa snažte udržať hlboko v sedle, v miernom záklone a koňa samozrejme zastavte, ale čo najjemnejšie, aby ste ho ešte viac nerozrušili. Iba v prípade, že ste na nebezpečnom mieste, je vhodné ostrejšie zastavenie – v prípade krajnej núdze sa dá kôň vyhodiť z cvalu prudkým trhnutím výrazne doľava a okamžite nato doprava. No koni to v papuli spôsobí nesmiernu bolesť, takže sa k tomu neuchyľujte, ak skutočne nemusíte – a hlavne sa tomu snažte prechádzať!!! Ak sa kôň nedá jemne zastaviť a máte dosť miesta, obráťte ho na kruh alebo smerom do kopca, pohyb po oblúku ho časom upokojí. Po zastavení sa snažte vrátiť na miesto zdesenia – zosadnite, ak Vám kôň dôveruje viac zo zeme – a jemne koňa primäjte, aby si v kľude pozrel to, čoho sa zľakol. Opäť – dajte mu čas, ale nedovoľte mu obzerať sa či žrať. Chváľte každú snahu preskúmať objekt, nikam sa neponáhľajte. Kvôli takýmto situáciám je dobré nechávať mladým koňom pod uzdečkou ohlávku a okolo krku im uviazať vodítko, aby ste ich v prípade potreby mohli bezpečne ovládať zo zeme a nebrať ich pri tom do papule.

Uskakovanie:
Príčina je tá istá ako aj pri predošlom probléme, ale v tomto prípade už kôň koná trochu rozumnejšie. Síce najprv zareaguje inštinktívne, ale vzápätí sa zháči a začne predmet svojho zdesenia pozorovať a posudzovať. Už to je pokrok! Ako bolo písané vyššie, koni treba dať čas na zoznámenie sa s „desivým“ objektom, neponáhľať sa a chváliť každý malý krôčik k prekonaniu strachu. ;-) Pri takomto prístupe sa počet uskočení postupne určite zníži.

Odmietanie ísť vpred, cúvanie:
Niektoré kone sa pri stretnutí s niečím nepríjemným nenechajú len tak presvedčiť, že je to bezpečné a vytrvalo odmietajú pohnúť sa z miesta. Podobná situácia často nastáva aj vtedy, keď má kôň odísť do terénu sám, bez kamarátov. Bez ohľadu na to, či ide o strach alebo „iba“ neochotu, postupujte opäť trpezlivo a zachovajte si pozitívny prístup – ignorujte negatívne reakcie (resp. v prípade cúvania môžete začať aktívne vyžadovať cúvanie, čím ho koni rýchlo znechutíte) a naopak s nadšením chváľte a odmeňuje každý náznak ochoty vyhovieť. A postupujte po malých krokoch – pozrie sa správnym smerom? Pochvala! Naznačí prenesenie váhy vpred? Pochvala! Zdvihne jedno kopyto? Pochvala! Niekedy pomôže aj nasmerovanie koňa stranou a keď vykročí, otočenie naspäť do pôvodného smeru – a pochvala. A aj keď to možno znie zdĺhavo, opak je pravdou. Takýmto jasným a férovým prístupom práveže kôň veľmi rýchlo pochopí, čo sa od neho chce a tiež zistí, že je preňho príjemné urobiť to (lebo za do bude pochválený, odmenený, poškrabkaný...). Ešte poznámka k cúvaniu – ideálne je často trénovať zahájenie aj ukončenie cúvania na presný signál doma.

Vyhadzovanie, „hrby“, vzpínanie:
Toto je už trochu nebezpečnejšia kategória nežiadúceho správania (tzv. behaviorálnych problémov). Zasa sa budem opakovať – najdôležitejšia je prevencia. Čiže čo najprirodzenejší management chovu, aby bol kôň psychicky vyrovnaný, s naplnenou potrebou voľného pohybu, s primeraným príjmom energie z krmiva; zdravie, teda kôň musí mať v poriadku celý pohybový aparát (a samozrejme aj vnútorné orgány), sedlo i zubadlo mu musia presne sedieť; kvalitná príprava doma, teda kôň má byť jemne prijazdený a dobrovoľne (nie nasilu!) ihneď reagovať na jemné signály jazdca. Samozrejme, niekedy sa aj tak stane, že kôň si od radosti „poskočí“, ale všetci dobre vieme, že jedno radostné vyhodenie a zúrivá snaha zbaviť sa jazdca sú dve odlišné veci. Ak dôjde na urputné kozlovanie, či až stavanie sa na zadné, niečo je vážne zle. Riešte príčiny.


Správna starostlivosť pred vychádzkou i po nej

To je posledná dôležitá vec, pre niekoho možno „detail“, no ovplyvňuje mnoho! Už zvítanie sa s koňom vo výbehu, relaxačné čistenie, jemné sedlanie a uzdenie, to všetko koňa uvedie do tej správnej psychickej pohody. Zo zdravotného hľadiska je dôležité najmä dôkladné vyčistenie kopýt od kamienkov a očistenie miest pod sedlom a podbrušníkom od blata a prachu. Pozornosť treba venovať aj správnemu nasedlaniu a citlivo, postupne (popri vodení) podoťahovať podbrušník – a potom nezabudnúť ponaťahovať predné nohy. V lete je užitočné nasadiť koni ušaňu a nastriekať ho repelentom, pretože hmyz dokáže prechádzku poriadne znepríjemniť (ak má väčšie problémy s hmyzom, použite sieťku na nozdry alebo masku).


Kôň korektne pripravený na vychádzku – vyčistený, nasedlaný a nauzdený, s ušaňou proti hmyzu a nastriekaný repelentom, s bandážami na nohách (bolo klzko).

Po návrate – kôň by už mal byť suchý a vydýchaný (v opačnom prípade ho treba ešte do uschnutia vodiť) – koňa odstrojte a opäť mu poriadne očistite kopytá. Uviaznutý kamienok by totiž mohol spôsobiť otlak (červenkasté miesto na chodidle), a ten krívanie. Ak je zima, koni po odsedlaní prehoďte tenkú odpocovaciu deku a keď uschne, zložte ju. Zaschnutý pot treba žbilkom poriadne vyčesať, inak by totiž kôň pri následnom zmoknutí mohol prechladnúť. Na záver je vhodné koni vlažnou (nie studenou) vodou vystriekať šľachy na nohách, v lete bude koni príjemné, ak mu osprchujete celé telo (aj rozhorúčeného koňa môžete osprchovať relatívne studenou vodou – voda sa na jeho tele zohreje tak rýchlo, že koni nespôsobí tepelný šok1; potom však koňa treba ešte nechať obschnúť, najlepšie v tieni a miernom prievane pod sieťovou dekou – nezatvárajte ho mokrého do boxu).

A malé upozornenie – nedávajte koni ihneď po návrate žrať a v žiadnom prípade nevstupujte na koni do stajne (tým „ihneď“ myslím naozaj hneď – po pár minútach si to kôň už nespojí). To by totiž mohlo viesť k ponáhľaniu sa domov a istým nebezpečným situáciám. Napojiť koňa môžete hneď, obzvlášť dôležité je to v lete, keď sa viac potí, aby sa rýchlo rehydratoval – ak kôň nevykonáva skutočné obrovsky ťažkú prácu (napr. dostihy), je to bezpečné2.


Záver

Tak a je tu koniec... :) Verím, že aspoň pár z Vás tu opäť našlo nejaké nové informácie, nový pohľad na vec, dobrý tip či radu... Takže ak toto kritické zhodnotenie bude prínosné aj len pre 5 ľudí, bude mi vynaložená námaha stáť za to. :) Už Vám chcem len popriať, aby sa Vaše vychádzky do terénu podľa možností obišli bez spomínaných problémov, aby Vašim koňom boli len a len k úžitku a aby ste si ich spolu vždy naplno vychutnali. Pretože spojenie s prírodou, to dnešnému človeku chýba snáď najviac zo všetkého...



Použité zdroje a literatúra:
OBrien, K. (2009). Zdraví koně. Praha: Metafora.
Stammer, S. (2007). Fyzioterapie. Praha: Brázda.